Fire forsterkninger som skal styre mye for Frøya denne sesongen. Fra venstre Wayne Stewart, Corey Brown, Juan Ferrales og Johan Flaa.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Fire forsterkninger som skal styre mye for Frøya denne sesongen. Fra venstre Wayne Stewart, Corey Brown, Juan Ferrales og Johan Flaa. FOTO: NICHOLAS NORENG

Ny kvartett skal løfte Frøya

Frøya overrasket med tredjeplass i den amputerte fjorårssesongen, men bygger et nytt lag med Kongsberg-profilen Juan Ferrales (29) som ny kaptein, playmaker og lederskikkelse.

Med USA-importen Devin Gilligan som "go-to guy" og matchvinner i flere kamper fikk Frøya en pangstart på forrige sesong, med seier i seks av de sju første kampene.

De holdt bra og hadde 12-4 i seire og tap etter 16 kamper da BLNO ble stoppet og avlyst på grunn av koronapandemien, 21. januar i år.

Frøya fikk tilsendt bronsemedaljer i posten og Gilligan ble kåret til sesongens MVP – etter 22,9 poeng og 13,4 returer i snitt per kamp, som nest-toppscorer og beste rebounder i ligaen.

 

Helt ny startfemmer

Nå er BLNO blitt til Firi-ligaen og Frøya igjen et spennende lag, men samtidig et helt nytt lag sammenlignet med fjorårets.

Gilligan er tilbake i USA, Nikola Vasojevic og Ljubomir Campara gikk til nabo og erkerival Fyllingen, mens Ulrik Stranger-Johannessen studerer i Spania og spilleklar for Frøya først i januar. Jonas Kessler spiller collegebasket i Canada og Haakon Heradstveit og Thomas Solem er også ute.

I en tenkt startfemmer virker fire nykommere sikre:

USA-trioen Juan Ferrales og Corey Brown og Wayne Stewart samt Johan Flaa, som markerte seg sterkt for Centrum Tigers forrige sesong.

 

Tre tap i generalprøven

- Vi har mange unge talenter som legger inn masse hardt arbeid for å bli bedre, så jeg har tro på dette laget, sier Juan Ferrales.

- Men vi har ikke hatt hele laget på trening ennå, Corey har bare vært på tre treninger og Wayne har vi ikke sett på banen, presiserer pointguarden.

Frøya spilte ikke akkurat på seg noe favorittstempel etter firelagsturneringen på hjemmebane i helgen. Det ble tap i alle kampene, for Bærum (54-66), Tromsø Storm (64-87) og Gimle (67-84).

Uten at coach Baard Stoller og hans nye assistent Vilius Sumskis på noe tidspunkt toppet laget, og uten Stewart som inntil videre er på sidelinja med en kneskade.

 

- Trengte en forandring

Juan Ferrales ble kåret til ligaens MVP i sin første sesong i norsk basket i 2016/17 og på nytt i 2018/19, da Kongsberg Miners vant sitt andre strake NM-gull.

- Jeg hadde jo aldri trodd jeg skulle være så lenge i Norge, men fant ut at Kongsberg var et flott sted og fikk meg familie der, forteller 29-åringen fra Miami, som har med seg samboeren og parets lille datter til Bergen.

- Bergen er en nydelig by, jeg treffer igjen Baard som var coachen min de første årene i Miners og jeg syns Frøya har en god plan og mange spennende unggutter. Jeg blir jo heller ikke yngre med årene, og syntes jeg trengte en forandring, sier Ferrales om årsaken til at han forlot Kongsberg etter fem sesonger.

- Jeg er spent på å se hvor langt vi kan komme, sier han.

 

Unge nøkkelspillere

I firelagsturneringen i Frøya Arena denne helgen var 18-årige Jørgen Lamo i startfemmeren i alle kamper, mens også Edvard Kristiansen (fortsatt bare 17) og Hamewend Arif (18) ligger an til å få mye spilletid.

