Prince Ali kom sterkt utover i kampen og noterte seg for 26 poeng og 9 returer for Bærum i sin BLNO-debut. Her driver den tidligere UCLA-guarden rundt Anders Fjærestad, mens bror og Gimle-kaptein Espen Fjærestad holder et øye med Sjur Dyb Berg.
FOTO: ERIK BERGLUND
Prince Ali kom sterkt utover i kampen og noterte seg for 26 poeng og 9 returer for Bærum i sin BLNO-debut. Her driver den tidligere UCLA-guarden rundt Anders Fjærestad, mens bror og Gimle-kaptein Espen Fjærestad holder et øye med Sjur Dyb Berg. FOTO: ERIK BERGLUND

Ny Prince ikke nok for Bærum

Prince Ali våknet for alvor i andre del av BLNO-debuten og var sentral da Bærum hentet inn 16 poeng på Gimle og tvang fram overtime. Men igjen viste Audun Eskelands menn sin evne til å reise seg i motgang og gå seirende ut av de jevneste kampene.

Bærum – Gimle 105-109 (OT)

Fyllingen – Ammerud 93-88

- Jeg liker laget, coachen og trives godt. Men det var min første kamp utenfor USA og jeg merker jo at reglene er litt annerledes her. Jeg ble litt for aggressiv i starten, sa Bærums nykommer, som måtte på benken med to feil før det var spilt fire minutter i Nadderudhallen.

Ved pause sto Prince Ali bare med 3 poeng etter ett av to straffekast og dunk helt alene med kurven, men så våknet den 1,91 m lange guarden for alvor i de to siste periodene og ble viktig da hjemmelaget hentet inn Gimles ledelse som var på 16 poeng i slutten av tredje periode (81-65) og 14 da fjerdeperioden begynte. Han endte på 26 poeng og 9 returer.

24-åringen fra UCLA sørget for den første utligningen 8 sekunder før slutt da han drivet inn 91-92, ble feilet og satte det påfølgende straffekastet: 92-92. Gimle tok timeout og fikk spilt inn Eivind Lamo som la 94-92 til gjestene med 3,2 sekunder igjen.

Men Gimle hadde lagfeil og Bærum fikk ballen fra sidelinja i angrepssonen med god nok tid: Yannick Anzuluni ble spilt fri og drivet inn 94-94 med 0,9 sekunder igjen på klokka.

 

Odfjell tok ansvar

Overtime – en Gimle-spesialitet, men samtidig hadde de gitt fra seg en seier som virket sikker. Bærum hadde det såkalt psykologiske overtaket.

Men i stedet løftet gjestene seg, og mens Bærum misset sine tre første angrep i ekstraomgangen, la Chaveres Flanigan, Anders Fjærestad og Flanigan igjen inn scoringene som sendte de hvitkledde fra Bergen foran med 100-94. Igjen måtte Bærum jage etter, men seierssjansen steg da Eivind Lamo måtte ut med fem feil og fortsatt tre minutter igjen.

Gaute Haugen reduserte til 101-102 med en trepoenger fra hjørnet, men så var det Jørgen Odfjell som tok ansvar for Gimle og satte inn lagets 5 neste poeng. Prince Ali ble servert 105-107 av Yannick Anzuluni, men Bærum måtte feile og sende Espen Fjærestad til straffelinja med 1,5 sekunder igjen.

Gimle-kapteinen satte sikkert begge straffene og sørget for 109-105, lagets andre overtime-seier denne sesongen etter 106-105 mot Fyllingen i november da en sen 3-poenger fra Reidar Greve avgjorde.

 

Sterk 3-poengsskyting

For Gimle var det både en særdeles viktig seier og et langt steg framover etter lørdagens 66-60 over et forfallssvekket Asker Aliens.

- Vi var ruskete og hadde nærmest «lokk på kurven» mot Asker i går, men i dag skjøt vi veldig bra lenge, fastslo Espen Fjærestad, som selv endte på 17 poeng etter 5 av 9 på trepoengere.

Nettopp trepoengsskytingen sørget for Gimles ledelse som var 54-45 ved pause og 81-67 før fjerdeperioden.

