Tony Tolovae og Gimle hadde trykk og fart i spillet fra første minutt i søndagens semifinale. Her utfordrer newzealanderen Torgrim Sommerfeldt med en drive.

Kan det snu på fire dager?

Bærum slet med Gimles trykk og var ikke i nærheten av seier i den første NM-semifinalen.

Gimle – Bærum 78-64 (1-0)

I den intime og fullsatte Gimlehallen brukte de hvitkledde lang tid på å finne plass mot hjemmelagets fysiske forsvar – og endte på rekordlav score for sesongen, 64 poeng.

Gimle blåste Bærum av banen i åpningsminuttene og ledet 14-3 og 21-7 før gjestene anført av Stian Mjøs kom mer med i kampen.

Men Mathias Eckhoffs menn lå likt bare på 0-0 i 20 sekunder før Morten Osland satte dagens første 3-poenger og på 3-3 to minutter senere, før hjemmelagets 11-0-run satte premissene for semifinalen.

- Vi gikk hardt ut, spilte greit forsvar og skaffet oss momentum. Så kom Bærum tilbake da Stian (Mjøs) begynte å treffe, men hver gang de nærmet seg, scoret vi og kom inn i flyten igjen, sa Eivind Lamo.

Landslagsforwarden ble hjemmelagets toppscorer med 24 poeng og hadde sin beste periode i kampen rett fra start i tredje periode da Mjøs hadde redusert til 41-34 rett før pausen. Lamo sørget for Gimles 11 første poeng i tredjeperioden som han innledet med en 3-poenger, scoring etter en sterk retur og en dunk.

Bærum ble jagende etter gjennom 40 minutter, og kom aldri nærmere enn 4 poeng (35-31) i andre periode – og senere 6 (57-51) i tredjeperioden. Men da sørget Sigurd Lorange backdoor-scoring og en Lamo-drive for 61-51, og så kom gjestene aldri innpå igjen. Gimle gikk opp i 20 poengs ledelse (76-56) etter et Ali Ouakkaha-show med avsluttende pasning til en helt ledig Milovan Savic, før lagenes benkspillere fikk avslutte kampen de siste tre og et halvt minuttene.

- Underlig

- All ære til Gimle, men det vi gjorde var fryktelig usammenhengende. Vi skulle ut på banen og gjøre det enkelt, men gjør utrolig mye dumme ting og ga dem fryktelig mye gratis, konstaterte Mathias Eckhoff.

- Gimle spiller kjempefysisk, helt på grensen, jeg liker den typen spill. Vi visste at Gimles trykk ville komme, men håndterte det ikke. Vi spiller ganske likt som Gimle, men deres spill er forankret i en struktur, mens våre spillere bryter ut av det. Jeg syns det er underlig i et lag som vårt, med så mange rutinerte veteraner, sa Bærum-coachen.

Samtidig er han ikke i tvil om at laget kan reise seg til onsdagens semifinaleretur i Nadderudhallen.

- Vi kan tape med 50 poeng i en kamp og vinne med 10 i neste, sånn er dette laget. Og det er ikke noe hokus-pokus som skal til, bare å spille bedre forsvar og bedre angrep, presiserte Eckhoff.

- Intim bane og kok

Bærum vant de to siste seriekampene mot Gimle denne sesongen, 89-79 i Gimlehallen og 87-82 hjemme.

I søndagens første semifinale hadde Gimle god hjelp fra et entusiastisk hjemmepublikum, som både ved kortlinja og på langsiden sitter bare et par meter fra banen. Onsdag er det Bærum som har fordel av hjemmebane og et stort publikum.

- Vi har en kjempebra ramme her med intim bane og kok i hallen, samtykker Eivind Lamo.

- Men vi har likevel veldig liten lyst til å komme tilbake og måtte spille en tredje semifinale her.

Poengscorere i Gimle – Bærum:

Gimle: Eivind Lamo 24, Sigurd Lorange 16, Milovan Savic 10, Jørgen Odfjell 8, Tony Tolovae 8, Morten Osland 6, Kurt-Ali Ouakkaha Størseth 6.

Bærum: Stian Mjøs 25, Stian Emil Berg 9, Joshua Hart 8, Mike Zeno 8, Torgrim Sommerfeldt 6, Gaute Haugen 4, Alex Dakin 2, Thomas Solem 2.