Helgens største positive overraskelse var likevel Samba-Johan Hellebust Jaw (20 år i morgen!), som er i full gang igjen etter et langt skadefravær og som noterte seg for tosifret score mot både Bærum og Tromsø Storm.

- Den eldste norske spilleren vår er Johan (Flaa), som er 22, understreker Baard Stoller.

 

Vil bygge treningskultur

- Vi er ute etter å finne spillertyper vi tror kan være med på å bygge en god treningskultur. Der blir Juan viktig med sin erfaring, og rundt ham vil vi ha unge spillere som gjennom treninger og holdninger viser at de har det som skal til for å bli gode basketballspillere. De er allerede gode unge spillere, men skal utvikle seg til å bli gode voksne.

- Med ordinære seriekamper og sluttspill får vi pluss-minus 30 kamper, og så har vi fem lagtreninger i uka, og da er det viktig å ha kvalitet i alle treningsøktene gjennom uken. I tillegg er det mange av spillerne som dobler og har fem individuelle treninger og tre-fire med vekttrening, forteller Stoller.

 

- Verdifull erfaring

Juan Ferrales blir en nøkkelspiller både på og utenfor banen.

- Juan er en ledertype som vet å ta ansvar, og som vil være med på å utvikle treningskulturen vi er ute etter å bygge i laget og klubben. Han vet hva som kreves for å være i toppen av norsk basket og har en erfaring jeg syns er veldig verdifull å ha i en ung spillergruppe, fastslår Frøya-treneren.

 

Ruvende Brown

I kampene mot Bærum, Tromsø Storm og Gimle presenterte Corey Brown (2,03) seg som en atletisk og sterk insidespiller. 24-åringen vil gi Frøya scoringer og returer og er en solid skuddblokker.

Wayne Stewart (2,01) skal også sørge for høyde og klasse, men har ikke vært i aksjon ennå.

 

Vurderer ny import

Samtidig vurderer Frøya å hente inn enda en import.

- Vi har ikke bestemt oss ennå, men det vil i så fall bli en stor spiller. Vi er usikre på om Wayne er 3-er eller 4-er, og de eneste andre som er store i laget vårt, er Corey (Brown) og «Hamis» (Hamewend Arif), forklarer Stoller.

 

FRØYA

Trener: Baard Stoller.

Assistent: Vilius Sumskis (ny).

Spillere INN: Corey Brown (Canisius College, New York/USA), Wayne Stewart (Texas A&M University-Commerce/USA), Juan Ferrales og Ionas Garras (Kongsberg Miners), Johan Flaa (Centrum Tigers), Edvard Aamodt Kristiansen (parallell spilletillatelse fra Ulriken Eagles, spilte BLNO for Fyllingen forrige sesong), Stefanos Makariadis (Panathinaikos, Hellas), Burak Kizilirmak (Nidaros Jets). 

Spillere UT: Devin Gilligan (USA), Nikola Vasojevic og Ljubomir Campara (Fyllingen), Jonas Kessler (college Canada), Fredrik Bang-Andreasen (college USA), Haakon Heradstveit, Thomas Moen Solem.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

1 Jarand Tveito, 2 Corey Brown, 3 Juan Ferrales, 4 Johan Flaa, 8 Ulrik Stranger-Johannessen (fra nyttår), 9 Jørgen Lamo, 11 Ionas Garras, 12 Daniel Alsaker Sandven, 13 Christopher Dalland, 14 Samba-Johan Hellebust Jaw, 15 Hamewend Hoshyar Arif, 16 Birge Nagel-Alne, 19 Stefanos Makariadis, 20 Wayne Stewart, 23 Edvard Aamodt Kristiansen, 34 Burak Kizilirmak.

Sannsynlig starting-5: Ferrales, Flaa, Lamo (Kristiansen), Stewart, Brown.

Åpningskamp: Frøya – Fyllingen, Frøya Arena søndag 26. september kl. 15.00.