Gjestene hadde 10 av 16 fra seks forskjellige spillere ved pause, og var på 63 prosent midtveis i den tredje da Espen og Anders Fjærestad begge hadde 4 av 5 og Marcus Lampe 3 av 6. Samtidig hadde Stian Mjøs truffet 6 av 7 for Bærum, og ved kampslutt var det faktisk hjemmelaget som hadde den beste prosenten: 51-50 eller 15/29 mot 16/32. Sterk skyting av begge lag.

 

- Ubehjelpelige i forsvar

- Men vi ga dem klin åpne skudd og jeg syns vi var helt ubehjelpelige i forsvar. Å komme ut i tredje periode på den måten vi gjorde, er pinlig og dårlig, fastslo Mathias Eckhoff.

Gimle gikk fra 56-52 til 73-59 etter at Espen Fjærestad hadde prikket inn fire 3-poengere og Marcus Lampe én i løpet av sju-åtte angrep.

I fjerde periode gikk det tråere for gjestene, som måtte nøye seg med 13 og ble innhentet i sluttsekundene.

- Vi begynte å gjøre småfeil og ga dem åpne trepoengere og layups. Samtidig stoppet det litt opp for oss i angrep. Vi blir ofte for passive når vi leder, og må fortsette å bevege ballen og angripe og hele tiden spille som om vi ligger under. Det er når vi spiller med aggressivitet vi er best og har flyt, presiserte Espen Fjærestad.

 

- Andre spillere stepper opp

Men gjestene lot seg ikke stresse av at Eivind Lamo måtte ut med fem feil.

- Vi føler vi har så bredt lag. Eivind har hatt en kjempesesong og er lederen vår på scoringer og returer, men vi viser at vi kan tåle at han må ut. Da er det andre spillere som stepper opp. Vi har mange på laget vårt her og flere hjemme i Bergen som hadde startet og spilt mye på andre lag. Vi har mange som kommer til å bidra utover i sesongen med viktige minutter i viktige kamper, sa Gimle-kapteinen.

Jevnheten viser seg også i Gimles score: Fem spillere hadde mellom 23 og 16 poeng, mens Bærums tre toppscorere Stian Mjøs, Yannick Anzuluni og Prince Ali sto for til sammen 83 av sitt lags 105 poeng.

Bergenslaget vil også bli klart styrket utover i sesongen. Milovan Savic og hjemvendte Mikkel Kolstad er begge i koronakarantene og misser også søndagens viktige kamp hjemme mot Kongsberg Miners, men veteranen Ali Ouakkaha er skadefri og klar til spill igjen.

 

Innbyrdes-overtak og luke på Bærum

Seieren var viktig for Gimle som nå har sikret seg innbyrdes-overtaket på Bærum (2-1) hvis lagene havner likt i poeng ved serieslutt. Inn i andre halvdel av sesongen har Frøya og Gimle (11-3) sammen med Kongsberg Miners (10-1) festet et grep om de tre første plassene som betyr seriemedaljer og viktig hjemmebanefordel i NM-kvartfinalene. Bærum (8-6) og Asker Aliens (7-6) er på plassene bak og har en luke opp til trioen.

Allerede til helgen får Frøya og Gimle de regjerende mestrene og forrige sesongs seriemestre Kongsberg på besøk i Bergen. Vinner gjestene begge kamper, tar de et langt steg mot et nytt seriegull.

- Sluttspillet er viktigst, men det er det alltid gøy med seriegull også. Vi har jo to kamper igjen mot Kongsberg og fortsatt muligheten, understreker Espen Fjærestad. Gimle vant lagenes første møte i Kongsberghallen i oktober, 95-81.

- Når vi kan slå Bærum med så sterkt lag som de stiller i dag, selv om de riktignok ikke er helt samspilt og helt sikkert også blir bedre, kan vi absolutt slå Kongsberg, mener Gimles kaptein.

 

Vaklevoren grunnmur

Bærum måtte klare seg uten en syk Armani Cotton mot Gimle, men han skal være klar til hjemmekampen mot Tromsø Storm søndag. Da vil også Prince Ali være bedre kjent med sine medspillere.

- Vi har en stor utfordring med en defensiv grunnmur som er vaklevoren. Der er vi rett og slett ikke bra nok, konkluderte Mathias Eckhoff.

