NBBF BLNO Eric Gilchrese Asker-Frøya.jpg
​Eric Gilchrese tok styringen i sin første kamp for Asker Aliens og endte på 21 poeng, 8 returer og 5 assists mot Gimle. Her med Gard Beinnes i forsvar for gjestene i Leikvollhallen.

Ny styrmann ikke nok for Asker

Eric Gilchrese leverte et solid comeback i BLNO, men Gimles spurt snøt Asker for seieren.
 

Asker Aliens – Gimle 72-79 (OT)

Bærum – Frøya 97-90

- Det føles godt å være tilbake, men ikke å tape på den måten, fastslo Gilchrese, som bidro med 21 poeng, 8 returer, 5 assists og som styrmann og forsvarsklippe i et Asker-lag som rotet bort det som burde vært sesongens første BLNO-seier.

32-åringen spilte sist for Bærum i 2016/17-sesongen da han ble kåret til ligaens beste forsvarsspiller, og fikk samme utmerkelse i den svenske ligaen i fjor.

Nå var amerikanerens første kamp siden Umeå tapte for Södertälje i sluttspillet for et halvt år siden.

- Vi hadde kontroll på dette og skulle klart å avgjøre kampen lenge før den gikk til overtime. Men Gimle er godt coachet, og selv om de manglet flere av sine beste, var de sterke nok til å komme tilbake, sa Gilchrese.

Samtidig var det Askers andre bitre nederlag på rad og det andre på rad etter overtime - etter 95-96 borte mot Tromsø Storm for to uker siden.

 

52 av 72 poeng

Mot et Gimle-lag som igjen spilte uten sin tre forward-importer Milovan Savic, Samuel Berkelund og Bo Zeigler – som alle er skadet – hadde Asker Aliens føringen det meste av kampen i Leikvollhallen.

Hjemmelaget var foran 18-13 etter første periode, 31-25 etter den andre og med 9 poeng på det meste (42-33 og 44-35), anført av duoen Plaisir Nzitani Mukoko og Eric Gilchrese. De to guardene sto for 52 av Askers 72 poeng.

Sammen med Djo Loo Yele vil de gi laget enorm styrke fysisk og i forsvar.

 

Fjerde seier på rad

Men Gimles unge mannskap nekter å gi seg og vant sin fjerde kamp på rad – og den andre på rad etter overtime.

I Trondheim for to uker siden ble bergenslaget reddet av Jørgen Odfjells 3-poenger noen få sekunder før slutt i ordinær tid. Nå kom Gimle tilbake etter at Asker Aliens hadde kommet foran med 7 poeng (56-49) på Ludvig Berghs andre strake 3-poenger med under fire minutter igjen å spille.

Men da tok Adam Johansson for alvor ansvar som Gimle-pointguard. Med to raske 3-ere reduserte han hjemmelagets ledelse til 56-55, før Joachim Bøhn kjempet inn 58-55 og Eric Gilchrese sørget for 60-55 etter steal og layup.

Det knekket ikke Gimle. Morten Osland la en 3-poenger til 60-58 og Adam Johansson stjal ballen og utlignet til 60-60 med 1:45 igjen.

Gimle fikk et hardt slag da Jørgen Odfjell måtte ut med sin femte feil og Plaisir Nzitani Mukoko like etter prikket inn 63-60.

Ingenting beit på Gimle: Adam Johansson satte sin sjette 3-poenger i kampen (av ni!) og utlignet til 63-63. Asker gikk foran igjen på to straffer fra Gilchrese, men Ali Ouakkaha drivet inn 65-65 med 17 sekunder igjen – og ordinær tid sluttet med at Morten Osland blokket Gilchrese!

Overtime og Asker-ledelse for siste gang da Mukoko satte to straffer til 67-65. Steinar Rakneberg utlignet, 17-årige Reidar Greve satte en ny, viktig 3-poenger (67-70) og så viste Ali Ouakkaha sin rutine og klasse, med to tøffe driver og layups: 74-68 til gjestene, og så greide ikke Asker å reise seg.

 

Import-trio snart klar?

- Jeg er imponert over spillerne som greide å løfte seg igjen og komme tilbake. Spillere som ikke har så mye erfaring, men som får veldig mye verdifull spilletid nå i de første kampene, sa Gimle-coach Audun Eskeland.

- Vi spilte en kjempedårlig førsteomgang hvor det også var mye stang-ut, og en noe bedre tredjeperiode. Men i tre kamper på rad nå har vi avsluttet veldig bra, presiserte Eskeland.

