NBBF BLNO Juan Ferrales Bærum-Miners.jpg
​Juan Ferrales skyter over Stian Mjøs i tirsdagens BLNO-toppkamp i Nadderudhallen. Miners-kapteinen var igjen solid og endte på 17 poeng, 6 assists og 3 returer. Bak ser vi Joshua Hart (til venstre) og Sjur Dyb Berg.

Et steg mot nytt seriegull for Miners

Kongsberg Miners vant alle de fire periodene mot Bærum, og dro fra til 31 poengs seier.
Bærum – Kongsberg Miners 60-91

- Vi er veldig fokuserte som lag og det virker som alle er gode til å ta én kamp av gangen. Og vi har et veldig dypt lag. Det er deilig å unne gi alt og vite at nestemann som kommer inn fra benken gir akkurat det samme, sa Aly Hudgins etter u tklassingsseieren mot Bærum i Nadderudhallen.

26-åringen fra Oppegård har mange sesonger i Sandvika og Bærum bak seg, men hans andre i Kongsberg Miners tegner til å bli den aller beste på liganivå. Tirsdag herjet den 201 cm lange forwarden under Bærums kurv med 23 poeng og 14 returer – hvorav 7 offensive.

Bærum ble slått 110-66 i lagenes første møte i Kongsberghallen 31. oktober, og var lystne på å vise seg fra en bedre side. De lyseblå har også fått en solid forsterkning i Toomas Raadik (29), tidligere landslagsforward fra Estland og 202 cm høy, som har overtatt import-plassen etter kanadiske Brian Ofori.

Men hjemmelaget måtte tidlig se Kongsberg Miners ta styringen, og tittelforsvarerne økte til en ny og klar seier: 91-60.

 

- Minner om Gimle i fjor

-En godt gjennomført kamp av oss i alle fire periodene, konkluderte Miners-coach Stein Erik Rotegård.

- Vi holder Bærum til 60 poeng fordi vi har fokus i forsvar og er innstilt på ikke å gi bort noe gratis. Så har vi god balanse og variasjon i angrep. Spillerne finner hverandre og vi har veldig god kjemi på laget i år. Gutta spiller hverandre gode og det minner litt om den flyten Gimle hadde i fjor, når spillerne «klikker» sammen og har det gøy med å spille basketball, sa Rotegård.

Kongsberg Miners tok sin 14. strake seier og holder stø kurs mot et nytt seriemesterskap og hjemmebane-fordel gjennom hele sluttspillserien. Fyllingen følger nærmest med to tap (10-2), mens Bærum falt ned til fire tap (10-4) og i tillegg vil havne bak Miners på innbyrdes-oppgjør hvis lagene skulle ende likt i poeng.

- Det er veldig tidlig å snakke om seriegull, men det er vel Fyllingen som har størst sjanser til å ta oss nå, mener Stein Erik Rotegård.

- Men søndag møter vi Ammerud, og i denne ligaen er det jevne kamper hele veien og moro at lag som Ammerud, Fyllingen og Tromsø med flere har hevet seg. Det betyr en masse kamper framover som vi må være sultne for å vinne, understreker Miners-treneren.

 

Traff ikke

Mens gjestene både regjerte inside med i første rekke Aly Hudgins og Petar Kutlesic og guardene Nikolas Skouen og Juan Ferrales traff utenfra, strevde Bærum i angrep.

Etter 3 av 21 (!) på 3-poengere ved pause var laget allerede 11 poeng bak (28-39).

Det ble ikke stort bedre etter hvert, 3-poengsprosenten endte på 22 (8 av 36), mens Miners hadde 9 av 23 – 39 prosent. Stian Mjøs hadde 0 av 6 og endte med 8 poeng, Torgrim Sommerfeldt 2/9 og Stian Emil Berg 2/7. Samtidig gikk Sjur Dyb Berg ut av kampen med null poeng, og hadde bare to skudd på 28 minutter.

- Vi spretter for mye istedenfor å svinge ballen. Derfor får vi ikke strukket motstandernes forsvar og skapt rom for hverandre, og derfor får heller ikke Sjur ballen nok – og Stian Mjøs altfor få skudd, egentlig, sa Mathias Eckhoff.

 

God debut for Raadik

Estiske Toomas Raadik leverte en oppløftende start, med 22 poeng, 6 returer, 3 blokker og god bevegelse inside. Et oppspillspunkt og en ballfordeler laget har manglet. Den 29-årige forwarden misset sine fire første 3-poengere, men endte på 3/8 etter sterk skyting i kampens andre del.

- Litt «scrappy», mente han om egen innsats.

- Jeg har bare vært her fem-seks dager og hatt fire treninger med laget, og vi trenger tid til å bli kjent med hverandre. Men vi lar Kongsberg få altfor mange offensive returer i første omgang, det «dreper» oss. Og vi misser altfor mange åpne skudd. Hadde vi truffet bare litt mer, ville alt vært annerledes. Dette laget har bra potensial, men vi har mye arbeid å gjøre, fastslo Raadik.

- Toomas gir oss presence og smartness og han vil flytte ballen. Jeg tror han kommer til å bli kjempenyttig, presiserte Mathias Eckhoff.

 

Dakin: Godartet svulst

Men Bærum må greie seg uten Alex Dakin en tid framover. Den 26-årige landslagsforwarden har fått diagnostisert en godartet svulst på hjernen.

- Den ser ut som en golfball, og han blir operert i løpet av uken. Men svulsten er godartet og det er gode prognoser, forteller trener Eckhoff.

Dakins fravær skaper også en utfordring for Bærum.

-Vi må få noen flere treninger sammen, vi har for eksempel bare to treninger med Torgrim og Toomas sammen, og med Dakin ute får vi en annen forwardrotasjon og har ikke flyt ennå i det vi gjør. Men det tror jeg vi kommer til å få med Toomas. Da kan vi differensiere spillet mer, understreker Mathias Eckhoff.

Han tror det kan snu i løpet av sesongen, selv om kampene mot Kongsberg Miners er blitt tapt med henholdsvis 44 og 31 poeng.

- All ære til Kongsberg, og de er veldig i dytten og har et homogent lag og flyt. Det nytter ikke å spille fislete mot dem, da er vi raskt 10-15 poeng bak. Men hvis vi kan finne den rette balansen mellom frihet og disiplin, tror jeg vi kan konkurrere med dem. Men det er jo ikke noe nytt at vi spiller som i dag, det har vært litt sånn hele sesongen. Når vi ikke scorer så lett, bryter vi ut av kollektivet og samhandlingsmønsteret. Vi må ha «attitude» når vi spiller, være aggressive og ha «effort», men blir slått på det i dag også. Det må starte der, vi må hjelpe hverandre til å bli bedre.

- Men vi har vært i dypere hull før og vunnet hele dritten, minner Mathias Eckhoff om.

 

Poengscorere:

Bærum: Toomas Raadik 22, Torgrim Sommerfeldt 12, Stian Emil Berg 9, Stian Mjøs 8, Pascal Evans 5, Benjamin Alknes Cox 2, Gaute Haugen 2.

Kongsberg Miners: Nikolas Skouen 24, Aly Hudgins 23, Juan Ferrales 17, Joshua Hart 13, Petar Kutlesic 6, Christoffer Heggelund 5, Max Richardson 3.