- Det blir eksponert mot et lag som sentrer så mye som Gimle. Vi har også veldig god ballflyt på vårt beste, men vi visste vi ville være ujevne i dag når vi skulle få inn en ny spiller fra en annen kultur. Prince må lære seg å spille med oss og vi må lære oss å spille med ham. Han er jo heller ikke i form ennå og har mye å jobbe med, fastslo Bærum-treneren.

 

Mjøs med 30 poeng

Bærum vant returstatistikken så klart som 48-27, etter 17 rebounds fra Sjur Dyb Berg, 13 fra Yannick Anzuluni og 9 fra Prince Ali.

Stian Mjøs var glimrende offensivt med 30 poeng (6/11 på 3-poengere) og 7 assists, Yannick Anzuluni hadde 4/5 på treerne og 27 poeng og 13 returer.

Chavares Flanigan var overalt for Gimle og endte med 23 poeng, 10 assists og 5 returer. Eivind Lamo hadde 17 poeng og 10 returer og Anders Fjærestad noterte seg for 22 poeng etter 4/7 på treere. Jørgen Odfjell ble en matchvinner med scoringer i sluttminuttet og hadde til slutt 16 poeng, 6 assists og 3 steals.

Gimle viste også at de tar godt vare på ballen: Bare 6 turnovers gjennom 45 minutter er sterkt i en toppkamp, Bærum hadde 15.

 

Poengscorere:

Bærum: Stian Mjøs 30, Yannick Anzuluni 27, Prince Ali 26, Sjur Dyb Berg 7, Gaute Haugen 7, Benjamin Alknes Cox 3, Georg Forsdal Helvik 3, Max Dahl Svendsen 2.

Gimle: Chavares Flanigan 23, Anders Fjærestad 22, Espen Fjærestad 17, Eivind Lamo 17, Jørgen Odfjell 16, Marcus André Lampe 9, Steinar Rakneberg 5.

 

Fyllingen i flytsonen

Fyllingen tok sin fjerde seier på rad, står på 7-7 i seire og tap og har lagt seg i ryggen på Bærum (8-6) og Asker Aliens (7-6) på tabellen.

Ammerud fikk oppleve en reprise av lørdagens kamp mot Frøya: Gjestene ledet lenge, men måtte gi tapt i sluttminuttet. Med nøyaktig samme sifre: 88 mot 93!

I en jevnspilt kamp var hjemmelagets 8-poengsledelse tidlig i tredje periode (48-40) største avstand.

Ammerud kom tilbake og var foran med 5 (68-63) før fjerde periode, men Fyllingen var ajour på 80-80 og 83-83 og avsluttet best. Magne Fivelstad sendte de blå i føringen med 85-83 før Jay Harris løp inn 87-83 etter en steal fra Bouna Black Ndiaye.

Mustafa Dibba reduserte til 87-85 inne i siste spilleminutt, men 6 av 6 på straffer fra Magne Fivelstad avgjorde for Fyllingen. Det hjalp ikke at Aksel Barkvoll satte inn sin tredje 3-poenger for dagen (3 av 5) i sluttsekundene, den reduserte bare scoren til 93-88.

Magne Fivelstad var kampens store spiller med 31 poeng – etter 17 av 18 straffer – og 12 returer. Peter Bullock med 22 og 10 i de samme kategoriene og 2 av 2 på trepoengere fortsetter også å imponere. Bouna Black Ndiaye landet på 27 poeng, 6 returer og 5 steals.

Fyllingen har ikke tapt siden 100-103 i overtime borte mot Frøya 28. november. Onsdag får de mulighet til å revansjere seg når nettopp Frøya kommer på besøk til Fyllingsdalshallen.

Mustafa Dibba var Ammeruds ledende spiller med 25 poeng og 9 returer.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Magne Fivelstad 31, Bouna Black Ndiaye 27, Peter Bullock 22, Jay Harris 9, Edvard Aamodt Kristiansen 2, Karl Otabor 2.

Ammerud: Mustafa Dibba 25, Joshua Sykes 17, Aksel Barkvoll 15, Andreas X. Isaksen 14, Orji Okoroafor 13, Marco Sanders 4.