Bouna Black Ndiaye var overalt da Fyllingen slo Gimle 90-80, scoret 15 poeng i første periode og endte som toppscorer med 28. Bildet er fra bortekampen mot Kongsberg Miners i oktober, der Ndiaye får skutt over Ionas Garras. Til høyre i bildet er Edvard Aamodt Kristiansen og Marin Mornar.
FOTO: ERIK BERGLUND
Bouna Black Ndiaye var overalt da Fyllingen slo Gimle 90-80, scoret 15 poeng i første periode og endte som toppscorer med 28. Bildet er fra bortekampen mot Kongsberg Miners i oktober, der Ndiaye får skutt over Ionas Garras. Til høyre i bildet er Edvard Aamodt Kristiansen og Marin Mornar. FOTO: ERIK BERGLUND

Fyllingen best i alt mot Gimle

Gimle lå likt med Fyllingen bare på 0-0 og 75-75, men begge ganger brukte kampens store spiller Bouna Black Ndiaye bare 20 sekunder på å sende gjestene foran. Den siste gangen for godt. For nå har Fyllingen lært seg å vinne de jevne kampene.

Gimle – Fyllingen 80-90

Etter at torsdagens kamp mellom Kongsberg Miners og Bærum ble utsatt, kunne Gimle ha feiret jul på tabelltoppen i BLNO, med seier over Fyllingen. I stedet røk Audun Eskelands menn på sitt andre strake nederlag, etter 74-81 mot Bærum for to uker siden. Mens Fyllingen tok sin tredje strake seier og klatret til sjetteplass.

Gimle kom fra hjemmetap for Bærum og Fyllingen fra borteseier over det samme Bærum-laget, og de blåkledde viste at det ikke var noen tilfeldighet.

Det ble tidlig klart at gjestene var skjerpet og klare for revansj for sesongens hittil aller bitreste nederlag: 105-106 etter overtime mot Gimle, da Reidar Greve avgjorde med en 3-poenger fem sekunder før slutt.

 

Ble innhentet, men svarte

Så bittert at Fyllingen-trener Calix Black Ndiaye kalte onsdagens seier for «hevn» - ikke bare revansj.

Men det viktigste for storebror Ndiaye er at laget hans har lært seg til ikke å rote bort seieren i kamper de leder. Selv om det nesten så ut til å gå galt igjen, da Anders Fjærestad ble frispilt av Chavares Flanigan til 72-75 og i neste angrep utlignet til 75-75 med en trepoenger. Da hadde Fyllingen ledet med 13 poeng fire ganger i kampen og med 10 (61-51) midtveis i tredjeperioden.

Bare 20 sekunder senere senket Bouna Black Ndiaye en presset treer i kurven til 78-75, og så svarte Fyllingen hver gang Gimle nærmet seg i sluttminuttene.

 

Bullock, matchvinner på 38

Espen Fjærestad reduserte til 77-78, men Peter Bullock la inn sin tredje trepoenger i kampen, av tre mulige: 77-81.

«Chip» Flanigan la treeren til 80-82 med 1:42 igjen, men Bullock rev returen fra Steinar Rakneberg, ble feilet og satte begge straffene: 80-84. Så misset Gimle alt mot slutten, mens Magne Fivelstad, Jay Harris og Bouna Black Ndiaye satte sine siste straffer og skudd.

Bouna Black Ndiaye var toppscorer med 28 poeng og hadde en stor kamp, Peter Bullock var i enda større grad en matchvinner. 38-åringen har trent knallhardt gjennom sommeren og får betalt for det nå. I Gimlehallen leverte den robuste amerikaneren årsbeste med 21 poeng, 7 returer og 3 assists – og hadde flere avgjørende scoringer og returer.

 

- Alfahannen på banen

- Bullock var alfahannen på banen, fastslo Gimle-trener Audun Eskeland.

- I en alder av 38 ut-hustler han våre spillere. All ære til ham for det og Peter er sterk som få, men det er kjipt for oss å se. Vi må ha litt ære og blø litt for å vinne. Mye gikk rett og slett på innsatsvilje. Hvis det gjør vondt å løpe et fastbreak, må man komme seg i form da, sa en oppgitt Eskeland.

Han irriterte seg også over at Gimle ikke greide å utnytte at Jay Harris måtte ta en pause på benken de fire siste minuttene av tredje periode, da hjemmelaget bare lå 5 poeng bak (56-61). I stedet økte Fyllingen til 69-63 før de siste ti minuttene.

