NBBF BLNO Chris-Ebou Ndow K-Bærum.jpg
​Chris-Ebou Ndow og Kongsberg Miners fikk etter hvert full kontroll på seieren i toppoppgjøret mot Thomas Solem og Bærum. Bildet er fra lagenes første møte i november.

Ristet av seg Bærum i gullkampen

Kongsberg Miners slo knock-out på et redusert Bærum-lag i tredjeperioden.
 

Kongsberg Miners – Bærum 85-76

Ammerud – Asker Aliens 76-70

Som i lagenes første kamp raknet det for Bærum i tredje periode: I november vant Miners tredjeperioden 36-18 og avgjorde kampen (90-67), torsdag var sifrene 30-13 og helt avgjørende for at hjemmelaget vant den viktige toppkampen foran 687 tilskuere i Kongsberghallen.

Seieren betyr at Kongsberg Miners (17-2) og Gimle (15-3) vil duellere om seriemesterskapet og toppseeding inn i NM-sluttspillet, mens Bærum (13-6) ble hektet av i gullstriden og ligger trygt plassert som nummer tre.

Igjen var det et Bærum-lag uten alle sine beste:

Alex Dakin er ute i flere uker med en ankelskade, mens også lagets nye USA-import Mike Zeno (1,98) måtte se kampen fra benken  - nyoperert for en byll i halsen, men snart spilleklar igjen.

- Vi har vel sagt hele tiden at Bærum kommer til å bli farlige når de får fullt lag. Nå manglet de to av de seks beste, og Zeno vil garantert hjelpe dem mye på returer, erkjente Miners-kaptein Nicolai Østbye.

 

Kutlesic herjet

Bærum åpnet sterkt og ledet 20-18 etter førsteperioden der Torgrim Sommerfeldt la to 3-poengere og totalt 10 poeng. Men tidlig i den andre perioden måtte den tilbakevendte storskytteren ut med en smell i kneet, og var ikke like pigg og treffsikker i resten av kampen. Anført av Stian Emil Berg og Joshua Hart var gjestene likevel foran med 6 poeng (38-32) mot slutten av perioden og 38-37 ved halvtid.

Så stakk Miners fra nesten fra start i tredjeperioden med to scoringer av Robert Hubbs (41-38) før Petar Kutlesic begynte å herje under Bærum-kurven og satte sine 13 første poeng i kampen i perioden der laget scoret 30 og la grunnlaget for seieren.

Bærum nærmet seg riktignok mot slutten, men uten at det ble noen slags spenning i Kongsberghallen.

 

- Tordentale i pausen

- Vi traff på alt i forrige kamp (129-98 over Fyllingen), men hadde ikke rytme i første halvdel i dag, sa Nicolai Østbye.

- Men etter en tordentale av trenerne (Lars Gunnar Sønsteby og Stein Erik Rotegård) i pausen, kom vi innpå i tredje periode og hadde bedre ballbevegelse og høyere intensitet, fastslo han.

Samtidig bommet Bærum på det aller meste i begynnelsen av perioden.

- Vi manglet disiplin i det vi sa vi skulle gjøre, og bommet for mange skudd vi var avhengig av å sette, sa Mathias Eckhoff.

- Men vi spiser oss innpå i fjerde periode og jeg føler meg trygg på at vi har mer i bagasjen når vi får tilbake Mike og Dakin. Da vil vi ta langt flere returer. Nå hadde vi veldig mye fokus på å stoppe deres tre store spillere (Kutlesic, Hudgins og Ndow), forklarte Bærum-coachen.

Torsdagens kamp var den første av fire innbyrdeskamper mellom de tre topplagene. Bærum og Kongsberg Miners møtes igjen i Nadderudhallen tirsdag 5. februar, før Gimle kommer på besøk til Kongsberg lørdag 9. og Bærum søndag 10. februar.

 

Poengscorere i Kongsberg – Bærum:

Kongsberg Miners: Petar Kutlesic 22, Robert Hubbs III 21, Aly Hudgins 16, Chris-Ebou Ndow 11, Max Richardson 10, Nicolai Østbye 3, Juan Ferrales 2.

Bærum: Joshua Hart 21, Torgrim Sommerfeldt 20, Stian Emil Berg 18, Stian Mjøs 15, Thomas Solem 2.

 

Viktig Ammerud-seier

Ammerud og Asker Aliens lå med tre seire hver før bunnoppgjøret i Apalløkkahallen, og vinneren ville ta steget opp på samme poengsum som Nidaros Jets (4-14).

Det resulterte i en tett kamp der lagene vekslet på ledelsen og lå likt før siste periode, 58-58.

Ammerud startet fjerdeperioden best og ledet 65-60 da kontroversene og dramatikken begynte.

Scotty Hendricks satte en 3-poenger og mente han ble feilet og skulle hatt en bonusstraffe, men ble i stedet idømt en offensiv feil (hans fjerde feil i kampen). Like etter reduserte Ludvig Bergh til 65-63 med en 3-poenger, men på stillingen 68-63 pådro Hendricks seg en teknisk feil som var hans femte – og en teknisk til, som havnet på benken og coach Tommy Gundersen.

