Max Dahl Svendsen hadde 24 poeng, 9 returer og 5 steals da Nidaros Jets slo Centrum Tigers  84-53 lørdag. Bildet er fra møtet med Bærum i Nadderudhallen 3. oktober med Svendsen i skuddet, mellom Tobias Olberg og Stian Mjøs.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Max Dahl Svendsen hadde 24 poeng, 9 returer og 5 steals da Nidaros Jets slo Centrum Tigers 84-53 lørdag. Bildet er fra møtet med Bærum i Nadderudhallen 3. oktober med Svendsen i skuddet, mellom Tobias Olberg og Stian Mjøs. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

- Fryktelig gode når det klaffer

Nidaros Jets kjørte over Centrum Tigers og vant med utklassingssifre etter knockout med 30-13 i førsteperioden.

Centrum Tigers – Nidaros Jets 53-84

Asker Aliens – Tromsø Storm 86-66

De kom til Oppsal Arena med fire strake tap på henholdsvis 33, 37, 24 og 23 poeng, men sjokkerte Centrum Tigers og hjemmepublikum allerede i førsteperioden.

Med en 14-0-run ledet gjestene plutselig 21-7, og med 9-2 i de siste minuttene av perioden og en buzzer-trepoenger fra Mateusz Nilsen sto det 30-13 til trondheimslaget.

Det klarte Centrum Tigers aldri å reise seg fra.

Hjemmelaget måtte klare seg uten Georg Helvik etter overtråkk og uten sin head coach Inge-Aleksander Kristiansen som var i bryllup, men Nidaros Jets kom uten sin eneste «big man», 206 cm lange Brage Sørensen.

Likevel tok de fullstendig luven fra Centrum.

- Vi blir ikke noen kasteball, lovte Thor Inge Øvermo før sesongen.

- Vi er her for å overraske og underholde med morsom basket, var beskjeden fra «veteranen» på 22 år, Christian Tøfte.

 

- Fulgte game-planen

Lørdag viste de at det ikke var tomsnakk. Nidaros spilte i høyt tempo, presset aggressivt i forsvar og underholdt med fine angrepskombinasjoner.

- Spillerne fulgte game-planen perfekt og fikk satt forsvaret og intensiteten vi har trent på i lang tid. Det var godt endelig å få vist det, fastslo Thor Inge Øvermo.

- Vi har sagt hele tiden at hvis vi får forsvaret til å sitte, vil angrepsflyten også komme. Det så vi til gagns i dag.

 

17 steals

Nidaros vant returstatistikken 43-40 til tross for at Johannes Dolven plukket ned 18 returer for Centrum Tigers. Hjemmelagets store mann slapp ikke til som i de første kampene og måtte nøye seg med 8 poeng.

Gjestene presset Centrum til 23 turnovers og hadde selv 17 steals, med Max Dahl Svendsen og Mikkel Aarnes på henholdsvis fem og fire.

19-årige Svendsen var kampens store spiller med 24 poeng, 9 returer og 5 steals.

- Jeg ser han gjør det samme på trening, og så har han hatt litt stang ut i de første kampene. Men nå viser han hvor bevegelig og anvendelig han er og hva som bor i den gutten. Enormt bra i forsvar også. Samtidig var dette en lagseier de luxe, presiserte Øvermo.

Vi kan nevne spesielt Christian Tøfte også, lagets motor og samlingspunkt – med 16 poeng og 10 returer denne gang.

 

Møter Ammerud søndag

Coach Øvermo syntes det var en endring i innstilling også.

- Jeg føler at når vi har møtt Gimle, Asker, Bærum og Frøya, har vi ikke lagt igjen respekten i garderoben som vi skal gjøre, vi har ikke turt å spille vårt eget spill. I dag gjør vi det vi blir enige om og viser hvor gode vi kan være. Jeg håper det gir ekstra motivasjon inn i kampen i morgen og ikke minst på veien videre, understreker han.

Nidaros Jets møter Ammerud på Apalløkka i en ny, viktig kamp i nedre halvdel av tabellen. Ammerud er nå det eneste av de 10 lagene i Firi-ligaen som ikke har vunnet ennå.

- Det er en litt annen type motstander med enda mer inside-styrke, og et lag vi har slitt mye mot. Men vi må gå inn i kampen med samme innstilling som mot Centrum, følge vår game-plan, ha fokus på oss sjøl og fighte hele tida, sier Øvermo.

 

- Nyter spillet

Han har stor tro sitt unge lag.

- Når jeg ser dem på trening, sitter jeg til tider bare og nyter det spillet de presterer både i forsvar og angrep. Det er artig å ha så mye talent i et lag. De er fryktelig gode når det klaffer, fastslår coachen.

Brage Sørensen har en skade i leggen, men den er neppe så alvorlig som Nidaros-folket trodde etter kampen mot Frøya sist helg.