Og når man ikke leder på noe tidspunkt i en basketballkamp, fortjener man heller ikke å vinne.

- Nei, absolutt ikke. Fyllingen fortjente på alle måter å vinne denne kampen. De jobbet hardest og spilte sitt spill hele veien, understreket Gimle-coachen.

 

Best i alt

Gjestene hadde også best tall i alle de viktigste statistikk-kategoriene:

De vant returstatistikken 43-34 og hadde 45-32 i treffprosent på 3-poengere og 55-48 på 2-poengsskudd. Fyllingen hadde 11 av 24 på trepoengerne etter 4/9 fra Ndiaye, 3/3 fra Bullock og 2/8 fra en Jay Harris som brukte lang tid på å komme i gang i kampen.

 

Hjalp Harris tilbake

- Harris hadde en forferdelig førsteperiode med dårlig skyting, 4 turnovers og 3 feil. Vi snakket om det i pausen, at når en lagkamerat ikke har dagen, må de andre hjelpe ham til å komme i gang, fortalte Calix Black Ndiaye.

- Så satte vi gode screener,  fikk ham i gang igjen – og det hjalp veldig. Laget viste at de har full tillit til ham selv om han hadde bommet mye og ikke helt var seg selv, sa Fyllingen-treneren.

Han kunne også glede seg over at 17-årige Edvard Aamodt Kristiansen løftet seg og hadde flere viktige bidrag i seieren.

Samtidig storspilte Bouna Black Ndiaye, Peter Bullock og Magne Fivelstad, som alle har en fortid i Gimle. Fivelstad stortrivdes på sin gamle hjemmebane, endte på 16 poeng og 13 returer og kom sin vane tro sterkt i sluttfasen da kampen skulle avgjøres.

 

Vet at motstanderne blir bedre

Med 6-7 i seire og tap gikk Fyllingen forbi Tromsø Storm (6-8) på tabellen og er bare to tap bak Bærum (8-5) og Asker Aliens (7-5) som holder fjerde- og femteplassen før ligaen begynner igjen helgen 2.- 3. januar.

- Hadde vi spilt med litt mer dyktighet i kampene vi har gitt fra oss, ville vi hatt fire seire mer og vært høyere. Men vi er ikke så opptatt av tabellen nå, mer av å gjøre de riktige tingene for å vinne kamper. Samtidig skal vi være et lag som gjør det bra herfra og ut, tror Calix Black Ndiaye.

- Men flere av de andre lagene kommer jo med forsterkninger til andre halvdel, la han til – og tenkte på at Fred Thomas kommer tilbake til Kongsberg, Prince Ali til Bærum, mens Gimle får Milovan Savic og Ali Ouakkaha med igjen etter skader og Asker får inn Djo Loo Yele i tillegg til flere skadde spillere.

 

- Produkt av sine vaner

Audun Eskeland bekrefter at Savic og Ouakkaha skal være spilleklare igjen i januar, men ikke til nyårets åpningskamper mot Asker Aliens og Bærum 2. og 3. januar. De kommer for tidlig.

Gimle-treneren erkjenner at laget hans er inne i en «dårlig stim».

- Den begynte allerede før Bærum-kampen. Som regel er et lag produkt av sine vaner, så når man jobber steintøft over tid på trening, gir gass og hjelper kollektivet, vil det vise seg i kamp. Da vil man starte kamper med energi og jobbe hardt for laget. Men nå er ikke noe av dette til stede hos oss. Vi må snu det, vi kan ikke bare møte opp i kamper og tro vi kan vinne, presiserte Eskeland.

Eivind Lamo og Chavares Flanigan styrte det meste for Gimle. Lamo ble toppscorer med 21 poeng og hadde 12 returer, men en skudd-dag under pari med 8 av 16 på field goals.

Flanigan endte med 14 poeng etter 4 av 9 på trepoengere og hadde 11 assists.

 

Poengscorere:

Gimle: Eivind Lamo 21, Chaveres Flanigan 14, Anders Fjærestad 12, Espen Fjærestad 12, Steinar Rakneberg 10, Søren Vinther Fjærestad 3, Marcus Lampe 3, Morten Osland 3, Reidar Greve 2.

Fyllingen: Bouna Black Ndiaye 28, Peter Bullock 21, Magne Fivelstad 16, Jay Harris 14, Edvard Aamodt Kristiansen 8, Karl Otabor 3.