Og ett minutt senere var det Jørgen Onarheim som pådro seg sin femte feil og en teknisk som igjen ble påført benken.

Med nøkkelspillerne Hendricks og Onarheim ute måtte Asker prøve å hente inn Ammeruds ledelse (69-65) de siste fire minuttene, men i stedet la Kai Joshua De La Cruz en 3-poenger for hjemmelaget som greide å holde på ledelsen ut kampen.

 

Tre tekniske feil

Etter tap i sesongens viktigste kamp, to mann utvist og tre tekniske feil i sluttminuttene, var humøret naturlig nok ikke på topp hos Asker.

Coach Tommy Gundersen la ikke skjul på at han var misfornøyd med dømmingen i kampen, og viste både til enkeltepisoder og det faktum at Ammerud skjøt 35 straffer og Asker bare 17.

- Rart det skal være så stor forskjell. Vi får mange feil mot oss der det er veldig lite kontakt og føler Ammerud bruker hendene mye mot oss og pusher oss ut av rytme og på skudd uten at får like mye. Så får Scotty annullert et 4-poengsspill der dommerne mener det er en offensiv feil, og på Jørgen Onarheims 4. feil peker de ut feil mann – han er ikke i situasjonen, hevder Gundersen.

 

- Inkonsekvent

Han kritiserer også de tekniske feilene mot slutten av kampen:

- I pausen sparket Mustafa Mahnin (Ammeruds coach) ned en av stolene, mens en av dommerne sto en meter unna og bare snudde ryggen til. Greit nok, men ikke når det hagler med tekniske mot oss. Jeg føler det er inkonsekvent og ikke 50-50, og at dommerne ikke gir spillerne mulighet til å reagere etter en feil og plutselig er superhissige på å blåse teknisk, sier den frustrerte Asker-treneren.

Mustafa Mahnin så situasjonene annerledes enn coach-kollega Gundersen.

- Når jeg sparker en stol, er det fordi laget vårt ikke klarte å få av gårde et skudd i sekundene før pause. Den offensive feilen på amerikaneren (Hendricks) syns jeg ser ut som en offensiv feil, dessuten er han mye på dommeren og kjefter, så det er ikke så ufortjent at han får en teknisk.

- Og at vi skyter langt flere straffer enn Asker er ikke rart. Vi kom oss mye til kurven og ble feilet mye, mente Mahnin.

 

- God forsvarsjobb

Ammerud-treneren var glad for seieren, men ikke fornøyd med sitt lags prestasjon.

- Vi er ikke i nærheten av å spille på vårt beste, og vinner på en veldig dårlig dag. Vi bommer masse inside og på 100-prosent-sjanser, men at vi fortsatt greier å dra ut en seier, er veldig viktig for oss, presiserer han.

- Jeg syns også vi gjorde en god forsvarsjobb på amerikaneren (Hendricks) kampen gjennom. Han måtte virkelig jobbe for poengene og vi byttet på hvem som spilte forsvar mot ham hele tiden, sier Mahnin.

Scotty Hendricks ble Askers toppscorer med 18 poeng, og både han, Ulrik Stranger-Johannessen og Ludvig Bergh endte på tre 3-poengere.

Austin Mofunanya var kampens mestscorende spiller med 21 poeng og gikk foran hos Ammerud med enorm arbeidsinnsats i tillegg til å dominere på returer.

 

Møtes igjen

Med 4-14 er Ammerud nå likt med Nidaros Jets, men bak på innbyrdes oppgjør (0-2), med Asker Aliens rett bak (3-16).

Samtidig har Ammerud sikret innbyrdesfordel mot Asker med 2-0 i kamper, mens Asker på sin side har slått Nidaros Jets to ganger.

I tillegg skal de tre nederst på tabellen møtes én gang til før serien er slutt, og samtidig har de vist at de er gode nok til å slå også andre lag i serien.

- Våre to siste kamper er jo mot Nidaros og Ammerud, minner Tommy Gundersen om. De to lagene nederst på tabellen ved sesongslutt må ut i playoff mot 1. divisjonsvinnerne for å holde plassen i BLNO, mens laget på åttendeplass kvalifiserer seg for NM-kvartfinale.

Lørdag spilles Nidaros Jets – Centrum Tigers, mens både Asker Aliens og Ammerud har hjemmekamp mot tabelltoer Gimle, henholdsvis lørdag og søndag.

 

Poengscorere i Ammerud – Asker:

Ammerud: Austin Mofunanya 21, Plaisir Nzitani Mukoko 15, Samuel Amed Diomande 13, Andreas X. Isaksen 9, Chisom Omego 9, Kai Joshua De La Cruz 7, Eyoab Yemane 2.

Asker Aliens: Scotty Hendricks 18, Ulrik Stranger-Johannessen 15, Ludvig Bergh 10, Audrius Cesonis 10, Jørgen Onarheim 9, Alvis Eglitis 8.