Før overtime-seieren i Trondheim vant Gimle 81-80 over Frøya. Nå står laget med 4-2 etter å ha tapt kun de to første kampene borte mot Bærum og Kongsberg Miners. Og fortsatt uten å ha vært i nærheten av fullt lag. Den nye USA-importen Bo Zeigler spilte riktignok mot Nidaros tre dager etter at han landet i Bergen, men er ute med en skade i foten. Både han, Samuel Berkelund og forrige sesongs liga-MVP Milovan Savic er i trening.

- Vi håper å ha alle i spill i løpet av et par-tre uker, sa Audun Eskeland.

Laget svenske pointguard Adam Johansson leverte sin beste kamp i ligaen hittil. 19-åringen var helt avgjørende i sluttfasen av kampen og endte på 24 poeng etter 6/9 på 3-poengere.

 

Ammerud neste - for begge

Asker har Jørgen Onarheim ute for flere måneder, mens også Haakon Hellebust sto over mot Gimle, med jumper's knee.

Laget ser likevel klart sterkere ut med Eric Gilchrese på plass. Torsdag får Asker en ny sjanse, når Ammerud kommer på besøk til Leikvollhallen. Plaisir Nzitani Mukoko kom til Asker fra Ammerud før denne sesongen, mens Gilchrese også spilte i Ammerud før han havnet i Bærum.

Gimles unge lag skal ut i ny, tøff kamp søndag – mot nettopp Ammerud, i Apalløkkahallen.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Plaisir Nzitani Mukoko 31, Eric Gilchrese 21, Djo Loo Yele 8, Ludvig Bergh 6, Joachim Bøhn 2, Paulius Grebliunas 2, Per Magnus Muren 2.

Gimle: Adam Johansson 24, Jørgen Odfjell 20, Reidar Greve 11, Steinar Rakneberg 11, Ali Ouakkaha 8, Morten Osland 5.

 

Frøya tapte – men signerte amerikaner

Frøya gikk på sitt fjerde tap på seks kamper og er levnet små sjanser også mot Kongsberg Miners søndag. Men noen timer før Bærum-kampen sikret bergenserne seg en ny spiller: 2,03 m lange Armani Flannigan fra North Texas University, som snittet på 17,6 poeng og 7,6 returer for Arena-Orbi i toppserien i Georgia forrige sesong. «Ekstremt atletisk og en energibunt», er Frøyas beskrivelse av nykommeren.

Inntil videre dreier mye seg om de serbiske importene, toppscoreren Ognjen Nisavic og pointguarden Nikola Vasojevic, som markerte seg også mot Bærum. Gjestene holdt følge i to perioder i Nadderudhallen og ledet for siste gang i kampen da australske Simon Lokan la inn 46-45 tidlig i tredje periode. Så kom to 3-poengere hver fra Stian Mjøs og Stian Emil Berg og en straffe pluss en 2-poenger fra Brian Ofori, og så var det blitt 62-50 i hjemmelagets favør og mer eller mindre «game over».

Bærum var oppe i 16 poengs ledelse (70-54) før Frøya kjempet seg innpå igjen og var 8 poeng bak (80-72) etter at 17-årige Jonas Kessler hadde lagt sin tredje 3-poenger (av fire). Men nærmere kom ikke de gulkledde før Vasojevic reduserte til 97-90 i sluttsekundene.

 

Oforis beste kamp

Stian Mjøs ble toppscorer for Bærum med 28 poeng etter 6 av 13 på 3-poengere, og hadde i tillegg 8 assists. Samtidig leverte kanadiske Brian Ofori sin beste kamp hittil i BLNO, med 22 poeng – inkludert noen saftige dunker – og 9 returer.

Ognjen Nisavic endte på 35 poeng, 10 returer og 4 assists for Frøya og Nikola Vasojevic med 18 poeng og 9 assists.

Gjestene fikk kaptein Arne Ingebrigtsen utvist med fem feil allerede i tredje periode.

- Vi scorer jo poeng (97), men spiller for dårlig forsvar, konkluderte Bærum-trener Mathias Eckhoff.

- Men nå i to-tre uker jobber vi med å få fart i ballen og angrepsspillet, og har forenklet det forsvarsmessige litt. Vi skal utvikle oss og finne andre typer forsvar utover i sesongen, presiserte han.

 

Poengscorere:

Bærum: Stian Mjøs 28, Brian Ofori 22, Stian Emil Berg 16, Sjur Dyb Berg 11, Pascal Evans 9, Torgrim Sommerfeldt 7, Alex Dakin 4.

Frøya: Ognjen Nisavic 35, Nikola Vasojevic 18, Simon Lokan 14, Jonas Kessler 12, Arne Ingebrigtsen 6, Ulrik Stranger-Johannessen 5.