​Stian Emil Berg var et konstant uromoment for Tromsø-forsvaret, og scoret 24 poeng. Her driver han forbi Aron Nielsen Finstad, som imponerte med fem 3-poengere for gjestene.

Avgjorde i tredje periode - igjen

Bærum slet med å riste av seg Tromsø Storm, men stakk fra mot slutten av 3. periode.

Bærum – Tromsø Storm 85-74 (2-1)

Foran drøyt 500 tilskuere i Nadderudhallen sikret hjemmelaget seier og semifinaleplass, mot et Tromsø Storm som kjempet jevnt og som bare var ett poeng bak tre ganger i tredjeperioden.

- Vi var revansjsugne, men Tromsø var tøffe i dag igjen. De gir oss kamp og de henger og henger, sa Stian Emil Berg.

Det var Berg og Joshua Harts driver som knekket Tromsø, på en dag der verken Stian Mjøs (4 poeng!) eller Torgrim Sommerfeldt traff utenfra. Drivene og et høyt antall offensive returer, 10. Og i denne kampen var Bærum best i hustling og tilrev seg flere løse baller. Bærum vant også returstatistikken klart, 40-28.

Cam Gregory dominerte og imponerte stort i de to første periodene og sto med 19 poeng til pause. Han endte på 26 poeng og 10 returer, og traff på 11 av 12 skudd.

Den amerikanske forwarden sørget også for gjestenes siste ledelse i kampen, med 18-16 mot slutten av første periode.

Da kom Bærums første, drepende «run»: 15-2, avsluttet med Mike Zenos monsterdunk til 31-20, to minutter ut i andreperioden.

Viktige Berg-scoringer

Resten av kampen måtte Tromsø Storm jage hjemmelagets ledelse. Men de var aldri langt bak, og hadde momentum og kom ned i ett poeng tre ganger i tredjeperioden.

Først sørget Aron Nielsen Finstad for å redusere Bærum-ledelsen til 43-42 med sin femte 3-poenger, men den scoringen besvarte Stian Emil Berg med en «and one»-situasjon (46-42).

Henrik Lange reduserte (46-45), men Berg snurret rundt med Tromsø-forsvaret og satte 48-45.

Keon Lawrence reduserte til 49-50 med sine første poeng i kampen (!) på fastbreak, før Berg la ettermiddagens viktigste 3-poenger (53-49), Hart satte to straffer (55-49) og Torgrim Sommerfeldt fullførte en 8-0-run med 57-49.

Det ble for mye for Tromsø, som riktignok var nede i 6 poeng mot slutten av perioden (61-55), men da var det Gaute Haugen som la 3-poengeren som sendte Bærum 9 foran igjen.

- Stor PR for norsk basket

- Mot så gode lag som Bærum bare MÅ vi ha den neste scoringen når vi kommer ett poeng bak, sa Tromsø Storms coach, Kenneth Webb.

Men han kunne ikke være annet enn fornøyd med Storm i kvartfinaleserien.

- Vi hadde ikke helt samme «effort» som i kamp to, men vi matcher dem igjen. Skulle ønske vi hadde vært like gode tidlig i sesongen. Uansett har dette vært stor PR for norsk basket, med tre gode kamper og masse publikum både her i Nadderudhallen og på vår kamp hjemme i Tromsø, fastslo Webb.

Cam Gregory var en gigant under kurvene, men fikk det tøffere i angrep etter pause. Henrik Lange fightet hele kampen og gjorde i tillegg en sterk angrepskamp, mens Aron Nielsen Finstad var kampens beste 3-poengsskytter (5 av 7) og alltid er en trussel utenfra.

Keon Lawrence, derimot, hadde en svart ettermiddag. USA-guarden styrte mye og scoret 16 da Tromsø Storm vant kvartfinale nummer to på hjemmebane onsdag, og hadde triple-double i den første kvartfinalen. Men i Nadderudhallen lørdag bommet han på nesten alt, og endte på 5 poeng etter 2/17 på skudd.

Lawrence har utvilsomt vært en berikelse for Storm i sin tredje periode i klubben, men hans inntreden har også bidratt til å begrense og svekke Johannes Langes posisjon. 20-åringen åpnet sesongen i stor stil og hadde 18,2 poeng i snitt per kamp før nyttår, men har mistet spilletid og selvtillit og endte på 10, 3 og 1 poeng i de tre kvartfinalene - og fikk bare 11:47 på banen lørdag.

Første semifinale i Bergen

- All kred til Tromsø som har gjort det vanskelig for oss i tre kamper, sa Bærum-trener Mathias Eckhoff.

- Men egentlig er jeg ikke så veldig fornøyd med det vi presterer i dag. Vi holder dem til 74 poeng, men forsvaret kunne vært bedre. Og vi har flere som ikke lykkes offensivt – når scoret Stian Mjøs sist 4 poeng? Men vi fikk mye av Stian Emil og Joshua, og visste vi kunne få det, sa Eckhoff.

Bærum skal nå ut i semifinaler mot Gimle, den første i Gimlehallen søndag 24., retur i Nadderudhallen onsdag 27. og en eventuell tredjekamp i Gimlehallen igjen søndag 31.

- Gimle er veldig solide og har sett ut som det beste laget hittil i sluttspillet, men vi har slått dem her de to siste gangene. Jeg tenker at det er helt åpent, presiserte Mathias Eckhoff.

Vinner "alt" hjemme, må vinne borte

Bærum har vunnet sine 14 siste hjemmekamper – og totalt 15 av 16 – etter tapet for Fyllingen (80-81) i andre kamp hjemme, 7. oktober i fjor.

Derimot har de lyseblå tapt borte for Gimle, Fyllingen, Kongsberg og Tromsø før jul, Kongsberg igjen i januar (76-85) og Tromsø i kvartfinalen onsdag (70-82). Men bare i den siste kampen med fullt mannskap – Mike Zeno og Torgrim Sommerfeldt på plass og Alex Dakin tilbake etter skade.

Nå er laget nødt til å slå Gimle borte: Bærum har ikke hjemmefordel lenger i semifinalen, og heller ikke hvis Kongsberg Miners slår ut vinneren av søndagens tredjekamp mellom Frøya og Fyllingen og går til finale.

Mjøs 4 poeng?

Ja, når scoret Stian Mjøs sist bare 4 poeng? Svar: Som Asker Aliens-spiller i bortekamp mot Fjellhamar Stallions (seier 112-85) 13. november 2008 – for over 10 år siden. I kampen før hadde han null mot Ulriken Elite, på 20 minutters spilletid.

Mjøs spilte sesongene 2009/10 og 2010/11 i svensk og dansk basket (Jämtland og Næstved), og har scoret tosifret – 10 eller mer – i samtlige kamper for Bærum Basket de siste fem sesongene.

Så Bærum-tilhengerne kan være trygge: Han kommer tilbake.

Poengscorere i Bærum – Tromsø:

Bærum: Joshua Hart 25, Stian Emil Berg 24, Mike Zeno 14, Torgrim Sommerfeldt 8, Gaute Haugen 6, Alex Dakin 4, Stian Mjøs 4.

Tromsø Storm: Cam Gregory 26, Aron Nielsen Finstad 21, Henrik Lange 16, Keon Lawrence 5, Stephen Mayes 2, Anders Solem 2, Johannes Lange 1, Marcus Wynn 1.