NBBF BLNO Sigurd Lorange Bærum-Gim.jpg
​Sigurd Lorange hadde 21 poeng, var solid i forsvar og en viktig spiller da Gimle tok seg til NM-finalen på bekostning av Torgrim Sommerfeldt, Stian Mjøs og Bærum.

Det klart beste kollektivet

Gimle imponerte, sto imot Bærums desperate sluttspurt og sikret seg finaleplass.
 

Bærum – Gimle 75-88 (0-2)

I en fullsatt Nadderudhall skulle Bærum revansjere tapet i den første semifinalen, der laget ble blåst av banen av et aggressivt Gimle-lag fra start og aldri helt kom inn i kampen.

Det så ut som et «takk for sist» da hjemmelaget gikk ut med 17-4 og 19-6, men en 14-0-run sendte Gimle tilbake.

Og da Bærum etter to 3-poengere av Alex Dakin hentet opp gjestenes 8 poengs forsprang og gikk i ledelsen med 56-55 mot slutten av tredje periode, håpet hjemmepublikum at den vanlige, sterke Bærum-finishen skulle gi seier igjen.

Men da byttet Audun Eskeland inn veteranen og kapteinen Ali Ouakkaha (28) som først la en 3-poenger, deretter drivet inn 2 poeng og så stjal ballen i Bærums neste angrep og spilte fri Sigurd Lorange til Gimle-ledelse 62-56. Og kampen var snudd for godt.

- Jeg lot Ali sitte for lenge på benken, for han snudde momentum i vår favør også første gangen han kom inn, sa Gimle-coachen etter at finaleplassen var sikret med sifrene 88-75.

- For meg er den biten det som avgjør kampen. Det og et par possessions og et par løse baller vi vinner, la han til.

 

- Milovan er forskjellen

Men det var også et Gimle-lag som fremsto som langt mer samspilt og mer bedre flyt i angrep enn Bærum. Mens hjemmelagets spillere for ofte ble sprettende og utfordrende én og én, hadde Gimle ballbevegelse og fant ledige skyttere.

De skjøt også bedre: Tony Tolovae endte på 29 poeng etter 3 av 4 på 3-poengere og en rekke gode halvdistanseskudd og driver, Sigurd Lorange var hele tiden en trussel både med langskudd og giftige forseringer og finter inn mot kurven og Eivind Lamo ble igjen en effektiv forward etter å ha kommet i feiltrøbbel tidlig.

Til å lime det sammen, som alltid: Milovan Savic som hadde 10 returer før han scoret sine første poeng, og som endte på 15 returer og 4 poeng.

- Det er forskjellen på Bærum og oss, sa Ali Ouakkaha.

- Bærum har mye av det samme spillet som oss, men vi har en «big guy» i Milovan som hele tiden kan spilles på og se etter andre, presiserte kapteinen som ble en slags matchvinner i den andre semifinalen med 11 poeng, hustling og smartness.

 

- Et bedre kollektiv

Bærum-trener Mathias Eckhoff hadde ingen problemer med å erkjenne at Gimles seier og finaleplass var fullt fortjent.

- De var bedre, og jeg er ikke så overrasket. Det er et klart eksempel på et bedre kollektiv, Gimle har kjempegod dynamikk i laget og er kjempelojale. Så har de veteraner som holder laget samlet, mikset med unge, sultne spillere, oppsummerte Eckhoff.

- Samtidig er dette et produkt av hvordan vi trener og spiller. På vårt beste er vi ålreit, på vårt dårligste pinlig dårlig. Som konkurransemenneske hater jeg å tape, og føler en viss flauhet når jeg som trener ikke får satt spillerne mine i posisjoner hvor de kan lykkes. Jeg tenkte vi hadde erfarne spillere som kunne løse dette, men vi spiller fryktelig dårlig forsvar mot dem.

- Det er en kardinalsynd i basket å forlate mannen med ballen, men vi gjør det likevel, fastslo Bærum-treneren og tenkte nok på situasjoner der Ali Ouakkaha, Sigurd Lorange og Tony Tolovae fikk skyte ledige 3-poengere.

 

Utklasset på returene

Gjestene lå lenge på over 50 prosent treff på 3-poengerne, mens Bærum slet. Stian Mjøs fyrte opp Nadderudhallen med 3-0 på sitt første skudd, men toppscorerens andre 3-er i kampen kom 29 sekunder før slutt og var reduseringen til 75-86. Mjøs endte på 2/7, Stian Emil Berg på 1/5 og Bærum som lag på 9/27 på 3-poengere, 33 prosent i sesongens viktigste kamp – Gimle på 41 prosent etter 9/22 og noe mer bom mot slutten av kampen.

Bærum ble også knust under begge kurvene, som i første kamp i Bergen. Gimle lå lenge på dobbelt så mange returer, og vant til slutt returstatistikken 53-29.

 

Mot Kongsberg - eller Frøya?

Men Audun Eskeland hadde bange anelser da Bærum gikk ut med 17-4 i åpningsminuttene.

- Da tenkte jeg egentlig at «ja ja, da blir det en tredje kamp». Men vi har fin ro i laget, Milovan og Ali med rutinen og Tony som hadde en solid skudd-dag, jeg sa til ham at han måtte prøve å ta mer ansvar og flere skudd enn i den første kampen, fortalte Gimle-coachen.

Torsdag kan tittelforsvarerne Kongsberg Miners sikre finaleplass med seier i semifinale to mot Frøya, men hjemmeseier i Frøya Arena betyr en tredje og avgjørende semifinale i Kongsberghallen lørdag.

- Jeg tenker egentlig ikke så mye på hvem det blir, hevder Eskeland, som er den eneste gjenværende fra Gimles forrige NM-tittel i 2014, da Ammerud ble utklasset 102-68 i finalen. Da var han ledende pointguard med 18 poeng og 11 assists.

- Eivind (Lamo) var også med i treningsgruppa, men ikke i finalelaget, husker 33-åringen.

I 2017 coachet han Gimle til finale mot Centrum Tigers, men det endte med 74-87-tap.

 

Poengscorere i Bærum – Gimle:

Bærum: Stian Mjøs 21, Joshua Hart 16, Torgrim Sommerfeldt 15, Stian Emil Berg 9, Mike Zeno 8, Alex Dakin 6.

Gimle: Tony Tolovae 29, Sigurd Lorange 21, Eivind Lamo 16, Kurt-Ali Ouakkaha Størseth 11, Jørgen Odfjell 6, Milovan Savic 4, Morten Osland 1.