Med 27 poeng, 8 returer og 8 assists var Eric Gilchrese sentral da Asker Aliens hentet inn Frøyas 14-poengsledelse og vant 86-84. Her er den amerikanske pointguarden i en drive mot Arne Ingebrigtsen. Til venstre ser vi Paulius Grebliunas, bak er dommer Gabriel Svendberg og Frøya-coach Edmunds Gabrans. FOTO: ARILD SANDVEN

- Nå er håpet vårt tilbake

Asker Aliens fikk seieren laget måtte ha for å ha muligheter til å kapre den siste plassen i BLNO-sluttspillet.

Asker Aliens – Frøya 86-84

Gimle – Tromsø Storm 91-80

Centrum Tigers – Nidaros Jets 83-72

- Vi trengte virkelig dette! Nå er håpet vårt tilbake, og det var gøy vinne en jevn kamp for en gangs skyld, fastslo Asker-kaptein Ludvig Bergh etter at hjemmelaget hadde snudd kampen i sluttminuttene og slått tabellfirer Frøya 86-84.

Gjestene, som før møtet med Bærum søndag fortsatt kan bli alt fra nummer 2 til nummer 5 i den jevne ligaen, pådro seg et tap som kan bli skjebnesvangert. Nå må Frøya mest sannsynlig slå både Bærum og Gimle i de to siste kampene, hvis de skal unngå å møte nettopp formlaget Gimle i best-av-3-kvartfinalene.

Bergenslaget ledet med 14 poeng på det meste i Leikvollhallen, 60-46 tidlig i tredje periode – og med 8 (70-62) da fjerdeperioden begynte.

Men Asker hadde startet sluttspurten, og med seks minutter igjen måtte Frøyas solide playmaker Nikola Vasojevic forlate banen med fem feil, på ledelse 70-66.

Like etter måtte hjemmelagets Djo Loo Yele ut med sin femte feil, men Asker var tilbake i ledelsen med en 3-poenger fra Plaisir Nzitani Mukoko til 82-80. Arne Ingebrigtsen utlignet, men Paulius Grebliunas sendte hjemmelaget foran med 84-82.

Carl Kevin Brunæs ordnet 85-82 fra straffelinja, men 49 sekunder før slutt forsvant Askers pointguard og toppscorer Eric Gilchrese også ut med fem feil.

- Enda mer press

Arne Ingebrigtsen la de to påfølgende straffekastene (85-84), og Frøya fikk ballen igjen til et siste angrep med 25 sekunder igjen. Men kampens toppscorer Ognjen Nisavic misset sitt skuddforsøk og Frøya måtte sende Mukoko til straffelinja. Han la ett av to (86-84), og fortsatt hadde gjestene 11 sekunder igjen til å utligne eller vinne. Men Asker holdt unna.

- Alle de tre gjenstående kampene våre var like viktige, så nå har vi bare enda mer press på oss før kampene mot Bærum og Gimle, konstaterte Frøya-trener Edmunds Gabrans.

- Vi er selvfølgelig veldig skuffet. Vi mistet Nikola (Vasojevic) med fem feil, men Asker mistet to mann og vi kunne likevel ikke vinne. Vi ledet med 14 poeng og lot dem komme tilbake. Nå får vi en helt annen type motstander i Bærum, med en annen taktikk og andre spillertyper, og vi må vise vårt beste for å kunne vinne, presiserte Gabrans.

Må slå Ammerud

For Asker betyr seieren at laget nå har kontroll over sin egen situasjon – og om det skal bli sluttspillplass eller kvalifisering sammen med Nidaros Jets og 1.- divisjonsvinnerne.

Nøkkelen er å vinne «finalen» mot Ammerud (7-18) på bortebane i Apalløkkahallen torsdag. Faktisk kan Asker (6-18) sikre den viktige åttendeplassen med én seier og to tap i sine tre gjenstående kamper, forutsatt at seieren kommer mot Ammerud. Mens to seire og ett tap ikke vil være godt nok hvis tapet kommer mot Ammerud.

Men å slå Ammerud er ikke nødvendigvis nok for Asker: Begge lag vil ha én kamp igjen neste helg – Asker hjemme mot Fyllingen og Ammerud borte mot Tromsø Storm.

Fire kamper på åtte dager - Kongsberg neste

Aller først skal Asker Aliens i aksjon på hjemmebane mandag kveld mot Kongsberg Miners. Kenneth Webbs menn spiller fire kamper på åtte dager i ligainnspurten!

- Men det skal ikke være noe negativt for oss. Spillerne vil heller spille kamper enn å trene, og nå har vi satt oss selv i den posisjonen vi vil være i, understreker Webb.

- Ammerud-kampen er «do or die» for oss, men først er det Kongsberg, og nå ønsker vi å beholde flyten og rytmen og gå for seier igjen. På vårt beste kan vi slå alle. I dag var det en kamp med playoff-atmosfære, en kamp som var like viktig for Frøya som for oss. Vi holdt håpet vårt i live, spillerne gjorde en kjempejobb med å komme tilbake og med forsvarsspillet de siste minuttene, sa Asker-coachen.

- Det råeste var da «CK» (Carl Kevin Brunæs) traff 3-eren i siste sekund av tredje periode, sa Ludvig Bergh.

