AJ Harris med en crossover som får Askers toppscorer Joshua Hart ned på knærne. Ammeruds pointguard styrte det meste på briljant vis, satte 36 poeng og flere matchvinner-scoringer.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
AJ Harris med en crossover som får Askers toppscorer Joshua Hart ned på knærne. Ammeruds pointguard styrte det meste på briljant vis, satte 36 poeng og flere matchvinner-scoringer. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

– En seier å bygge videre på

Endelig lyktes det Ammerud å få has på et av lagene høyt oppe på tabellen. Anført av en imponerende AJ Harris tok de grønnkledde en sterk borteseier i Asker.

M Asker Aliens – Ammerud 79-83

M Gimle – Bærum 81-78

M Fyllingen – Nidaros Jets 92-57

K  Ulriken Eagles – Tromsø Storm Ungdom 129-18

– En stor og viktig seier for oss! Det viser at når vi kjemper i 40 minutter, er alt mulig, sa Harris.

Den 1,75 m høye pointguarden fra Dayton i Ohio satte 36 poeng etter giftige driver, lekre floatere og andre fancy avslutninger – og fire 3-poengere. Han forbløffet tilskuerne i Vollenhallen med sin ekstreme fart over gulvet. Har norsk basket noen gang hatt en SÅ rask spiller?

I tillegg var 25-åringen en matchvinner med nøkkel-trepoengere da det gjaldt som mest og straffekastene som sikret seieren i sluttminuttene.

36 poeng er også bare ett poeng mindre enn sesong-rekorden i Firi-ligaen, den Stian Mjøs nådde mot Frøya fredag.

 

– Kan slå alle i ligaen

– Jeg visste ikke at jeg hadde så mange poeng, men tenker mest på at vi var mye bedre som et lag. Alle gikk for det i dag, når vi kjemper som dette i 40 minutter kan vi slå alle lagene i ligaen. Vi gikk utpå for å gjøre jobben, vi hørte på coachen og på hverandre. Dette er en seier å bygge videre på, fastslo Harris.

Ammerud gikk opp i 45-37 ved halvtid etter to strake trepoengere fra AJ Harris, men hjemmelaget kom tilbake tidlig i tredjeperioden da Aksel Bolin reduserte til 47-49. Men Mustafa Dibba drivet inn to poeng, og så overtok Harris showet:

En drive og «and one»-straffe som han satte, en floater som snek seg oppi og en «downtown»-trepoenger: 59-47 til gjestene, den største ledelsen til da.

Gjestene hadde 14 poeng (74-60) med 5:45 igjen og ledet fortsatt med 12 (74-62) da det gjensto 4 minutter. Likevel klarte Asker nesten å hente inn forspranget.

Ett minutt før slutt satte Joshua Hart to straffer til 75-78, med 23 sekunder igjen reduserte Haakon Hellebust til 78-80.

Men hjemmelaget måtte stoppe ballen og feile AJ Harris, og den amerikanske pointguarden satte begge straffene – til 82-78.

Det ble for tøft for Asker å hente inn på de gjenstående 19 sekundene.

 

– God innsats fra mange

Etter 100-66 over Nidaros Jets og 73-65 borte over Centrum Tigers fikk Ammerud endelig en seier over et av lagene høyt oppe på tabellen.

– Vi har vært uheldige i flere tette kamper, både med dårlige beslutninger fra vi som er coacher og med dommeravgjørelser, men i dag var vi bedre og heldigere, sa Marco Sanders.

Med en så god pointguard som AJ Harris, bør Ammerud ha alle muligheter til å holde på ledelser og spille inn seire i sluttminuttene.

– Ja, han kontrollerer så mye, mister sjelden ballen og drar feil på motspillerne. Men i dag fikk vi god innsats fra mange. Fredrik (Trana) og Ouzhan (Farzaneh) gjorde en viktig jobb i de minuttene de kom innpå, Aksel (Barkvoll) hadde en veldig god kamp og Orji (Okoroafor) steppet opp, presiserte Ammerud-coachen.

