NBBF BLNO Nikolas Skouen Kongsberg.jpg
​Nikolas Skouen er tilbake i norsk basket, for første gang i Kongsberg Miners-drakt. Her i en drive mot engelske Loughborough i helgens Miners Invitational.

Miners jakter sitt tredje strake NM

Etter et år i Slovakia er Niko Skouen på Kongsberg for å hjelpe Miners til et nytt gull.
 

- Jeg var ikke fornøyd med tilbudet jeg fikk i Slovakia, og så dukket det opp en mulighet i det laget som satser mest i Norge. Jeg merker at alle rundt er opptatt av å vinne på nytt, og det gir en god følelse å være med i en sånn gruppe. Jeg tror vi blir veldig sterke, sier 29-åringen som spilte forrige sesong for Baník Handlová i den slovakiske ligaen, SBL.

Nikolas Skouen var BLNO-toppscorer sist han var i norsk basket, med 25,6 poeng per kamp for Frøya i 2017/18-sesongen. Den gangen med åtte kamper på 30 poeng eller mer, og 39 prosent treff på 3-poengere. Den skuddsterke bergenseren spilte i sin tid collegebasket i Division 1 for Pepperdine University i California, og er nummer tre på lagets statistikk for 3-poengstreff i en enkelt sesong – med 46,4 prosent.

- Vi har store forventninger til Niko. Han har masser av rutine og er en superdedikert spiller, men trenger litt tid i en ny gruppe, sier Stein Erik Rotegård, som har rykket opp som hovedtrener for Miners denne sesongen etter å ha vært Lars Gunnar Sønstebys assistent i fjor.

 

- Veldig jevn liga

Etter 2-1 i finaleseriene mot Asker Aliens i 2018 og Gimle i vår, jakter Kongsberg-laget sitt tredje strake NM-gull.

- Å gjenskape suksess er vanskeligst, for hver gang blir det litt tøffere, understreker Rotegård.

- Det ser ut til å bli en veldig jevn liga i år, men flere lag som har tatt store steg. Jeg syns Bærum ser veldig sterke ut, de er sultne på revansj, har gjort en god jobb i offseason og er bedre enn i fjor. Gimle har også nye brikker og et spennende lag på gang, men det er flere også. Jeg tror et lag som Centrum vil heve seg en del hakk, sier Miners-treneren.

 

Hubbs og Ndow forsvant

På papiret er Kongsbergs mesterlag svekket, med forrige sesongs to suverene scorere Robert Hubbs og Chris-Ebou Ndow ute. Duoen var avgjørende i flere kamper. Hubbs snittet på 22,5 poeng, mens Ndow endte på 20,6 poeng og flest returer i laget (9,8 per kamp) – i tillegg til solide forsvarskvaliteter.

- To atletiske spillere som vil bli savna, erkjenner Stein Erik Rotegård.

- Men vi er veldig godt fornøyd med gruppa vi har nå. Hubbs og Chris var garantister for poeng, men samtidig også spillere som likte veldig godt å ha ballen. Jeg syns vi lagmessig ser enda bedre ut nå enn vi gjorde på samme tid i fjor. Aly Hudgins har sett veldig bra ut og Joshua Hart passer godt inn i det vi driver med og har fått en veldig god start både på trening og i kamper, presiserer Miners-coachen.

Juan Ferrales, Peter Kutlesic og Max Richardson er fortsatt på laget, mens Hart er kommet fra Bærum der han snittet på 19,2 poeng og 7,8 returer forrige sesong.

 

Heggelund inn, Hagen tilbake

Rotegård roser også 19-årige Christoffer Heggelund som er kommet fra Sandvika og Centrum Tigers, og er glad for at veteranen Thor Afam Hagen (39) er med igjen etter å ha spilt for Miners i 1. divisjon forrige sesong.

- Christoffer er en spennende spiller som vi har hatt morsomme kamper mot når Miners har møtt Sandvika i flere år, og som har vært tett på Tobias (Rotegård) og Mikal (Gjerde) og har spilt på U-landslagene. Nå har han ambisjoner om å komme på college, og får gode rammevilkår her på Kongsberg for å drive en masse egeninnsats. På laget vårt er han en komboguard, både en backup og viktig avlastning for Ferrales på pointguard og en god 2er-guard.

- Thor spilte på 1M-laget i fjor, har trent i miljøet hele veien og gir oss egenskaper spesielt i forsvar, samt bredde i stallen på 4/5-spotene. Og han har jo masse rutine.

 

Én USA-import til?

Miners har fire utlendinger i BLNO-stallen nå, men vurderer ytterligere én amerikansk import.

- Det er en løpende vurdering som ikke bare har med det sportslige å gjøre. Vi tar inn importer for at de skal gjøre jobber i klubben, så det kommer også an på om vi trenger en ressurs til, blant annet for aktiviteten vi har i skolene, forklarer Rotegård.

At målet er å vinne igjen, er det ingen tvil om. Stein Erik Rotegård syns det ser bra ut.

- Vi har hatt bra kontunuitet nå, og det har satt seg en kultur med en del nøkkelspillere som har vært med og vunnet en del. De blir ikke stressa selv om det går litt dårlig i en kamp. Som det ser ut hittil, er det en gruppe som trives godt sammen og som er innstilt på å dele ballen og spille for hverandre. Et veldig lovende tegn tidlig i sesongen, fastslår Miners-coachen.

 

PS. Kongsberg Miners har nå fire av sine yngre spillere i USA. Tobias Rotegård (19) valgte Sunrise Christian Academy i Wichita i Kansas, William Hay (19) skal spille D2-basket for Urbana University i Ohio, Mikal Gjerde (18) for University of San Diego (D1) og Kristian Sjølund (20) er klar for sin andre sesong for Georgia Tech (D1).

 

KONGSBERG MINERS

Trenere: Stein Erik Rotegård og Rodney Hawthorne.

Spillere INN: Nikolas Skouen (Baník Handlová, Slovakia), Joshua Hart (Bærum), Christoffer Heggelund (Sandvika/Centrum Tigers), Ionas Garras (Bøler/Hellas), Thor Afam Hagen tilbake fra klubbens 1M-lag, Kristian Groth Eggar flyttet opp fra eget U19-lag.

Spillere UT: Robert Hubbs III (USA), Chris-Ebou Ndow (Denain Voltaire, Frankrike), Matias Save trapper ned til 1M, William Hay (Urbana University, Ohio), Simen Juvastøl til TNT Towers og studier i Tønsberg, Herman Nordeide.

 

SPILLERSTALLEN 2019/20:

1 Joshua Hart, 2 Jacob Røysland, 3 Juan Ferrales, 6 Max Richardson, 7 Nicolai Østbye, 11 Nikolas Skouen, 12 Erik Borg, 18 Ionas Garras, 20 Kristian Groth Eggar, 22 Aly Hudgins, 26 Christoffer Heggelund, 30 Andreas Rief Bråthen, 42 Thor Afam Hagen, 77 Petar Kutlesic.

Sannsynlig starting-5 (?): Ferrales, Skouen, Hart, Hudgins, Kutlesic.

Åpningskamp: Kongsberg Miners – Gimle, søndag 22. september kl. 16.00.