Fred Thomas må nedpå med en hånd, men beholder kontroll over ballen mens han prøver å komme seg løs fra Centrums Sigurd Sandlie. Bak til høyre følger dommer Sturla Sand situasjonen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Fred Thomas må nedpå med en hånd, men beholder kontroll over ballen mens han prøver å komme seg løs fra Centrums Sigurd Sandlie. Bak til høyre følger dommer Sturla Sand situasjonen. FOTO: ERIK BERGLUND

- Jeg trenger en uke eller to

Fred Thomas har vært ute i nesten et år med skade og kom fra koronakarantene og én trening med laget til comebacket for Kongsberg Miners. Så spilte han seg nærmest i form gjennom kampen og briljerte i fjerdeperioden mot Centrum Tigers.

Kongsberg Miners – Centrum Tigers 97-57

- Det er godt å være tilbake, jeg føler meg som hjemme her på Kongsberg, sa 27-åringen fra Jackson i Mississippi etter å ha gjort comeback i BLNO og for Miners.

Den allsidige guarden var toppscorer med 21 poeng da de mørkeblå slo Asker Aliens 83-68 i den tredje og avgjørende NM-finalen i 2018 og med 22 i den første finalen, som Miners også vant.

Han endte sin første sesong i norsk basket med 18,4 poeng og 6,7 returer i gjennomsnitt per kamp, hadde 39 prosent treff på trepoengere og ble kåret til ligaens beste forsvarsspiller.

Thomas har spilt for Bristol Flyers i den britiske toppdivisjonen de to siste sesongene og var sentral på laget som gikk til cupfinale i fjor vinter. Den endte med tap (59-67) for Worcester Wolves, og i den påfølgende uka ble amerikaneren satt ut av spill med brudd i venstrehånden. Før ligaen også i Storbritannia ble stoppet og kansellert på grunn av koronapandemien.

 

Null poeng før pause - 16 etter

- Jeg har ikke spilt en basketkamp siden finalen i Bristol 26. januar og er akkurat ferdig med karantene her nå og har bare hatt én trening med laget. Jeg trenger en uke eller to på å være der jeg vil være, forklarte den 1,96 m lange guarden etter at Centrum Tigers var blitt slått 97-57 i Kongsberghallen.

Han fikk en «slow start» og naturlig nok kamprusten ut i de to 3-4 minutter lange innhoppene i første og andre periode. Fred Thomas sto med null poeng helt til sju minutter ut i tredjeperioden. Da la han vakkert inn en retur og satte sin første trepoenger, før det ble et lite Thomas-show i kampens siste fem minutter med 11 poeng – inkludert to nye treere og en alley-oop-dunk etter assist fra Valen Tejada.

- Nå er jeg bare glad for å være tilbake på banen igjen etter så lang tid. Jeg fikk vist litt av det jeg skal bidra med, og uansett var dette en fin åpningskamp for oss som lag og før de to tøffe kampene til helgen, presiserte den tidligere Mississippi State-profilen, som bodde i Texas etter at han dro tilbake fra England i februar i fjor.

Thomas sto til slutt med 16 poeng, 4 returer, 3 assists, 3 steals og 1 blokk på sine 20 minutter i torsdagens comeback-kamp.

 

18-2-start

Centrum Tigers kom fra seier over Ammerud (84-79) i siste kamp før jul, men ble overkjørt i åpningsminuttene i Kongsberghallen. Hjemmelaget ledet 18-2 etter fem minutter og gikk opp i 28-8 før Oslo-laget reduserte til 28-15 før første pause.

Så kom Centrum faktisk helt innpå til 8 poeng (42-34) mot slutten av andre periode, etter å ha truffet 7 av 12 trepoengere og matchet Miners med tøft forsvarsspill.

Først midt i den tredje perioden greide tittelforsvarerne å riste av seg bunnlaget, da de dro fra 55-44 til 67-44, en 12-0-run.

Så suste Miners av gårde til 40-poengsseier med 97-57, etter å ha vunnet de to første kampene i Vulkanhallen i november med henholdsvis 27 og 46 poengs margin.

 

Tøffe kamper i Bergen

Med 11-1 i seire og tap er Miners i praksis på topp i ligaen, med bare ett tap mot Gimles tre (11-3) og Frøyas fire (11-4).

Lørdag og søndag møter de nettopp Frøya og Gimle i toppkamper i Bergen. Med to seire tar Kongsberg-gutta et langt steg mot et nytt seriemesterskap.