 

- Viktig mentalt

Gutta fra Oslo Øst har vært ligaens kanskje mest utpregede 3-mannslag med importtrioen bestående av Harris og forwardene Jordan Session og svenske Mustafa Dibba. De to insidespillerne leverte igjen og bidro sterkt til at gjestene vant returstatistikken 36-30. Begge endte med double-doubles: Session med 16 poeng og 11 returer, Dibba med 14 poeng og 10 returer.

– Jeg er veldig stolt av gutta og sa til dem at vi er nødt til å vinne sånne kamper, som underdogs og på bortebane. Det var viktig mentalt, vi får belønning for hard jobbing og jeg håper det kan gi oss selvtillit fremover, sa Sanders.

 

– Ammerud fortjente å vinne

Anders Stien, spillende trener for Asker Aliens sammen med Stian Emil Berg, erkjente at det ble et fortjent tap. Samtidig merket hjemmelaget godt at de spilte uten Roy Nwachukwu, som var utestengt etter disk-foulen mot Gimle i Bergen – og Miilah Kombat.

– Vi klarte å steppe opp litt mot slutten, men ble flate igjen, som vi var det i 90 prosent av kampen i dag. Vi har snakket om hele uka hvordan vi skulle stoppe Harris og gjorde en okay jobb de første 5 minuttene, men så raknet det litt, sa Stien.

De svarte og gule var heller ikke like sterke inside som vanlig, uten Nwachukwu og Kombat.

– Roy er en av ligaens beste forsvarsspillere, så det er et savn å spille uten ham. Aksel (Bolin) fikk litt kramper og måtte ut og inn, så da mistet vi litt av tyngden vi har i forsvaret. Men all kred til Ammerud, det var de som fortjente å vinne i dag. Vi var ikke ordentlig påskrudd, presiserte Asker-guarden.

Joshua Hart holdt Asker inne i kampen med driver og sterk skyting og endte med 30 poeng – pluss 7 returer, 3 assists og 2 blokker.

Aksel Bolin gjorde også en solid jobb med sine 19 poeng og 11 returer.

Lagene møtes igjen rett etter nyttår, torsdag 6. januar i åpningskampen i den nye Leikvoll C-hallen.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Joshua Hart 30, Aksel Bolin 19, Stian Emil Berg 11, Haakon Hellebust 9, Anders Stien 8, Christian Støring Bakken 2.

Ammerud: AJ Harris 36, Jordan Session 16, Mustafa Dibba 14, Orji Okoroafor 9, Aksel Barkvoll 5, Ouzhan Farzaneh 3.

 

Gimles niende seier – så vidt

Bærum med en småskadet Eric Gilchrese på benken presset ubeseirede Gimle helt til sluttsekundene: Hjemmelaget vant 81-78 og tok sin niende seier i Firi-ligaen denne sesongen.

Lagene byttet på ledelsen 14 ganger (!) i de to første periodene, men etter 66-66 før fjerde periode og 70-70, festet Gimle et grep mot slutten av kampen.

Scoringer fra Jørgen Odfjell og Bryan Coleman ga 79-72, Gaute Haugen reduserte til 79-75 med en trepoenger, men Lars Fredrik Espe satte inn 81-75 for hjemmelaget.

Stian Mjøs traff en treer til 81-78 og spenningen holdt seg inn i sluttsekundene, men Gimle halte i land en knapp seier.

Bærum var klart svekket uten Gilchrese, men Gimle spilte uten Milovan Savic samtidig som Eivind Lamo fortsatt har trøbbel med sin hofteskade og måtte nøye seg med 12 minutter og 2 poeng. – Milovan har vært borte i to uker på grunn av strekk i hamstringen, men vi håper og tror han er klar igjen mot Kongsberg neste fredag, sa Audun Eskeland.

– Vi var veldig rustne etter landslagspausen og slet veldig med å finne en kollektiv rytme, oppsummerte Gimle-treneren.