- Det er en rift, men det ikke noen avrivning. Vi håper han er klar igjen neste helg, sier Thor Inge Øvermo.

Nidaros Jets vant klart uten å ha noen spesielt god skudd-kamp. Gjestene traff bare 5 av 21 trepoengere, men Mihajlo Krivokapic satte to i lagets 14-0-run og Mateusz Nilsen den siste inn mot 30-13 etter første periode.

Centrum skjøt enda svakere utenfra: 4 av 22 på trepoengerne.

Hjemmelaget hadde en kamp de nok helst vil glemme så fort som mulig. Neste motstander er Frøya i Oppsal Arena neste lørdag.

 

Poengscorere:

Centrum Tigers: Simon Midtvedt 11, Marcus Barnett 10, Moritz Anglero 9, Johannes Dolven 8, Bendik Aunan 5, Giorgos Kotrotsios 4, Herman Nordeide 4, Yannick Onifade 2.

Nidaros Jets: Max Dahl Svendsen 24, Christian Tøfte 16, Mihajlo Krivokapic 15, Mats Selboe 12, Mikkel Aarnes 7, Mateusz Nilsen 5, Torkel Westby 4, Arne Marius Grevskott 1.

 

Asker for store for Tromsø

Tromsø Storm fikk ikke sin nye USA-import Kevin Scott O’Brien (2,05) klar i tide til kampen mot Asker Aliens lørdag, og dermed ble det for tøft mot det robuste hjemmelaget.

- Det ble litt for svært for oss, så det er en spiller som ville hjulpet oss mye når vi er så åpenbart undersized som vi er, presiserte Pål Berg.

Gjestene ble etter hvert hengende etter i Vollenhallen og trener Berg var aldri i nærheten av seier i «far-sønn-oppgjøret» mot yngstesønnen Stian Emil, som er spillende trener i Asker sammen med Anders Stien.

- Det er vanskelig når de er fire svære på banen til enhver tid, fastslo Tromsø-coachen. I tillegg havnet Rasheed Wallace og Olle Welander tidlig i foultrøbbel.

 

Traff ikke

Tromsø Storm hadde også en usedvanlig dårlig dag på 3-poengsskuddene, som normalt er en av lagets spesialiteter. Denne gangen ble det 5 av 32, som betyr 15 prosent. Asker traff 11 av 31 (35 prosent), med 4 av 5 fra Joshua Hart og igjen én hver fra 17-åringene Oliver Bergstad og Brage Brustad som fikk slippe til i sluttminuttene av kampen.

- Fars lag var jo ikke fulltallig i dag, konstaterte Stian Emil Berg da vi slo fast at han hadde vunnet familieduellen.

- Litt kjedelig, faktisk. Vi hadde gledet oss litt til å møte dem, og med den nye amerikaneren ville de hatt mer tyngde inside. Nå prøvde vi å plukke bort skytterne deres, og jeg syns vi er litt heldige fordi de får en god del ledige skudd de også bommer, ellers kunne de ha ledet til pause.

Asker Aliens tok sin tredje strake seier og topper Firi-ligaen på «poengforskjell» foran Frøya og Kongsberg Miners, mens Gimle har 2-0 som det fjerde ubeseirede laget.

- Det har vært bra sånn sett, men vi har også hatt den mykeste starten av alle. Det blir tøffere etter hvert, forsikrer Stian Emil Berg.

Asker har møtt og slått Nidaros Jets, Centrum Tigers og Tromsø Storm i sine tre første kamper. Neste lørdag kommer Fyllingen på besøk til Vollenhallen.

Aksel Bolin var kampens ledende spiller med 22 poeng, 12 returer og 4 assists. Roy Nwachukwu noterte seg for 12 poeng, 16 returer og 5 assists, mens Tromsø-kaptein Henrik Lange hadde en solid kamp med 14 poeng og 11 returer.

 

Venter på klarsignal

Tromsø Storm venter på at det meksikanske basketballforbundet skal hake av at Kevin Scott O’Briens overgang er i orden, noe hans tidligere klubb Panteras har bekreftet at den er.

- Vi sjekker det hver time, forteller Pål Berg. Det betyr at 2,05-mannen, som var på benken i Vollenhallen, KAN bli klar til møtet med Bærum i Nadderudhallen søndag.

 

Poengscorere:

Asker Aliens: Aksel Bolin 22, Joshua Hart 14, Stian Emil Berg 12, Roy Nwachukwu 12, Anders Stien 11, Miilah Kombat 8, Oliver Bergstad 3, Brage Brustad 3, Jørgen Onarheim 1.

Tromsø Storm: Henrik Lange 14, Johannes Lange 11, Rasheed Worrell 11, Olle Welander 9, Simen A. Samuelsen 7, Preben Strende 7, Håvar Brattli 4, Joachim Vogt Aabel 3.