NBBF BLNO Sigurd Lorange kvartfinale.jpg
​18-årige Sigurd Lorange snitter på 19,9 poeng og 4,9 assists på 31 og et halvt minutts spilletid per kamp denne BLNO-sesongen. Torsdag spiller han og Gimle første NM-finale borte mot Kongsberg Miners.

Fremtiden spikret for Sigurd

Sigurd Lorange valgte Valparaiso University i Indiana for de fire neste basket-sesongene.


- Jeg tror dette kan være et veldig bra sted for meg for videre satsing, sier Sigurd, som forbereder seg til torsdagens første NM-finale mot Miners i Kongsberghallen.

Midt oppi sluttspillet har 18-åringen allerede fått fremtiden på plass.

- Valparaiso har et anerkjent program med mye historie. Jeg har sett veldig mange kamper med laget, liker måten de spiller på og har fått et veldig godt inntrykk av trenerteamet. Jeg har allerede hatt mange gode samtaler med coachen (Matt Lottich), forteller Gimle-guarden som ble kåret til «Sesongens talent» i BLNO.

Tre college i NCAA Division 1 viste interesse for den norske guarden.

Montana State, der Harald Eika Frey spiller, var inne i bildet veldig lenge.

- Men så ble coachen sparket, og da var det ikke så mye mer å hente. De har fortsatt ikke fått ny head coach. Det ble for usikkert, mener Sigurd Lorange.

Da sto han igjen med University of the Incarnate Word i San Antonio, Texas og Valparaiso University i Indiana.

 

Besøkte Texas, valgte Indiana

Sigurd reiste til San Antonio mellom siste NM-kvartfinale mot Ammerud og første semifinale mot Bærum, og så på forholdene.

- Det var absolutt en kul opplevelse og gode forhold. Incarnate Word var interesserte allerede etter U18-EM i fjor sommer og tok kontakt veldig tidlig. Valparaiso har også fulgt med gjennom hele sesongen og bestemte seg etter hvert for å kontakte meg, forteller Sigurd.

Han landet på Indiana-skolen etter å ha tenkt seg grundig om og snakket med coach Lottich flere ganger – samt med sin eks-trener hjemme i Trondheim, Ron Billingslea.

- Ron trente meg i Sverresborg fra jeg var 14 år, er en veldig god venn, har enormt med erfaring og kan se det fra «den andre sida» fordi han var assistenttrener for University of Oregon. Og så er det veldig greit å ha én som har andre innspill og meninger, så jeg har noen som kan vurdere sammen med meg, presiserer 18-åringen.

 

Fra USA til Nadderudhallen

Da Gimle slo Bærum (88-75) i den andre semifinalen i Nadderudhallen onsdag, satt Valparaisos assistentcoach og sjefsspeider Todd Townsend på tribunen sammen med Ron Billingslea, og etter kampen hadde de middag sammen i Oslo.

- Vi hadde veldig gode samtaler under den middagen. Jeg vet at jeg deler mye av spillefilosofien deres, og samtidig ser jeg gode muligheter for å få spilletid. Nivået er høyt med Loyola Chicago (Final Four i fjor) i samme conference. Det blir fine utfordringer, men jeg vet jeg må jobbe for å fortjene alt jeg kan få av spilletid, fastslår guarden som har snittet på 20 poeng og 5 assists i BLNO denne sesongen.

 

- Hele gamet skal bli bedre

Med sine 178 cm kan Sigurd Lorange fort bli liten blant gigantiske basketballspillere. I norsk basketball har han tatt utfordringen, blitt fysisk sterkere for hver sesong og tatt BLNO-nivået allerede som 17-18-åring. Harald Eika Frey er jo heller ingen kjempe med 185 cm, men en toppspiller i Montana State.

- Coachene i Valparaiso har sagt til meg at de har nok av atletiske spillere som kan score, men at de ønsker en spiller som er trygg med ballen og kan ta gode beslutninger. Og det har de sagt de syns jeg ferdighetene til å gjøre.

- Hva tror du er viktigst for deg å utvikle deg mest på?

- Jeg kommer til å reise over til USA så tidlig som mulig – i slutten av juli – og venne meg til å spille på det nivået og med den fysikken. Hele gamet mitt skal bli bedre med den konkurransen.

 

Viktig erfaring fra BLNO

Samtidig har Sigurd Lorange en fordel: At han nå har spilt mot robuste seniorspillere i tre sesonger i Norge. Denne sesongen i 31 og et halvt minutt i gjennomsnitt per kamp.

- Det er noe annet enn å komme rett fra high school. Jeg har fått veldig mye erfaring på seniornivå, og denne sesongen som avsluttes med kvartfinale, semifinale og finale er veldig greie forberedelser for å ta det neste steget, sier trondheimsgutten som allerede som 16-åring flyttet til Bergen for å satse på basket.

- Jeg hadde vært mange ganger i Bergen og trent med Arne Ingebrigtsen i Frøyahallen, og hjemme i Trondheim brukte jeg mye av det jeg hadde lært på de turene. Men jeg fikk lyst til å ha en lignende treningshverdag, så da jeg fikk muligheten til å spille for Frøya og bo i Frøyahuset, var det bare å slå til, forteller han.

 

Har fått tillit i Gimle

Det store BLNO-gjennombruddet er likevel kommet denne sesongen i Gimle, med tidligere landslagsguard Audun Eskeland som trener.

- Audun har gitt meg det som er viktigst for enhver spiller som prøver å slå igjennom – tillit og det å få lov til å prøve og feile. Å få så mye ansvar som jeg har fått i et så bra lag er en drømmesituasjon, sier Sigurd Lorange.

Etter finalene med Gimle venter to store turneringer, de to siste som junior i moderklubben Sverresborg: Scania Cup i Södertälje i påsken og U19-NM på Kongsberg første helg i mai.

Så håper Sigurd å komme med på U24-landslaget til Universiaden i Napoli 3.- 11. juli.

 

En time fra Chicago

Og deretter venter en enda større drøm, fire års scholarship og basketspill for et Division 1-college. Valparaiso i Indiana er en by med 35 000 innbyggere, nær grensen til Illinois og ikke mer enn en times kjøring sørøst for Chicago.

Flere år framover i tid tenker ikke Sigurd Lorange.

- Målet mitt etter hvert må være å spille på så høyt nivå som mulig i Europa, sier han.

Og finalene mot Kongsberg Miners?

- De har hjemmefordel, men vi må spille vårt spill, stole på hverandre og stole på at det vi har er bra nok. Egentlig bare lene oss på hverandre og gjøre jobben. Fortsette den gode flyten vi er kommet inn i nå, understreker den 18-årige pointguarden og 3-poengseksperten.