NBBF BLNO Ognjen Nisavic Frøya.jpg
Ognjen Nisavic fortsetter som Frøyas fremste angrepsvåpen, her i en drive mot Loughborough i Hønefoss Arena fredag. Den serbiske guarden hadde 25 poeng og 7,3 assists i gjennomsnitt per kamp i BLNO forrige sesong.

Frøya skal løpe fort og mye

Edmunds Gabrans ønsker seg et Frøya med aggressivt forsvar som gir raske angrep.

Frøya – Loughborough 62-60

- Vi har ikke det høyeste laget, så vi må spille aggressiv og rask basket. Jeg håper vi kan ha et lag som løper fort og mye og som spiller aggressivt forsvar som gir «transition offense», sa 40-åringen etter å ha ledet Frøya til en knepen 62-60-seier over engelske Loughborough i den første kampen i Miners Invitational i Hønefoss Arena.

Gabrans har satt bort basketskoene for å ofre seg for jobben som hovedtrener i Frøya. 3-poengsspesialisten fra Latvia er en av klubbens aller fremste profiler det siste tiåret og var sentral da Frøya vant sitt foreløpig eneste NM-gull i seniorklassen, med 80-78 over Asker Aliens i finalen i 2012. Da var Nicholas Phillip blant lagkameratene, nå skal de trene 2019/20-utgaven av Frøya sammen.

Det er første sesongen Gabrans bare er trener og ikke spiller, ikke på noe nivå.

- Jeg har jo spilt hele livet mitt, så det er litt vanskelig, innrømmer han. – Men jeg jobber fulltid og har familie, så jeg har ikke tid.

 

2-metersmenn og serbiske guarder

Siden forrige sesong har Marcus Larsson (2,06) forsvunnet til college i USA, Junior Lomomba nøyde seg med én sesong i norsk basket og Peter Bullock (36) prioriterer familien og er ute igjen – iallfall til klubben får overtalt den råsterke amerikaneren til nok et comeback.

Inn er kommet to nye importer: Den robuste bulgareren Mihail Tanev (2,00) som er førstevalget inside, mens Simon Lokan (2,06) som spilte på Tasmania forrige sesong blir en nyttig mann å sette inn fra benken.

Laget har beholdt sine to serbiske dirigenter i Nikola Vasojevic og Ognjen Nisavic. Førstnevnte er pointguard med giftige driver, men mest kjent for det vanvittige 3-poengskastet som ga 106-104 over Fyllingen i siste sekund av den tredje og avgjørende NM-kvartfinalen i mars i år.

Nisavic er fortsatt lagets ubestridte leder og snittet på 25 poeng og 7,3 assists forrige sesong. Fredag kveld var han toppscorer med 29 poeng da Frøya slo Leicesters farmerlag Loughborough 62-60 i Hønefoss Arena, i lagenes første kamp i Miners Invitational.

 

Mange unge guarder

Men det handler ikke bare om ham, vårt angrep kan ikke være basert på én eller to spillere, understreker Edmunds Gabrans.

Han kan glede seg over en bred og spennende Frøya-tropp, med totalt 14 spillere og mange unggutter. (Haakon og Ulrik + Daniel, Odd-Olav, Jonas + Samba-Johan)

- De fleste er guarder, og mens Marcus (Larsson) var vår eneste høye spiller forrige sesong og måtte spille mest mulig, må vi nå dele de 40 minuttene på tre-fire spillere. Da må vi på hvem som er i form, hvem som passer best mot de forskjellige motstanderlagene og hvem som starter kampene bra og viser at de har dagen. Vi kommer til å bytte på litt, tror Frøya-coachen.

 

Gode alternativer

Mens Vasojevic, Nisavic og Tanev tar de tre plassene på utlendingskvoten i lagets startfemmer, med Lokan som backup for Tanev, er Arne Ingebrigtsen bankers på den ene av de to norske startplassene. Den andre er det inntil videre Haakon Heradstveit (18) og Ulrik Stranger-Johannessen som bytter på å ha. Men her er Daniel Alsaker Sandven (19), Odd-Olav Aga (21) og Jonas Kessler (17) gode alternativer, og med litt mer tid også Samba-Johan Hellebust Jaw (17).

