Johan Flaa styrte Centrums angrepsspill fra start og ble spilleren Ammerud aldri greide å stoppe. Gjestenes kaptein endte på 30 poeng og ble matchvinner med en 3-poenger og to straffekast i siste minutt. Her utfordrer Flaa alene mot fra venstre Orji Okoroafor, Fredrik Trana, Aksel Barkvoll og Joshua Sykes. Bak i bildet ser vi Ammerud-kaptein Andreas Isaksen. FOTO: ERIK BERGLUND

Centrum-revansj i ny Oslo-thriller

Som i lagenes forrige møte lå Ammerud og Centrum Tigers likt i det siste spilleminuttet. Denne gangen var det Johan Flaa og Centrum som avgjorde – og som kunne juble for sesongens første seier.

Ammerud – Centrum Tigers 79-84

Etter å ha ledet med 10 poeng fem ganger i kampen, den siste med 69-59 og 6:34 igjen å spille, var seieren igjen i ferd med å glippe for Centrum Tigers.

Joshua Sykes var raskest til å plukke opp en løs ball under kurven og dunket inn 77-76, Ammeruds første ledelse siden starten av andre periode.

Johan Flaa svarte med en 3-poenger (77-79), men Mustafa Dibba grabbet til seg ballen i kamp med tre Centrum-forsvarere og la inn 79-79.

Gjestene tok timeout og satte opp et spill der Flaa skulle ta en ny 3-poenger. Det lyktes, kapteinen traff og sørget for 82-79 med 38 sekunder igjen. Sykes misset en treer for hjemmelaget, som måtte feile Flaa og sende den sikre straffeskytteren til linja.

Han la begge og sørget for at Centrum-spillerne kunne juble for sin første seier denne sesongen, 84-79.

Ubeleilig pause for Centrum

Samtidig fikk de revansj for tapet for Ammerud i Vulkanhallen 4. november, 80-85. Det første Oslo-derbyet var like jevnt: Lagene sto likt på 80-80 med 50 sekunder igjen da Mustafa Dibba og Orji Okoroafor la de avgjørende poengene for Ammerud.

Denne gangen hadde Centrum 59-69 da 24-sekundersklokka i Apalløkkahallen sviktet og kampen ble stoppet. Lagene måtte vente i 20 minutter før en ny konsoll var på plass og de siste 6:34 kunne spilles.

Da kom Ammerud sterkt tilbake, hentet inn hele forspranget og overtok ledelsen med Sykes’ dunk.

- Jeg følte litt déjà vu etter den ekstra lange pausen, da vi mistet momentet igjen og de hadde fått hvile. Men i dag klarte vi å samle oss, samtidig som Johan var stor på slutten, fastslo Centrums trener, Inge-Aleksander Kristiansen.

- Vi har vært mye opp og ned denne sesongen, men i dag fikk vi aldri den ordentlig dype dalen vi har hatt i andre kamper, sa han.

Vinnerskalle og leder

Johan Flaa var Centrums store matchvinner med de to siste 3-poengerne og straffekastene, og leverte sin aller beste BLNO-kamp med 30 poeng etter 5 av 9 på trepoengere, 5 av 6 på 2-poengsskudd og 5 av 5 fra straffestreken.

- Han er en vinnerskalle som alltid vil veldig mye og som kan veldig mye. Og i dag løsnet det virkelig. Han har gått inn og tatt kapteinsrollen og sto frem som en leder fra andre perioder i dag og styrer oss trygt og fint. Særlig i tredje og fjerde periode kontrollerer han mye av det som skjer, understreket Centrum-coachen.

- Noen måtte jo ta ansvar, men dette var helt klart en lagseier, mente Johan Flaa.

- Vi har jo ledet i andre og tredje periode flere ganger og ikke holdt helt inn. Men de som har fulgt laget, har sett at vi er blitt bedre og bedre. Så det var morsomt at vi endelig klarte å vinne, sa 21-åringen, som overtok som Centrum-kaptein da Magnus Midtvedt forsvant ut for resten av sesongen med kneskade etter de to første kampene i oktober.

Bryns første dunk

Laget rundt ham viste også både vinnervilje og moral ved å reise seg igjen de gangene Ammerud kom innpå.

Tarjei Bryn klinket til med sin første dunk i BLNO og hadde 12 poeng etter å ha truffet 6 av 7 skudd. Giorgos Kotrotsios og Herman Nordeide hadde åtte returer hver og viste stor innsats, Bendik Aunan var sentral med 10 poeng etter langskudd og tøffe driver og hadde i tillegg 7 returer og 4 assists. Simon Midtvedt var smart og god og kom opp i 16 poeng etter flere vakre floatere og driver pluss to treere. Rasmus Linnestad kom inn og bidro med to viktige scoringer, Øyvind Torsetnes med scoring og steals.

Gjestene fightet også godt under kurvene og holdt Ammerud med den sterke forwardduoen Joshua Sykes og Mustafa Dibba til 34-34 i returstatistikken.

Sterk forwardduo

Dibba var Ammeruds mestscorende spiller med 27 poeng etter sterke prestasjoner i feltet og under kurven og hadde i tillegg 9 returer og 4 assists. Sykes endte med 20 poeng, 13 returer, 3 steals og 2 blokker.

Plaisir Nzitani Mukoko våknet til liv da han egenhendig reduserte fra 30-40 til 36-40 i det siste minuttet, med en saftig dunk blant scoringene. Så la han en trepoenger til 75-76 to minutter, før Ammerud overtok ledelsen i noen sekunder.

Men de grønnkledde har underprestert i flere uker og gikk på sitt fjerde strake tap.

- Det var sterkt av oss å komme tilbake fra 10 poeng bak, men Johan Flaa er en veldig god spiller som traff de skuddene han måtte på slutten, mens vi misset, konstaterte Andreas Isaksen.

- Vi har gjort justeringer i angrepet og svinger ballen mer nå. Jeg ser en positiv utvikling, så vi må bare glemme avslutningen av dette året og stille med blanke ark i 2021, fastslo Ammerud-kapteinen.

Poengscorere:

Ammerud: Mustafa Dibba 27, Joshua Sykes 20, Plaisir Nzitani Mukoko 11, Andreas X. Isaksen 10, Aksel Barkvoll 4, Ouzhan Farzaneh 3, Fredrik Hårstad Trana 2, Orji Okoroafor 2.

Centrum Tigers: Johan Flaa 30, Simon Midtvedt 16, Tarjei Bryn 12, Bendik Aunan 10, Giorgos Kotrotsios 6, Herman L. Nordeide 4, Rasmus Linnestad 4, Øyvind Torsetnes 2.