Jørgen Odfjell ble mestscorende for Gimle med 14 poeng i sitt BLNO-comeback etter en halv sesong på prep school i San Diego. Her har 20-åringen kommet seg fri mellom tre Asker-spillere, Vegard Seyffarth med nummer 21, Oliver Bergstad og Stian Emil Berg (begge delvis skjult). Bak til høyre ser vi Gimle-coach Audun Eskeland.
FOTO: ERIK BERGLUND
Jørgen Odfjell ble mestscorende for Gimle med 14 poeng i sitt BLNO-comeback etter en halv sesong på prep school i San Diego. Her har 20-åringen kommet seg fri mellom tre Asker-spillere, Vegard Seyffarth med nummer 21, Oliver Bergstad og Stian Emil Berg (begge delvis skjult). Bak til høyre ser vi Gimle-coach Audun Eskeland. FOTO: ERIK BERGLUND

Hjemvendte profiler styrker Gimle

Jørgen Odfjell er hjemme igjen etter et halvt år i San Diego og ble Gimles toppscorer i seieren over Asker Aliens. Samtidig er Mikkel Kolstad tilbake fra CAB Madeira i Portugals eliteserie og snart spilleklar sammen med langtidsskadde Milovan Savic og Ali Ouakkaha.

Asker Aliens – Gimle 60-66

Frøya – Ammerud 93-88

- Milovan er skadefri, men både han og Mikkel er i koronakarantene og blir heller ikke med til kampen mot Kongsberg neste søndag. Men da håper vi å ha med Ali, fortalte Gimle-trener Audun Eskeland etter at laget hans hadde slått Asker i det nye årets første BLNO-kamp.

Gimle måtte slite langt mer enn ventet mot et Asker-lag svekket av skader, sykdom og andre forfall: Hjemmelaget manglet sju (!) av sine fremste profiler og hadde igjen bare Stian Emil Berg, Haakon Hellebust og Paulius Grebliunas av dem som vanligvis får mye spilletid av coach Kenneth Webb.

Gjestene hadde kanskje forventet lettere spill og var oppe i 19 poengs ledelse (50-31) midtveis i tredje periode før Asker kjempet seg tilbake og bare var 5 poeng bak (56-61) etter en trepoenger fra Stian Emil Berg med 1:30 igjen å spille.

Espen Fjærestad svarte med en treer for Gimle i neste angrep, men Asker nektet å gi seg og reduserte til 60-64 med en sterk insidescoring fra Haakon Hellebust med 25 sekunder igjen. Det var ikke nok: Hjemmelaget sto nærmest og så på da Jørgen Odfjell slalåm-driblet og nærmest spaserte inn 66-60 til bergenserne fem-seks sekunder før slutt.

 

- Bedre utvikling hjemme

Odfjell reiste til San Diego og Balboa school i fjor sommer, men er tilbake i Bergen og Gimle etter et halvt år på prep school.

- Det var mye rot der jeg var, korona forandret mye av sesongen og jeg var heller ikke helt fornøyd med trenerne og spillestilen. Jeg følte jeg ville få en bedre utvikling som spiller ved å komme hjem, forklarte 20-åringen etter å ha blitt sitt lags toppscorer med 14 poeng i Vollenhallen.

Han håper å kunne spille profesjonelt etter hvert, men tar uansett hele sesongen i Norge og BLNO.

- Jeg visste hva jeg dro hjem til og har spilt med så å si alle på laget her før. Jeg er veldig gira på denne sesongen, med det laget vi snart får. Men vi må definitivt opp et nivå fra det vi presterte i dag hvis vi skal kunne slå Bærum i morgen, fastslo Odfjell.

 

Dårligere før det blir bedre?

Med 2,05 m lange Savic og rutinerte Kolstad og Ouakkaha i tillegg, vil Gimle stille langt sterkere i serieinnspurten og NM-sluttspillet.

- Det skal bli veldig bra, men det kan hende det blir dårligere før det blir bedre. Vi skal ikke tro alt blir rosenrødt med en gang. Laget må bli samspilt først, presiserte Audun Eskeland, som ikke hadde stort annet enn seieren å være fornøyd med etter kampen i Vollenhallen.

