Eivind Lamo dunker inn to av sine 15 poeng mot Kongsberg Miners, med Valen Tejada (delvis skjult) som nærmeste forsvarsspiller. Rett bak ser vi kampens toppscorer, Anders Fjærestad som endte på 18 poeng.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Eivind Lamo dunker inn to av sine 15 poeng mot Kongsberg Miners, med Valen Tejada (delvis skjult) som nærmeste forsvarsspiller. Rett bak ser vi kampens toppscorer, Anders Fjærestad som endte på 18 poeng. FOTO: NICHOLAS NORENG

Gimle ga Kongsberg stjernesmell

Kongsberg Miners ble overkjørt i andreperioden i Gimlehallen, røk på en 0-20-run og måtte tåle 32 poengs nederlag, 65-97. Det betyr at Gimle har overtatt førersetet i ligaen når lagene er inne i andre halvdel.

Gimle – Kongsberg Miners 97-65

Etter tapet for Frøya lørdag (95-105) gikk Kongsberg på en ny og styggere smell i Gimlehallen søndag – i lagets tredje kamp på fire dager. Igjen uten Aly Hudgins, og nå i tillegg med Nicolai Østbye ute etter at veteranen pådro seg en strekk i leggen i lørdagens kamp.

Gimles overkjørsel startet tidlig i andre periode, da hjemmelaget gikk fra 23-19 til 29-19 og fikk en luke. Oliver Bojang Visnes reduserte med en 2+1-situasjon, men så ble alt helsvart for gjestene.

På under fire minutter vant Gimle 20-0 (!) og rykket fra 29-22 til 49-22, mye takket være fire strake 3-poengere fra Chavares Flanigan, Jørgen Odfjell, Anders Fjærestad og Espen Fjærestad.

Så prikket Reidar Greve og hjemvendte Mikkel Kolstad inn hver sin treer mot slutten av perioden, som endte med pauseresultatet 57-27 og game over allerede halvveis i toppkampen.

 

- Trekker oss sjøl ned

Det hjalp ikke at Kongsberg Miners spilte jevnt i de tre øvrige periodene, når andreperioden endte 41-14.

- Vi syns mye er selvforskyldt, men samtidig ble det som i går mot Frøya at motstanderen gjør en bra prestasjon, fastslo Miners-coach Stein Erik Rotegård.

- Men når vi ikke får uttelling og de begynner å treffe kan vi ikke henge med hodet og senke intensiteten vår. Vi lar oss altfor mye påvirke av egne feil og trekker oss sjøl ned. Vi snakket om det i pausen, og jeg er fornøyd med hvordan laget responderte i de to siste periodene. Vi er på skøyteisen etter en tung periode der vi ikke har fått trent med hele laget siden 11. desember, men da har vi iallfall ikke råd til å legge oss ned og syns synd på oss sjøl, eller å jogge hjem i forsvar, presiserte Rotegård.

 

Gimle i førersetet

Med helgens to tap falt Kongsberg Miners ned til 11-3 i seire og tap, i tillegg til at Gimle (12-3) nå har sikret seg innbyrdes-fordel (2-0) på tittelforsvarerne etter 95-81 i første kamp i Kongsberghallen i oktober.

Frøya (12-4) er også med i tettrioen og topper tabellen på innbyrdes-oppgjør mot Gimle etter 81-78-seieren i åpningshelgen i oktober.

Bakfra lurer et forsterket Bærum (9-6), Fyllingen (9-7) og Asker Aliens (7-6).

Mennenes BLNO er jevnere enn på mange år. Neste onsdag er det ny storkamp i Bergen: Gimle hjemme mot Frøya.

 

- Miners på 50-60 prosent

Kongsberg Miners velger å ta det pent og se framover.

- Vi er ikke så bekymra, for dette var Miners på kanskje 50-60 prosent. Vi trenger å komme tilbake til laboratoriet og sette ting på plass, få flere treninger sammen og å få tilbake hele mannskapet. Da skal det bli «schwung» over det, tror Stein Erik Rotegård.

Laget må klare seg uten Nicolai Østbye et par uker, mens Ognjen Nisavic fikk en smell i tommelen i tredje periode og ble sittende på benken resten av kampen. Den serbiske skytterguarden kan være tvilsomt til hjemmekampen mot Fyllingen førstkommende søndag.

 

Bommet på det meste

Mye var under pari for Miners. Når hadde laget sist 3 av 18 på 3-poengere? Når scoret Juan Ferrales og Ognjen Nisavic så få poeng som 5 og 4? En straffeprosent på 57 etter 15 bom på 35 skudd gjorde også tingene vanskeligere for de hvitkledde.

- Vi gjorde mye riktig, men når vi bommer så mye til og med på straffer, viser det ikke annet enn at vi ikke er i form, mener Stein Erik Rotegård.

Han kunne i det minste glede seg over at unggutta Oliver Bojang Visnes (20) og Erik Borg (19) vokser i Miners-drakten. Visnes ble toppscorer med 14 poeng og hadde 6 returer, Borg bidro med blant annet 10 poeng, 4 returer og 3 blokker.

 

- Urytmiske

Storseieren til tross, Gimle-coach Audun Eskeland var ikke overvettes imponert over sine egne.

- Andre periode «var» kampen, der skrur vi opp forsvarstrykket betraktelig så vi kan løpe. Men vi feiler for mye og er heldige med at Kongsberg ikke treffer straffer. Det lugger for oss offensivt, men det forventet jeg egentlig med Mikkel (Kolstad) og Ali (Ouakkaha) inn og Jørgen (Odfjell) tilbake på laget ganske nylig.

- Men vi er nødt til å etablere en mer konsistent defensiv, å være gode uten å feile så mye. Men vi må skape det etablerte angrepet også, der syns jeg vi var urytmiske i dag. Heldigvis har vi gode skyttere over hele linjen, og vi fikk en masse gode skudd etter å ha spilt godt forsvar, konkluderte Eskeland.

 

Ni spillere traff 3-poengere

Gimle traff på 14 av 32 trepoengere (43 prosent) – fra ni forskjellige spillere. Chavares Flanigan og Reidar Greve hadde 2/2 og Ali Ouakkaha traff sitt ene forsøk, Anders Fjærestad og Mikkel Kolstad hadde 2/4, Espen Fjærestad 2/6.

Med både Ali Ouakkaha tilbake fra skade og Mikkel Kolstad tilbake fra portugisisk toppliga er Gimle styrket, og til neste kamp mot Nidaros Jets lørdag skal også Milovan Savic være klar igjen.

Landslagsguarden og 3-poengseksperten Mikkel Kolstad forventes å få en sentral rolle i laget utover i sesongen.

- Når han kommer inn i ting, vil Mikkel gi oss bedre forsvar og økt spacing i angrep, i tillegg til playmaking. Han blir en komboguard for oss, sier Audun Eskeland.

 

Poengscorere:

Gimle: Anders Fjærestad 18, Eivind Lamo 15, Jørgen Odfjell 13, Reidar Greve 12, Chavares Flanigan 10, Espen Fjærestad 8, Mikkel Kolstad 6, Ali Ouakkaha 5, Steinar Rakneberg 5, Søren Fjærestad 3, Gard Beinnes 2.

Kongsberg Miners: Oliver Bojang Visnes 14, Fred Thomas 13, Marin Mornar 12, Erik Borg 10, Juan Ferrales 5, Ionas Garras 5, Ognjen Nisavic 4, Valen Tejada 2.