Bærum spilte sin tredje kamp på fire dager og kom fra storseier over Frøya (110-83) fredag, da laget traff 61 prosent av trepoengerne – 21 av 34.

Mot Gimle sank prosenten til 34, etter 8 av 23. Gimle var hakket dårligere, med 9 av 28 (32 prosent).

– Forskjellen på vårt angrepsspill uten Eric (Gilchrese) er som natt og dag, fordi Stian (Mjøs) også får en annen rolle. Samtidig er vi nær ved å vinne en kamp der vi verken er kollektivt gode nok defensivt eller skyter spesielt bra, fastslo Bærum-coach Gunnar Nesbø.

 

Poengscorere:

Gimle: Bryan Coleman 20, Lars Fredrik Espe 18, Jørgen Odfjell 15, Espen Fjærestad 8, Ali Ouakkaha 8, Mikkel Kolstad 7, Reidar Greve 3, Eivind Lamo 2.

Bærum: Stian Mjøs 24, Gaute Haugen 15, Sjur Dyb Berg 14, Philipp Schwethelm 11, Ludvig Bergh 10, Benjamin Alknes Cox 3, Anders Lislevatn Landenget 1.

 

Enkelt for Fyllingen

Fyllingen kontrollerte greit og vant 92-57 over et Nidaros Jets som manglet trioen Max Dahl Svendsen, Mihajlo Krivokapic og Mats Selboe. De måtte prioritere eksamen i Trondheim og er heller ikke med når Nidaros møter Gimle søndag.

Magne Fivelstad dominerte stort og endte på 18 poeng og 15 returer, Nikolas Skouen ble toppscorer med 22 poeng etter å ha satt 4 av 7 trepoengere.

 

Poengscorere:

Fyllingen: Nikolas Skouen 22, Magne Fivelstad 18, Karl Otabor 10, Christian Mikkelsen Skagen 8, Maurice Jones 7, Nikola Vasojevic 7, Ljubomir Campara 6, August Aamodt Kristiansen 6, Ittipat Sumpaopong 6, Edmunds Gabrans 2.

Nidaros Jets: Arne Marius Grevskott 15, Torkel Westby 13, Mateusz Nilsen 10, Christian Tøfte 8, Brage V. Sørensen 6, Tobias Edvardsen Øvermo 3, Mikkel Aarnes 2.

 

Ny 100-poengsseier for Ulriken

Det ble rått parti med UIriken Eagles mot et Tromsø Storm Ungdom som er i Bergen uten sine to mest rutinerte spillere, pointguarden «Sasja» Polishchuk og forwarden Oda Marie Austheim.

Ulriken-jentene vant 129-18 og tok sin niende seier og den sjuende der laget scorer 110 poeng eller mer. Det er også den nest største seiersmarginen etter rekordseieren 141-22 over Høybråten.

Fatima Mohammad var kampens mest effektive spiller med 30 poeng etter 3 av 6 på trepoengere, pluss blant annet 5 assists og 4 steals.

Karyn Sanford hadde 19 poeng og 9 assists, Synne Jacobsen 19 poeng etter 2 av 3 på treerne.

Tromsø ville utvilsomt fått et klart «penere» resultat med Polishchuk og Austheim på plass. Det får de vise når lagene møtes igjen i Tromsøhallen 5. og 6. mars. Nå ble Tromsø altfor tynne og urutinerte mot den bergenske overmakten.

Med laget denne helgen får de i stedet en stor utfordring også med å vinne søndagens kamp mot Bergen Elite.

 

Poengscorere:

Ulriken Eagles: Fatima Mohammad 30, Synne Jacobsen 19, Karyn Sanford 19, Terae Briggs 15, Stine Hoff Austgulen 13, Maren Hoff Austgulen 12, Aurora Sørbye 9, Sunniva Sørbye 9, Hanne Nybø 3.

Tromsø Storm Ungdom: Ingrid Elise Karlsen 7, Andrea Pauline Karlsen 4, Vilde Havnes 3, Jenny Børresen Sogge 2, Nora Kristine Karlsen 2.