AJ Harris flyr over banen som ingen andre i Firi-ligaen og laget stadig trøbbel for Bærum-forsvaret. Her er Ammeruds 1,75 m høye pointguard på tokt med fire av hjemmelagets spillere rundt seg, fra venstre Sjur Dyb Berg, Benjamin Alknes Cox (bak), Stian Mjøs og Plaisir Nzitani Mukoko.
FOTO: ERIK BERGLUND
AJ Harris flyr over banen som ingen andre i Firi-ligaen og laget stadig trøbbel for Bærum-forsvaret. Her er Ammeruds 1,75 m høye pointguard på tokt med fire av hjemmelagets spillere rundt seg, fra venstre Sjur Dyb Berg, Benjamin Alknes Cox (bak), Stian Mjøs og Plaisir Nzitani Mukoko. FOTO: ERIK BERGLUND

– Endelig klaffer det for oss

Bærum ledet med 12 poeng i slutten av tredje periode, men Ammerud stoppet Stian Mjøs og hjemmelagets offensiv – og tok sin tredje seier på fire kamper.

Bærum – Ammerud 70-75

– Det er utrolig deilig å se at vi har funnet en rytme i laget. Endelig klaffer det for oss, fastslo Ammerud-kaptein Orji Okoroafor etter at Bærum var slått 75-70 i Nadderudhallen.

– Vi har hatt så mange jevne kamper, som det har gjort så vondt å tape. Men vi visste hva vi kunne og nå slår det vår vei, sa den 41-årige superveteranen.

Ammerud overrasket med seier over Asker Aliens (83-79) forrige helg, tok sin tredje seier på de fire siste kampene og steg opp på 4-8 i seire og tap, på 8.- plass i Firi-ligaen. Med mulighet til å klatre videre, Bærum har også 8 tap (7-8) og Tromsø Storm faktisk 9 (6-9).

Over fire år er gått siden Ammerud sist slo Bærum, 67-58 i Nadderudhallen i september 2017 da Stian Mjøs scoret 39 av hjemmelagets 58 poeng.

I tirsdagens kamp så det ut til å gå mot den 10. strake Bærum-seieren i lagenes innbyrdes møter. De blåkledde var i føringen, Stian Mjøs åpnet med 5 av 8 på trepoengere og Philipp Schwethelm var endelig den trepoengsskytteren han har vært i Bundesliga i alle år:

Tyskeren startet med 5 av 6 og endte på 6 av 10 og som toppscorer med 20 poeng.

 

Stoppet Mjøs med «box-and-one»

Men Bærum manglet Eric Gilchrese og i tillegg både Gaute Haugen og Anders Lislevatn Landenget og var «tynnere» enn vanlig.

Derfor gjorde Ammerud viktige grep for å stoppe spesielt Stian Mjøs.

– Vi gikk ned i garderoben i pausen og ble enige om å spille box-and-one på Stian, forteller Orji Okoroafor.

Det var han og AJ Harris som skulle bytte på jobben.

Trekket var utvilsomt vellykket: Mjøs måtte kjempe mer for posisjonene, og etter 5 av 8 på trepoengerne før pause, ble det 0 av 5 i andre omgang.

 

Vippet til siste minutt

Ammerud holdt Bærum til 15 og 13 poeng i de to siste periodene, og kom tilbake i kampen med en 18-0-run (!) som startet på Bærum-ledelse 57-45 i slutten av tredje periode og gikk inn i fjerde: 57-63.

Likevel vippet kampen helt inn i siste minutt.

Sjur Dyb Berg reduserte til 67-68 med en 2+1-situasjon, men i neste angrep drivet Orji Okoroafor inn i feltet og fant Jordan Session med en perfekt assist: 67-70.

Bærum misset og AJ Harris kjørte full speed over gulvet, scoret og ble feilet og la inn bonusstraffen: 73-67 til gjestene med 41 sekunder igjen.

Philipp Schwethelm satte en presset og rå 3-poenger (70-73), men Bærum måtte feile og sendte Okoroafor til straffelinja.

Han gjorde ingen feil og avgjorde i praksis kampen med to straffetreff og bare 15 sekunder igjen å spille.

