Nok en gang ble Eivind Lamo spilleren Kongsberg Miners ikke greide å få taket på. Gimle-forwarden endte med en sterk double-double, 27 poeng og 14 returer. Her driver han seg fri til layup, presset av Nicolai Østbye. Til venstre i bildet ser vi Marin Mornar og Juan Ferrales (bak). FOTO: ERIK BERGLUND

Ønskereprise for Gimle

Gimle gjorde som sist de var gjester på Kongsberg: Valset over Miners fra start og ledet gjennom samtlige 40 minutter. Og denne gangen lot bergenserne det aldri bli spennende.

Kongsberg Miners – Gimle 81-95

- Det er så lenge siden sist og vi er nesten et nytt lag. Men de spilte bra, fikk en veldig bra start og traff så bra. Når et lag treffer 18 trepoengere er de vanskelige å slå, fastslo hjemmelagets kaptein Juan Ferrales etter det overraskende klare tapet.

Da Gimle vant 89-80 i februar, påførte de Miners det første nederlaget på 26 kamper. Den gangen etter å ha slått knockout på de regjerende mestrene med 33-13 etter førsteperioden – og holdt unna da Ferrales & co kom ned i 7 poeng mot slutten av kampen.

Lørdag ble det en ønskereprise for Audun Eskelands menn: De ledet fra start til mål og avgjorde i praksis kampen før pause.

Knockout fra start - igjen

Det åpnet med en 3-poenger fra Espen Fjærestad, og fortsatte med to inside-scoringer fra Eivind Lamo til 0-7 på tavla. Og nettopp Fjærestads og Gimles treere og Lamos scoringer fra alle posisjoner skulle bli gjengangere.

Gimle rykket rett fra 7-6 til 16-6 og fra 16-10 til 23-10. Så godt som hver gang Miners nærmet seg, ble det slått tilbake av en ny 3-poenger. Det avgjørende rykket kom med en 13-0-run i de siste minuttene av andre periode, innledet med to strake 3-poengere fra Fjærestad. Det sendte de hvitkledde opp i 51-31 ved pause.

Miners ble bedre da Aly Hudgins sesongdebuterte fra start i tredje periode, og fikk redusert Gimle-ledelsen fra 20 til 14 poeng – før Lamo la en 3-poenger og et par straffer og ga bortelaget full kontroll igjen.

Ledet med 24

Resten ble stort sett uspennende, og Gimle var to ganger oppe i 24 poengs ledelse (69-45 og 84-60) før hjemmelaget fikk pynte på resultatet i sluttminuttene.

Med 18 treff på 3-poengerne, fra sju forskjellige spillere, var det langskytingen som i første rekke senket de regjerende serie- og norgesmestrene. 18 av 41 betyr 43 prosent treff, og Espen Fjærestad førte an igjen. Etter 7/11 mot Ammerud sist, endte den hjemvendte guarden på 6/14 nå – med 4/7 før pause. Samtidig imponerte Steinar Rakneberg med 3 av 3, Gard Beinnes traff sin ene, Chip Flanigan hadde 3 av 7 og Morten Osland og Reidar Greve to hver.

- Strekker gulvet for oss

- Jeg liker egentlig ikke å vinne med 18 treere, og skulle gjerne ha sett oss spille mer solid forsvar i andre omgang, sa Audun Eskeland.

- Men treerne kommer etter OK spill og vi tar stort sett gode skudd. Espens inntreden i laget betyr mye, han strekker gulvet veldig for oss og trekker motstandernes forsvar lenger ut på banen. Steinars treere i dag er også helt essensielle, presiserte Gimle-treneren.

Han var ikke like godt fornøyd med måten laget administrerte sin klare ledelse og innledet tredje og fjerde periode.

- Vi må finne ut av hvordan vi skal spille med en ledelse og helst fortsette å spille på den måten som ga oss den ledelsen. Kongsberg ble mer aggressive i presset sitt etter pause og Aly kom inn og ga dem ekstra fysisk trykk. Når vi leder så klart, må motstanderen nesten svare på et eller annet tidspunkt. Men jeg følte meg egentlig ganske trygg og syns vi klarte å produsere gode nok possessions til at ledelsen aldri var truet, sa Eskeland.

Hudgins tilbake

Gimle spilte i høyt tempo, hadde fin ballflyt og fikk ledige skudd, noe 43 trepoengsforsøk også forteller mye om. Gjestene spilte med sin vanlige intensitet og aggressivitet og gjorde det vanskelig for Miners i angrep. Hjemmelaget haltet i samspillet og måtte slite mer i angrep enn vanlig.

Aly Hudgins har vært ute med en hamstringskade og ventet til tredje periode med å forsøke seg i sesongdebuten. Det ble positivt: Den sterke forwarden satte fart i hjemmelaget og endte på 9 poeng og 4 assists i løpet av sine snaut 18 minutter på banen.

Kutlesic og Savic ute

Petar Kutlesic sto over med en skade, mens Gimle har Milovan Savic hjemme i Bergen – han spiller følgelig heller ikke søndagens kamp mot Bærum.

- Vi venter nok tre uker med Milovan, han må få tid til å bli bra igjen, forklarte Audun Eskeland. Den 2,05 m lange centeren har en skade i foten.

Kongsbergs importtrio sto for 63 av lagets 81 poeng. Marin Mornar var massiv under kurvene med sine 17 poeng og 16 returer, Ognjen Nisavic hadde 28 poeng og 8 returer og  Juan Ferrales 18 poeng og 9 returer.

Allsidige Flanigan

Chavares «Chip» Flanigan viste sin allsidighet hos Gimle: Amerikaneren noterte seg for 16 poeng, 7 assists, 6 returer og 5 steals. Eivind Lamo landet på en double-double med 27 poeng og 14 returer.

Gimle har mistet Jørgen Odfjell som har reist til collegespill i USA, men fått en viktig forsterkning i Espen Fjærestad som allerede har markert seg som en av ligaens beste 3-poengsskyttere og et solid angrepsvåpen. I tillegg har Audun Eskeland flust med innhoppere som gjør jobben og står for viktige poeng.

Femte Gimle-seier i Kongsberghallen

Kongsberg Miners har tradisjonelt hatt store problemer med Gimle i alle sine gullsesonger. Dette var bergensernes femte seier i Kongsberghallen i løpet av de fem siste sesongene. I tillegg har Gimle tapt etter overtime i tredje NM-finale i 2019 (68-72) og med ett poeng i februar i fjor (80-81).

Etter seier i de to første kampene ble det en sur lørdag for Miners, som også mistet humøret og tålmodigheten etter hvert. Aly Hudgins og Juan Ferrales ble idømt hver sin tekniske feil, da stillingen var henholdsvis 35-52 og 43-60 – og coach Stein Erik Rotegård var så frustrert over dommeravgjørelser at han pådro seg to raske tekniske for munnbruk og ble bortvist fra kamparenaen, tre minutter ut i fjerdeperioden (60-81).

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Ognjen Nisavic 28, Juan Ferrales 18, Marin Mornar 17, Aly Hudgins 9, Nicolai Østbye 3, Oliver Bojang Visnes 3, Valen Tejada 2, Erik Borg 1.

Gimle: Eivind Lamo 27, Espen Fjærestad 24, Chaveres Flanigan 16, Steinar Rakneberg 13, Morten Osland 6, Reidar Greve 6, Gard Beinnes 3.