Den store fordelen for trenerduoen Gabrans og Phillip er selvfølgelig at så mange jevngode spillere gir laget mulighet til å holde trykk og tempo gjennom kampene.

- Alle skal være involvert og alle skal kunne ta ansvar i angrep, presiserer Gabrans.

- Men i utgangspunktet er laget ikke så veldig forandret siden i fjor. To som spilte mye er ute (Larsson og Lomomba), to nye er kommet inn (Tanev og Lokan). Den viktigste i tillegg er Ulrik (Stranger-Johannessen), legger han til.

 

Kesslers BLNO-debut

«Årets talent», Ulrikens og U18-landslagets allsidige guard Jonas Kessler trente med Frøya også i fjorårssesongen uten å være lisensiert for BLNO-spill, men er nå på parallell spilletillatelse fra moderklubben.

- Vi skal ikke vente for mye fra ham, annet enn at han kommer til å bli mye bedre. Han vil få en rolle i laget, han lærer fort, gjør tingene han blir bedt og jobber hardt, sier Gabrans om Kessler.

Den latviske treneren er glad for å ha Arne Ingebrigtsen som ledertype og kaptein på laget.

- Arne er en veldig god kaptein som skaper kjemi, hjelper spillerne i gode og dårlige øyeblikk og involverer alle, fastslår 40-åringen.

 

- Mer frihet

Ingebrigtsen understreker at Frøya har mye å gå på og mye å arbeide med, og merker en forskjell på Edmunds Gabrans og forrige sesongs coach, Darko Mihajlovic.

- Darko hadde mange detaljer offensivt, Edmunds gir oss mer frihet. Jeg er spent på hvordan vi vil respondere på det. Jeg tror vi skal få en god del bra ballbevegelse, med offensivt og fritt spill, men vi stagnerte på slutten her i dag, sa Frøya-kapteinen etter at laget nesten hadde gitt fra seg seieren mot Loughborough etter å ha ledet med 19 poeng på det meste.

- Men vi har god bredde i troppen nå og mange unge spillere som er klare til å komme inn og bidra. Vi skal bli gøy å følge med på, fastslår Arne Ingebrigtsen.

 

FRØYA

Trenere: Edmunds Gabrans og Nicholas Phillip.

Spillere INN: Mihail Tanev (Chavdar Troyan, Bulgaria), Simon Lokan (NW Tasmania, Australia), Ulrik Stranger-Johannessen (Asker Aliens), Jonas Kessler (Ulriken Eagles/ parallell spilletillatelse), Samba-Johan Hellebust Jaw (Hop), Birge Nagel-Alne fra Frøyas U19-lag.

Spillere UT: Junior Lomomba (hjem til USA), Marcus Larsson (University of the Incarnate Word, Texas), Peter Bullock lagt opp, Edmunds Gabrans konsentrerer seg om trenerjobben og har lagt opp.

 

SPILLERSTALLEN 2019/20:

0 Haakon Heradstveit, 1 Jarand Tveito, 4 Odd-Olav Aga, 5 Ognjen Nisavic, 6 Nikola Vasojevic, 7 Jonas Kessler, 8 Ulrik Stranger-Johannessen, 9 Arne Ingebrigtsen, 10 Mihail Tanev, 12 Daniel Alsaker Sandven, 14 Samba-Johan Hellebust Jaw, 15 Hamewend Arif, 16 Birge Nagel-Alne, 18 Simon Lokan.

Sannsynlig starting-5 (?): Vasojevic, Nisavic, Heradstveit (Stranger-Johannessen), Ingebrigtsen, Tanev.

Åpningskamp: Frøya – Ammerud, Frøya Arena lørdag 21. september kl. 15.00.