 

Virvelvinden Harris

AJ Harris var igjen banens dominerende spiller. En virvelvind på 175 cm som utfordrer i stor fart, er så godt som umulig å håndtere én mot én – men som går tøft inn mot de høye gutta på motstanderlaget. I tillegg var han viktig med glimrende forsvarsspill mot Stian Mjøs og flere avgjørende steals mot slutten av kampen. 24 poeng og 6 steals var tallene, men 24-åringen fra Dayton i Ohio betyr så mye mer for Ammerud.

Mustafa Dibba hadde en ny monsterkamp med 25 poeng (12 av 15 i field goals) etter sterke driver og i tillegg 5 returer, 5 steals og 2 blokker.

Jordan Session endte på 17 poeng og 15 returer og kjempet intenst med Sjur Dyb Berg under begge kurver, bare 2 av 9 fra straffelinja trekker ned.

Import-trioen sto for 66 av 75 poeng, Orji Okoroafor hadde 7 og Aksel Barkvoll 2. Men kaptein Orji vil helst trekke fram de øvrige:

– Vi i har spillere som kommer inn fra benken og gjør en fantastisk jobb med bra defense og jobbing og som gir meg og Aksel (Barkvoll) hvile, presiserer han og nevner Ouzhan Farzaneh, Jonatan Hjelseth Mæhlum, Erick Silva og den 18-årige debutanten Isac Angelsen.

– De gjør oss til et helt lag, ikke bare de fem som er utpå, så vi får pust og kan holde hele kampen ut.

Ammerud presset også Bærum til så mange som 23 turnovers, gjestene hadde bare 12.

 

Gilchrese ute til nyttår

Da Bærum vant lagenes første møte 10. oktober (95-77), scoret Shane Temara 28 poeng og Eric Gilchrese 22, nå manglet begge.

– Vi er tynnere i dag med alle forfallene, og enklere å forsvare seg mot. Men Ammerud skal ha kudos, de skjønte å zoome inn på de rette tingene, sa Mathias Eckhoff.

Han får ikke med pointguard Eric Gilchrese til bortekampen mot Tromsø Storm søndag.

– Eric har noe som minner om brudd i hånden, det er en hevelse og det er vondt. Både han og Shane (Temara) står over til etter nyttår. Dette er blitt en sesong hvor vi spiller veldig mange kamper uten importspillerne våre. Men jeg har tiltro til at vi blir bra når vi får med alle, sa Bærum-coachen.

Han kunne glede seg over Philipp Schwethelms beste skytterkamp til nå i norsk basket, men det var ikke så uventet.

– Etter 15 år i Bundesliga med 40 prosent på 3-poengere, skyter man ikke dårligere i Norge, tvert imot bør prosenten gå opp med 5-6-7. På trening her om dagen hadde han 23 av 25 på «spot»-skyting. Når også Shane (Temara) kommer tilbake, blir vi et annet lag, da kan vi også spille andre typer matchups i forsvar.

 

– Blir en guffen motstander

Med åtte tap (7-8 etter 15 kamper) ser det vanskelig ut for Bærum å kunne blande seg inn i topp 4 og få noen hjemmebanefordel i noen av sluttspillrundene. – Det er nok urealistisk pr. i dag, men vi får se hva vi får. En 5.- plass er kanskje det beste vi kan håpe på. Men jeg tror vi blir en guffen motstander noen uker ut på nyåret, presiserer Mathias Eckhoff.

– Samtidig er kampene nå kjempefin øving for alle andre som kan steppe opp og fylle noen sko.

Mens Bærum skal til Tromsø søndag, får Ammerud besøk av serieleder Gimle hjemme i Apalløkkahallen.

– Det er en utfordring, det samme sa vi før kampen mot Bærum. Og Bærum tapte med bare 3 poeng for Gimle. Klarer vi å holde koken i fire perioder, skal det bli veldig spennende, tror Orji Okoroafor.

 

Poengscorere:

Bærum: Philipp Schwethelm 20, Stian Mjøs 19, Sjur Dyb Berg 17, Ludvig Bergh 5, Benjamin Alknes Cox 3, Joachim Vogt Aabel 3, Jørgen Kjesbu 2, Plaisir Nzitani Mukoko 1.

Ammerud: Mustafa Dibba 25, AJ Harris 24, Jordan Session 17, Orji Okoroafor 7, Aksel Barkvoll 2.