NBBF BLNO Adam Johansson Gimle.jpg
​Adam Johansson er Gimles nye pointguard. 19-åringen kommer fra Jämtland Basket og spilte på Sveriges U18-landslag i fjor.

Gimle må endre på spillestilen

Ny pointguard inn for Sigurd Lorange betyr et annerledes Gimle i den nye BLNO-sesongen.​Adam Johansson er Gimles nye pointguard. 19-åringen kommer fra Jämtland Basket og spilte på Sveriges U18-landslag i fjor.
 

Gimle var forrige sesongs største positive overraskelse og endte til slutt med NM-sølv etter 68-72 i den tredje og avgjørende finalen mot Kongsberg Miners.

Nå er tre av fem startere borte – newzealandske Tony Tolovae og de to ledende norske spillerne i laget, Sigurd Lorange og Eivind Lamo. De var også Gimles tre toppscorere: Lorange med 19,7 poeng i snitt, Lamo med 18,6 og Tolovae med 16,3.

Den nye utgaven er likevel trolig minst like god. Men den blir annerledes.

Adam Johansson fra Jämtland er samme årgang (2000) som Sigurd Lorange og spilte for Sveriges U18-landslag i B-EM i Skopje i fjor da Lorange spilte for Norge. De er vidt forskjellige: Johansson er 10 cm høyere (1,88 mot 1,78) og har ikke Loranges fart, driver og scoringsevner, men er en mer styrende pointguard.

- Vi må endre litt på spillestilen, når vi har byttet ut en scorings-pointguard med én med size, forklarer Gimle-trener og tidligere landslags-pointguard Audun Eskeland.

- Adam er ikke skapt som en scorer, men har mer pointguard i seg fordi han kan sette opp andre. I treningskampen vår mot Frøya nylig så han veldig bra ut, og jeg er sikker på at han kommer til å utvikle seg masse i løpet av sesongen, sier Eskeland.

 

«100-klubben» i Sveriges U-landslag

Ytterligere en svenske er på plass: Den 2,03 m lange forwarden Samuel Berkelund (22), som nådde «100-klubben» i svensk ungdomsbasket med over 100 landskamper for alle lagene fra U15 opp til U20. Han debuterte i Basketligaen som 18-åring med Södertälje og kommer nå fra en sesong for Athletic Constanta i Romanias øverste divisjon. Det svenske basketballforbundet beskriver Berkelund som en spiller med forsvar som varemerke, og at han kan dekke alle spillere fra 1-ere til 5-ere.

- Han er mobil og flink til å bevege seg uten ball, og kan gjøre litt av alt, sier Audun Eskeland.

 

Skadeplaget og uten USA-import

Men både Berkelund og ligaens MVP forrige sesong, Milovan Savic, er tvilsomme til de to åpningskampene borte mot Bærum og Kongsberg Miners lørdag og søndag.

- Samuel kom hit tirsdag og har en ankelskade. Milovan har en skade i foten, men det er ikke tegn til brudd, forklarer Eskeland.

I tillegg må Gimle unnvære sin nye amerikaner Bo Zeigler (24) de første ukene. Den 198 cm høye forwarden kommer ikke til Bergen før i oktober. I forrige sesong spilte han sammen med Bouna Ndiaye og Fyllingens nye amerikaner Kenny Carpenter i Glasgow Rocks.

- En hyperatletisk scorer og én «Djo Yele-type» som kan legge masse trykk på kurven og som også kan spille forsvar i 4-5-posisjonene, analyserer Gimle-treneren.

 

Er veldig små, blir veldig store

Men inntil videre stiller Gimle i en light-versjon.

- Det er vanskelig å vite helt hvem vi er før vi har fullt lag. Akkurat er vi veldig små, men vi kommer til å bli veldig store, sa Audun Eskeland etter at Gimle hadde tapt 71-75 for «USA Select 2» i Kongsberghallen lørdag, under Miners Invitational.

- Her får vi matchet de andre, og dette er en unik sjanse for dem til å steppe opp og vise at de fortjener roller i laget vårt.

I forrige sesong spilte både Sigurd Lorange og Eivind Lamo drøyt 32 minutter per kamp, mens Ali Ouakkaha lå på 24, Jørgen Odfjell på 20, Morten Osland på 18 og Steinar Rakneberg på 14.

 

Vil kjempe i toppen

Odfjell går inn som èn av to norske spillere i startfemmeren, mest sannsynlig sammen med Osland – mens Ouakkaha trives best i innbytterrollen.

- En måned eller to ut i sesongen bør vi ha et veldig bra lag. Savic er Savic og vi har fått erstattet Eivind (Lamo) bra med Zeigler og Sigurd (Lorange) med Johansson. I fjor var det mange som tippet oss på femte-sjette-plass, og da ble vi nummer to, så det er ikke alltid så lett å si hvilke lag som blir gode, selv om de ser sånn ut på papiret. Men med fullt lag bør vi kjempe helt der oppe et sted, mener Audun Eskeland.

 

GIMLE

Trener: Audun Eskeland.

Spillere INN: Bo Zeigler (Glasgow Rocks, Skottland), Adam Johansson (Jämtland), Samuel Berkelund (Athletic Constanta, Romania), Magnus Elgmork (Fyllingen), Kristoffer Sætre fra eget U19-lag.

Spillere UT: Sigurd Lorange (Valparaiso University, Indiana), Eivind Lamo (Arcos Albacete, Spania), Adrian Schønning og Sondre Fjellstad prioriterer studier.

 

SPILLERSTALLEN 2019/20:

Gard Beinnes, Samuel Berkelund, Magnus Elgmork, Reidar Greve, Adam Johansson, Marcus Lampe, Jørgen Odfjell, Morten Osland, Ali Ouakkaha, Steinar Rakneberg, Milovan Savic, Kristoffer Sætre, Bo Zeigler.

Sannsynlig starting-5 (?): Johansson, Odfjell, Osland, Zeigler (Berkelund), Savic.

Åpningskamp: Bærum – Gimle, Nadderudhallen lørdag 21. september kl. 18.00.