​Chris-Ebou Ndow i en drive rundt Tony Tolovae i lørdagens toppkamp. Den sterke forwarden var toppscorer med 26 poeng, traff fire 3-poengere for Kongsberg Miners og var viktig for hjemmelaget da kampen ble avgjort i fjerde periode.

Et langt steg mot seriegull

3-poengere fra Juan Ferrales og Chris-Ebou Ndow avgjorde toppkampen i Miners’ favør.

Kongsberg Miners – Gimle 81-80

Frøya – Centrum Tigers 93-83

Fyllingen – Ammerud 89-101

Bærum – Nidaros Jets 114-89

- Dette var noe helt annet, ja! Vi glemte Bærum-kampen, var voksne nok til å komme tilbake og gjorde alt så mye bedre nå, fastslo Chris-Ebou Ndow.

Kongsberg Miners kom fra ydmykelsen borte mot Bærum tirsdag (66-92) til «seriefinalen» mot Gimle, der vinneren ville ta et langt steg mot seriemesterskap og toppseeding i NM-sluttspillet som begynner i mars.

I en intens kamp der lagene vekslet om å ha ledelsen, fikk hjemmelaget det avgjørende overtaket i sluttminuttene.

På stillingen 70-70 med 2:30 igjen på tavla la Juan Ferrales en 3-poenger (73-70), og med 1:20 igjen kom 3-er fra Chris-Ebou Ndow som sendte Miners foran med 78-73.

Så misset Gimle skudd og kastet bort ballen, Sigurd Lorange og Milovan Savic fikk begge sin femte feil – og det gjensto bare 3,2 sek da Morten Osland reduserte til 80-77 etter steal og assist fra Kurt-Ali Ouakkaha Størseth.

Gimle måtte feile Chris-Ebou Ndow og sende ham til straffelinja, men forwarden traff sin andre straffe (81-77) med 1,7 sekunder igjen og det hjalp ikke at Eivind Lamo la en presset 3-poenger i aller siste sekund:

81-80, så jevnt som mulig i en toppkamp, men tida var ute og Gimle slått.

Oppvaskmøte etter Bærum-kampen

- Alle visste hvor viktig det var, og så får vi se om Bærum klarer å påføre Gimle enda et tap søndag, sa Miners-coach Lars Gunnar Sønsteby.

Uansett må Kongsberg Miners (20-3) tape minst én og kanskje to av fire gjenstående kamper for å miste seriemesterskapet til Gimle (18-4). Serielederne har igjen Asker Aliens, Tromsø Storm, Centrum Tigers og Fyllingen.

- Vi hadde et lite oppvaskmøte torsdag der vi snakket om Bærum-kampen. Etterpå fulgte sesongens beste trening, fastslo Sønsteby.

- Måten vi fremsto på mot Bærum syntes alle var flaut. Vi var langt under pari og ga opp i perioder. Men i dag ser vi at laget har evnen til å komme tilbake og heve seg. Vi skal ikke ta noe fra Bærum, men kampen vi spilte tirsdag var ikke helt oss, understreker Miners-treneren.

14-0-run

Gimle hadde vunnet begge de to første kampene mot Kongsberg Miners: 93-82 i Gimlehallen i                oktober og 67-63 i Kongsberghallen en måned senere, og det var små marginer som skilte bergenserne fra den tredje seieren og et solid grep om seriemesterskapet.

Gjestene ledet 21-13 mot slutten av første periode etter 11 strake poeng fra Sigurd Lorange, inkludert tre 3-poengere. Men med Lorange og Eivind Lamo på benken tapte Gimle de siste to og et halvt minuttene 0-8, og Miners hadde en 14-0-run som endte med en 3-poenger fra Ndow tidlig i andreperioden.

Gimle kom tilbake igjen og var foran 38-35 før Juan Ferrales prikket inn en 3-poenger i sluttsekundene av perioden og sørget for 38-38 til pause.

Kongsberg var foran med 8 poeng (57-49) før Gimle hadde hentet inn alt i begynnelsen av fjerdeperioden og gikk i ledelse 58-57 da Jørgen Odfjell satte to straffer etter å ha blitt feilet av Ndow i en sterk drive.

- Veldig surt

Så byttet lagene på ledelsen, og gjestene var siste gang foran med 68-66 fire minutter før slutt – før Miners satte inn sin sluttspurt.

- Veldig surt, erkjente Sigurd Lorange. 18-åringen imponerte igjen, ble toppscorer med 26 poeng (delt med Chris-Ebou Ndow) og satte seks 3-poengere.

- Jeg føler vi sliter med å ta vare på ballen, og vi gjør dumme feil defensivt. Vi kom tilbake og ga oss sjøl en mulighet til å vinne på en litt dårlig dag, men klarte ikke å holde hodet kaldt på slutten, sa Sigurd.

- Bærum beste laget

- Vi virket utrygge i angrep, klarte ikke «execute» godt nok og så ikke mulighetene som oppsto, mente Audun Eskeland.

Gimle-coachen har ingen tro på at Kongsberg Miners snubler i innspurten, og dermed går det mot Gimle – Bærum i semifinale hvis begge lag kommer seg helskinnet gjennom kvartfinalene. Det var det Gimle ønsket å unngå.

- For meg er Bærum det beste laget i Norge akkurat nå, sa Eskeland, som forbereder laget på møte med nettopp Bærum søndag – i Nadderudhallen.