- Sånne kamper kommer en gang i blant. Vi var uskjerpet og bommet mye, men det var greit å få det ut av veien nå. Bærum blir noe helt annet, fastslo Gimle-treneren.

Bærum slo Gimle 81-74 i Gimlehallen i desember, og i søndagens kamp i Nadderudhallen får hjemmelaget for første gang også den tidligere UCLA-guarden Prince Ali på laget.

 

Sju juniorer på laget

Asker Aliens var av mange tippet som favoritt sammen med Kongsberg Miners før sesongen, men står med 7-6 i seire og tap etter 13 kamper.

Mot Gimle stilte de svarte og gule med en benk bestående av sju juniorspillere: 18-årige Håkon Blekeli Spiten og Vegard Seyffarth, 17 år gamle Filip Kaasa og fire 16-åringer – Oliver Bergstad, Niklas Sandström, Eldar Alagic og Brage Brustad.

Den allerede erfarne Spiten fikk spille 31 minutter og bidro med blant annet 9 poeng, 3 returer og 1 steal, og Seyffarth, Bergstad og Sandström kom også innpå og klarte seg fint mot et av ligaens topplag.

 

- Slukket noen branner

- Det var veldig kult! Vi hadde et mål om å holde dem innenfor 10 poeng før 4. periode og var 12 bak. Vi var opp og ned, litt kaotiske og ikke alltid inne i det kollektive, men vi kom tilbake i matchen, understreker Asker-kaptein Stian Emil Berg.

- Vi gjorde en hederlig innsats i forsvar, doblet litt og slukket noen branner. Det var morsomt, og alle hadde veldig lyst til å bidra, presiserte han.

Joshua Hart måtte droppe kampen for å være hos samboeren som ventet barn. Anders Stien sto over på grunn av sykdom. Begge skal være klare igjen til kampen mot Ammerud torsdag 14. januar, og da håper Ludvig Bergh også  å være tilbake etter kneskade.

Eric Gilchrese og Torgrim Sommerfeldts skader setter trolig den sterke guard-duoen ute til februar, mens Aksel Bolin har slitt med en ryggskade. Djo Loo Yele har Asker regnet med til andre del av sesongen.

- Vi håper å se både Djo og Aksel i løpet av januar, fastslo Stian Emil Berg etter kampen i Vollenhallen lørdag.

 

Hellebust våknet

Berg ble toppscorer med 19 poeng, mens Haakon Hellebust våknet til liv i andre omgang etter å ha scoret bare ett poeng fram til pause. Den sterke forwarden endte med 18 poeng og 8 returer og var en viktig brikke da hjemmelaget hentet inn mye av Gimles forsprang i de to siste periodene.

Hos Gimle var Chavares Flanigan som alltid god i forsvar og endte som lagets mest effektive spiller med 12 poeng, 5 assists, 4 returer og 3 steals. Marcus Lampe åpnet med to trepoengere, men Gimle som lag skjøt langt under pari på treerne – 9 av 30.

Eivind Lamo hadde også en off-dag med 6 poeng og måtte ut med 5 feil i fjerdeperioden.

66 poeng er også bergenslagets klart laveste score denne sesongen. Mye må bli bedre om det skal kunne bli en ny seier mot Bærum søndag.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Stian Emil Berg 19, Haakon Hellebust 18, Håkon Blekeli Spiten 9, Paulius Grebliunas 6, CJ Omego 6, Vegard Seyffarth 2.

Gimle: Jørgen Odfjell 14, Steinar Rakneberg 13, Chaveres Flanigan 12, Anders Fjærestad 7, Eivind Lamo 6, Marcus André Lampe 6, Espen Fjærestad 3, Søren Fjærestad 3, Gard Beinnes 2.

 

Frøya best i finishen – igjen

Frøya tok sin 11. seier på 14 kamper og topper tabellen, med tre kamper mer spilt enn Kongsberg Miners (10-1) som per i dag er den «reelle» serielederen. Toppkampene Frøya – Kongsberg og Gimle – Kongsberg i Bergen neste lørdag og søndag vil gjøre bildet klarere. Gimle står med 10-3 før morgendagens kamp mot Bærum.