- Da var vi nede i 8 poeng og fikk plutselig et håp. Det var ti minutter igjen, og det er masser av tid. Vi tenkte forsvar og angrep én possession om gangen. Og nå må vi tenke én kamp om gangen, fastslo Asker-kapteinen, som ble et viktig angrepsvåpen og la fire 3-poengere.

Sterk skyting

Begge lag skjøt godt fra 3-poengsland: Asker 46 prosent (13 av 28), Frøya 40 prosent (12 av 30). Eric Gilchrese hadde 4 av 10, Ludvig Bergh 4/8 og Plaisir Nzitani Mukoko 3/7 for Asker. Arne Ingebrigtsen prikket inn 5 av 9 for Frøya, Ognjen Nisavic hadde 4/10 og Nikola Vasojevic 2/3.

Asker vant returene 43-30 etter 13 fra Yele, 9 fra Mukoko og 8 fra Gilchrese. Armani Flannigan hadde 11 returer og 11 poeng for Frøya.

- Arne skjøt fantastisk for meg, og vi var litt heldige med at han kom i feiltrøbbel tidlig, erkjente Ludvig Bergh.

Frøya fikk alle sine 84 poeng fra startfemmeren, ingen fra benken – og var klart svekket da Vasojevic forsvant ut.

Asker Aliens – Frøya ble sesongens 20. kamp i BLNO menn med seiersmargin på 5 poeng eller mindre.

Poengscorere:

Asker Aliens: Eric Gilchrese 27, Plaisir Nzitani Mukoko 22, Ludvig Bergh 14, Carl Kevin Brunæs 8, Djo Loo Yele 8, Paulius Grebliunas 4, Joachim Bøhn 3.

Frøya: Ognjen Nisavic 28, Arne Ingebrigtsen 25, Nikola Vasojevic 15, Armani Flannigan 11, Ulrik Stranger-Johannessen 5.

Ny Gimle-knockout i første periode

For tredje kamp på rad kjørte Gimle over sine motstandere og scoret 33 poeng i første periode. Etter 33-13 på Kongsberg lørdag og 33-17 mot Fyllingen onsdag, ledet Gimle 33-16 over Tromsø Storm etter de ti første minuttene i Gimlehallen lørdag.

- Akkurat motsatt av i fjor, da startet vi alltid dårlig, kommenterer Gimle-trener Audun Eskeland.

Laget hans tok sin åttende strake seier, og siste kamp på bortebane mot Frøya neste lørdag kan fort bli kampen om fjerdeplass og hjemmefordel i NM-kvartfinalen mellom de to samme lagene.

Gimle fikk tidlig kontroll og kunne tillate seg å hvile sin USA-import Chaveres Flanigan mye. Den sterke forwarden var på banen i bare drøyt 12 minutter.

- Han sliter med en liten strekk i hamstringen, så vi er litt forsiktige med ham, forklarte Eskeland.

17-årige Reidar Greve hadde en ny, sterk skuddkamp – med 18 poeng etter 4 av 5 på 3-poengere. Eivind Lamo noterte seg for 19 poeng, 7 returer og 5 assists, mens Milovan Savic hadde 15 poeng og 9 returer. Kevin Altidor markerte seg som kampens toppscorer med 24 poeng og hadde i tillegg 9 returer og 6 assists for Tromsø Storm, mens Cam Gregory endte med en ny double-double, 21 poeng og 10 returer.

Gimle: Eivind Lamo 19, Reidar Greve 18, Milovan Savic 15, Adam Johansson 14, Jørgen Odfjell 7, Morten Osland 7, Chaveres Flanigan 5, Gard Beinnes 2, Ali Ouakkaha 2, Steinar Rakneberg 2.

Tromsø Storm: Kevin Altidor 24, Cam Gregory 21, Johannes Lange 16, Aron Nielsen Finstad 13, Tord Raddum Berge 3, Marcus Wynn 3.

Centrum Tigers sikret 7.- plass

Nidaros Jets ledet 46-43 ved halvtid og var bare 2 poeng bak (63-65) da seks minutter gjensto av kampen, men Centrum Tigers gikk forbi og spurtet inn til seier 83-72 i Vulkanhallen.

Dermed sikret Centrum (9-17) seg også sjuendeplassen i BLNO, ettersom laget har innbyrdes-overtaket på både Ammerud (7-18) og Asker Aliens (6-18), som begge kan komme opp på samme poengsum.

Øivind Lundestad ble kampens store spiller med 28 poeng etter 5 av 6 på 3-poengere, mens tre mann endte med double-doubles: Henrik Lange med 10 poeng og 12 returer for hjemmelaget, Even Skjellaug med 15 poeng og 15 returer og Jakob Baiden med 14 poeng og 12 returer for Nidaros.

Centrum Tigers: Øivind Lundestad 28, Magnus Midtvedt 17, Henrik Lange 10, Samuel Amed Diomande 7, Sigurd Sandlie 6, Akrem Dagnew 4, Vegard Tangen 4, Rasmus Linnestad 3, Øyvind Torsetnes 2, Fredrik Hårstad Trana 2.

Nidaros Jets: Even Skjellaug 15, Jakob Baiden 14, Mihajlo Krivokapic 14, Jørgen Kjesbu 10, Brage V. Sørensen 10, Simon Midtvedt 4, Mats Selboe 3, Petter Skjellaug 2.