- De har guarder som kontrollerer tempoet og som kan score. Vi må spille mye bedre forsvar enn i dag og ha trykk, ro og selvtillit i angrep.

Poengscorere i Kongsberg – Gimle:

Kongsberg Miners: Chris-Ebou Ndow 26, Robert Hubbs III 17, Juan Ferrales 15, Petar Kutlesic 15, Aly Hudgins 5, Max Richardson 3.

Gimle: Sigurd Lorange 26, Eivind Lamo 19, Tony Tolovae 12, Milovan Savic 7, Jørgen Odfjell 6, Morten Osland 5, Kurt-Ali Ouakkaha Størseth 5.

Lundestad ut med skade

Frøya tok et solid grep om fjerdeplassen med 93-83 over Centrum Tigers, i en kamp hjemmelaget avgjorde i siste periode.

Gjestene fra Oslo mistet toppscorer Øivind Lundestad med skade etter bare et halvt minutt av kampen. Lundestad løp i en screen, skadet skulderen og er tvilsom til søndagens kamp mot Nidaros Jets i Vulkanhallen.

Centrum ledet tidlig i fjerde periode (70-67) og holdt følge til Frøya-ledelse 83-80 med under to minutter igjen å spille. Da la Ognjen Nisavic først en 3-poenger og deretter 2 poeng til 88-80, og det greide ikke tigrene fra Oslo å svare på.

Nisavic ble toppscorer med 27 poeng etter en sterk avslutning av kampen, mens dagens store, positive overraskelse hos Frøya var Haakon Heradstveit. 18-åringen la fire 3-poengere og endte på 12 poeng, og gjorde en viktig jobb for hjemmelaget.

Hos Centrum steppet Johan Flaa opp med Lundestad ute av kampen og endre på 21 poeng, mens kaptein Magnus Midtvedt var toppscorer med 23.

Junior Lomomba er fortsatt ute med skade hos Frøya.

Poengscorere i Frøya – Centrum:

Frøya: Ognjen Nisavic 27, Nikola Vasojevic 18, Peter Bullock 17, Haakon Heradstveit 12, Marcus Larsson 11, Edmunds Gabrans 5, Odd-Olav Aga 3.

Centrum Tigers: Magnus Midtvedt 23, Johan Flaa 21, Anders Stien 14, Sander Aslesen 10, Christoffer Heggelund 7, Miilah Kombat 6, Mats Selboe 2.

Fyllingens åttende strake tap

Alle slår Fyllingen i BLNO: Med 89-101 mot Ammerud (identisk resultat som mot Tromsø Storm sist) pådro bergenserne seg sitt åttende tap på åtte kamper i 2019 og står i fare for å falle ned fra femteplassen på tabellen.

Samtidig tok Ammerud sin femte seier på seks kamper, er nå 7-15 og har fått solid avstand til duoen i bunnen, Nidaros Jets (4-18) og Asker Aliens (3-18).

Ammerud førte det meste av kampen i Fyllingsdalshallen, men hjemmelaget lå likt på 59-59 mot slutten av tredje periode og var bare 6 poeng bak (80-86) tre minutter før slutt i kampen, men to raske scoringer fra Austin Mofunanya ga formlaget fra Oslo det avgjørende forspranget.

Ammerud møter Frøya i Bergen søndag, mens Fyllingens neste kamp er mot Nidaros Jets i Trondheim lørdag 16.

Poengscorere i Fyllingen – Ammerud:

Fyllingen: Evan Harris 26, Brede Raa Ellingsen 21, Marius Sumskis 12, Karl Otabor 9, Vilius Sumskis 8, Magne Fivelstad 6, Nikola Blatancic 4, Magnus Elgmork 3.

Ammerud: Plaisir Nzitani Mukoko 30, Austin Mofunanya 24, Samuel Amed Diomande 21, Orji Okoroafor 11, Andreas X. Isaksen 9, Kai De La Cruz 6.

Lett for Bærum

Et Nidaros Jets uten tre av fem normale startere var sjanseløst mot Bærum i Nadderudhallen.

Christian Tøfte er skadet og ikke med denne helgen, Stefan Zivkovic valgte å stå over og spiller neppe heller mot Centrum søndag – mens Jakob Baiden var på jobb i Trondheim og er klar for søndagens kamp.

De to andre starterne, USA-duoen Anthlon Bell og Tylor Wimbish, scoret til sammen 65 av gjestenes 89 poeng. Bell imponerte med 39 poeng etter 7/15 på 3-poengere, mens Wimbish hadde 26 poeng og 12 returer, med 3/3 fra 3-poengsland og mye fint inside.

I et jevnt Bærum-lag ruvet Mike Zeno med sine 22 poeng og 16 returer, mens Torgrim Sommerfeldt ble toppscorer med 23 poeng etter sterk skyting. Gaute Haugen leverte solide innhopp og endte på 15 poeng på 16 minutter.

Poengscorere i Bærum – Nidaros:

Bærum: Torgrim Sommerfeldt 23, Mike Zeno 22, Stian Emil Berg 20, Joshua Hart 15, Gaute Haugen 15, Stian Mjøs 11, Benjamin Alknes Cox 4, Jens Grøsland 2, Thomas Solem 2.

Nidaros Jets: Anthlon Bell 39, Tylor Wimbish 26, Brage Sørensen 8, Mihajlo Krivokapic 6, Alexander Fredheim 4, Mikael Johansen 2, Johan Karlsen 2, Jakob Kessler 2.