Ammerud (4-9) fikk sitt femte strake tap, men kampen i Frøya Arena var likevel et steg i riktig retning. Gjestene ledet med 10 poeng i andre periode (37-27), men Frøya var ajour ved halvtid og gikk i ledelse 47-46 tidlig i 3. periode. Så fulgte lagene hverandre ut kampen.

Ammerud var foran igjen med 74-71 tidlig i fjerde periode, og utlignet til 82-82 på en trepoenger fra Aksel Barkvoll og til 84-84 ved Mustafa Dibba, før Dibba satte inn to straffer til 86-84. Den ledelsen holdt de grønnkledde til Devin Gilligan satte begge sine straffer og sendte Frøya opp i 87-86 med 56 sekunder igjen å spille.

Og sin vane tro dro Frøya i land en jevn kamp. Da Ammerud var på besøk 11. oktober, endte det 78-75. Nå ble det 93-88 etter at Ljubomir Campara, Devin Gilligan, Jonas Kessler og Ulrik Stranger-Johannessen alle hadde lagt straffekast i sluttminuttet, mens gjestene misbrukte sine siste muligheter.

 

Sanders tilbake på banen

Ammerud hadde Marco Sanders (41) tilbake som spiller, mens Tom Barkvoll var coach. En ny og permanent ordning?

Bare kanskje, ifølge coach Sanders. Det hang sammen med at Plaisir Nzitani Mukoko måtte stå over turen til Bergen og kampene mot Frøya og Fyllingen.

- Etter Centrum-kampen fikk vi beskjed om at Plaisir måtte jobbe denne helgen og ikke kunne reise. Samtidig hadde vi få på trening. Da tilbød jeg meg å steppe inn, hvis jeg kunne få en coach som kunne konsentrere seg om taktikken. Jeg snakket også med Tom før sesongen, så det er mulig vi blir et coachteam nå. Vi får se hvordan helgen blir med kampen mot Fyllingen i morgen, om dette er permanent eller om jeg skal tilbake som eneste coach, sa Sanders.

 

Treffsikker Barkvoll, råsterk Dibba

Den tidligere toppspilleren bidro med blant annet 5 poeng og 7 returer mot Frøya. Aksel Barkvoll storspilte med pappa Tom som coach og endte på 27 poeng etter å ha truffet 7 av 13 trepoengere. Mustafa Dibba var igjen lagets fremste angrepsvåpen og hadde 28 poeng, 12 returer og 4 assists. Den svenske forwarden begynner også å få sving på straffene sine, med 4 av 6 lørdag.

Devin Gilligan hadde en ny monsterkamp for Frøya med 26 poeng, 20 returer, 5 steals og 3 assists. Nikola Vasojevic endte på 23 poeng og 6 assists etter en sterk kamp der han måtte ut med fem feil 1:40 før slutt da Ammerud var foran med 86-84. Lagets tredje import Ljubomir Campara nøyde seg med 13 poeng, men hadde viktige scoringer i sluttminuttene.

 

Unggutter løfter seg

17-årige Jørgen Lamo og 18-årige Hamewend Arif leverte igjen, denne gang med henholdsvis 12 og 7 poeng. Begge har hatt stor fremgang i Frøya-laget.

- De har jobbet bra og gjort seg fortjent til å prøve seg mer. De var gode mot Kongsberg og gode i dag, fastslo lagets coach, Baard Stoller.

Hjemmelaget måtte klare seg uten Haakon Heradstveit, Thomas Solem og Daniel Alsaker Sandven, som alle er skadet.

- Haakon og Thomas skal være tilbake kjapt, vi håper det blir allerede mot Fyllingen onsdag, sier Stoller.

 

Poengscorere:

Frøya: Devin Gilligan 26, Nikola Vasojevic 23, Ljubomir Campara 13, Jørgen Lamo 12, Jonas Kessler 8, Hamewend Arif 7, Ulrik Stranger-Johannessen 4.

Ammerud: Mustafa Dibba 28, Aksel Barkvoll 27, Joshua Sykes 12, Andreas X. Isaksen 10, Marco Sanders 7, Orji Okoroafor 2, Fredrik Hårstad Trana 2.