- Vinner vi de to kampene, fester vi et grep iallfall. Men vi forventer to veldig tøffe kamper der borte, fastslo Kongsberg-coach Stein Erik Rotegård etter seieren over Centrum.

 

Koronasmitte og karantene

Laget hans har hatt en slitsom periode med tre spillere og to i støtteapparatet smittet av covid-19.

- Vi har ikke spilt siden 13. desember og hadde alle i karantene. Så har tre spillere trent seg opp via Olympiatoppens syvdagers-program, mens samboeren til Aly (Hudgins) har termin 5. januar, så han har trent alene for ikke å ta noen som helst risiko. Og så har Fred (Thomas) kommet fra USA og vært i karantene, så det har vært litt kronglete, forklarte Rotegård.

- Sånn sett har vi hatt litt motgang, og vi visste jo det ville gå litt opp og ned i dag. Men det var fint å få denne gjennomkjøringa, og vi vet at når vi får satt laget, blir det ganske bra. Vi trenger litt tid på oss, men samtidig kommer kampene fryktelig fort nå, med tre kamper på fire dager.

Miners-coachen var brukbart fornøyd med årets første kamp.

- Vi hadde mye bra ballbevegelse, men litt varierende uttelling, og forsvarsintensiteten vår var også opp og ned. Det fokuserte vi på i pausen, og jeg syns vi leverte bra med mye mer trykk i forsvar i 3. og 4. periode da differansen også økte. Men vi vet at Centrum spiller hardt, bra guardspill og flere som kan treffe åpne treere, og de fikk en bra run tidlig i kampen da vi slapp dem til for mye. Men kred til dem for det, understreket Rotegård.

 

Fire importer: - Luksus

Han venter seg mye av Fred Thomas.

- Fred har utviklet seg veldig mye de to siste årene i England, men har jo ikke spilt offisiell kamp på nesten et år. Han vil levere mer offensivt enn folk tror, men han er først og fremst en bauta i forsvar, når han kommer seg ordentlig i form.

- Med fire gode importer har vi fått en luksus. Når det drar seg til, må mange av de andre lagenes importer spille 40 minutter, mens vi kan få hvilt våre mer – der har vi en fordel, fastslo Miners-treneren.

Petar Kutlesic er fortsatt på Kongsberg, men ryggskadet – og Rotegård regner ikke med den serbiske forwarden denne sesongen. – Det må i så fall være helt på slutten, sier han.

 

Uten Hudgins til Bergen?

Samtidig er det tvilsomt om Aly Hudgins kan bli med til kampene i Bergen i helgen, siden 27-åringen skal bli far for første gang.

- Fødsel er en stor begivenhet i livet, så vi skjønner veldig godt at det må være prio 1 for Aly nå, presiserer Stein Erik Rotegård.

Ved siden av Fred Thomas, var også Kongsbergs tre øvrige importspillere sentrale i torsdagens kamp. Ognjen Nisavic ble toppscorer med 22 poeng og hadde i tillegg 5 assists og 3 steals. Juan Ferrales bidro med 18 poeng og 8 assists, mens Marin Mornar endte på 12 poeng, 9 returer, 4 assists, 2 steals og 2 blokker – og hadde to saftige dunker.

 

Sterk 3-poengsskyting

Miners skjøt godt som lag: 12 av 23 på trepoengere betyr 52 prosent treff.

Centrum lå lenge høyere, men med 1 av de 8 siste treerne falt prosenten til 38, også klart akseptabelt.

Thomas, Ferrales, Nisavic og gjestenes Johan Flaa la alle tre trepoengere hver, med Thomas’ 3 av 4 som best.

Oslo-laget holdt Kongsberg Miners til likt i returer før pause (14-14), men det ble så mye som 42-27 til hjemmelaget til slutt.

Her hadde Mornar ni og Oliver Bojang Visnes sju, mens Giorgos Kotrotsios dro ned åtte for Centrum Tigers.

Mens Kongsberg Miners skal til Bergen, får Centrum besøk av Fyllingen i sin neste kamp i Vulkanhallen lørdag.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Ognjen Nisavic 22, Juan Ferrales 18, Fred Thomas 16, Marin Mornar 12, Erik Borg 8, Nicolai Østbye 7, Oliver Bojang Visnes 6, Aly Hudgins 5, Vetle Fjeldstad 3.

Centrum Tigers: Johan Flaa 13, Tarjei Bryn 10, Simon Midtvedt 9, Bendik Aunan 8, Moritz Anglero 5, Giorgos Kotrotsios 5, Akrem Dagnew 3, Øyvind Torsetnes 2, Yannick Onifade 2.