Juan Ferrales i en tøff drive mellom Eric Gilchrese og Jonatan Hjelseth Mæhlum i onsdagens BLNO-kvartfinale. Ferrales fikk før kampen prisen som sesongens MVP, og viste sin klasse med 11 poeng, 11 assists og 6 returer. FOTO: ERIK BERGLUND

- Dette er langt fra over!

Asker Aliens kunne stjålet seieren i siste sekund, men Kongsberg Miners slapp med skrekken og vant 80-78.

Kongsberg Miners – Asker Aliens 80-78 (1-0)

Gimle – Frøya 87-75 (1-0)

- Dette er langt fra over! Vi satser alt på å vinne søndag og komme tilbake hit til en tredjekamp onsdag, sa Asker-coach Kenneth Webb etter lagets vanvittige opphenting i det siste spilleminuttet.

- Vi kan ikke komme nærmere seier enn dette, forsikret Webb – og det var vanskelig å være uenig:

Plaisir Nzitani Mukokos 3-poengsskudd i kampens aller siste sekund spratt i bakkant av ringen og ut. Dermed hadde Kongsberg Miners vunnet den første BLNO-kvartfinalen 80-78.

De to siste års norgesmestre og denne sesongens suverene seriemestre måtte gjennom en slitekamp mot laget som kjempet seg inn til åttendeplass.

12 poeng foran med 2 minutter igjen

Miners lå under etter første periode (13-19) og var så vidt foran ved pause (39-38), men så ut til å ha skaffet seg et avgjørende forsprang med 74-62 og bare 2:15 igjen å spille.

Med litt over ett minutt igjen var det fortsatt 9 poengs ledelse (77-68), men så begynte ting å skje i Kongsberghallen. Aly Hudgins og Max Richardson forsvant begge ut med fem feil, men Asker som allerede hadde Djo Loo Yele ute, nektet å gi seg.

Anders Stien senket en 3-poenger, Paulius Grebliunas scoret på en retur og Eric Gilchrese la en vill 3-poenger; 79-76 med 50 sekunder igjen! Asker hadde lagfeil og sendte Miners til straffelinja – og hjemmelaget slet. Nico Østbye og Juan Ferrales måtte nøye seg med 1 av 2, og da Eric Gilchrese ble feilet på en 3-poenger 16 sekunder før slutt, kunne han utligne. Men Askers pointguard misset den andre, og med 79-78 feilet gjestene Østbye som igjen ble tildelt to straffer. Han traff den første (80-78), men misset den andre og så fikk Asker det siste angrepet.

Gilchrese gikk sterkt mot kurven, men ble blokket. Asker fikk ballen til innkast med to sekunder igjen, tok timeout – og fikk avslutningen de ønsket. Men Mukokos 3-poengsforsøk ble hårfin bom.'

- Fryktelig jevnt

- Det ble fryktelig jevnt, konstaterte Nikolas Skouen etter at Miners kunne tapt kampen med Askers siste skudd.

- Vi har jobbet mye med straffer i det siste, men må bare bli vant til det her i sluttspillet, det skulle ikke være forskjell fra andre kamper. Men vi måtte slite hele veien og de traff noen veldig tøffe skudd mot slutten. Denne seieren var kjempeviktig, men vi må virkelig fokusere foran returkampen søndag, fastslo Skouen.

Han endte på 18 poeng og var viktig da Miners dro fra i tredje og fjerde periode, sammen med i første rekke Joshua Hart (21 poeng og 10 returer) og lagkaptein Juan Ferrales (11 poeng, 11 assists og 6 returer), som før kampen fikk prisen som sesongens beste spiller i BLNO.

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Joshua Hart 21, Nikolas Skouen 18, Juan Ferrales 11, Robert Hubbs 11, Aly Hudgins 7, Max Richardson 5, Nicolai Østbye 4, Matias Save 3.

Asker Aliens: Eric Gilchrese 27, Djo Loo Yele 14, Plaisir Nzitani Mukoko 10, Ludvig Bergh 9, Anders Stien 8, Paulius Grebliunas 4, Carl Kevin Brunæs 2, Jonatan Hjelseth Mæhlum 2, Jørgen Onarheim 2.

Gimle kontrollerte mot Frøya

Frøya åpnet med 5-0, men Gimle fikk etter hvert kontroll i den første kvartfinalen hjemme i Gimlehallen.

- Jeg følte meg litt utrygg hele veien og syntes vi slapp dem tilbake i kampen litt for ofte. Vi hadde mulighet til å tråkke på gassen, men hadde primært for mange dårlige vurderinger angrepsmessig, mente Gimle-trener Audun Eskeland.

Hjemmelaget var oppe i 18 poengs ledelse (38-20) og Frøya kom sjelden ned under 10 poeng i resten av kampen. Chaveres Flanigan spilte knallhardt forsvar på Ognjen Nisavic og holdt BLNO-toppscoreren til 2 poeng til pause, men Nisavic kom sterkt utover i kampen og endte med 20 – også fordi Flanigan kom i feiltrøbbel og måtte ta pauser på benken.

- Vi fikk en «lomme» med tanke på stillingen i kampen, men de klarte likevel å stresse oss mye, mente Audun Eskeland.

Returkampen spilles i Frøya Arena søndag, og løpet er på langt nær kjørt. I seriemøtet i samme hall for fire dager siden ble Gimle reddet av Reidar Greves 3-poenger i aller siste sekund av ordinær tid, som sikret overtime.

Gimle: Eivind Lamo 21, Jørgen Odfjell 20, Milovan Savic 15, Chaveres Flanigan 12, Ali Ouakkaha 7, Morten Osland 6, Adam Johansson 4, Steinar Rakneberg 2.

Frøya: Ognjen Nisavic 20, Armani Flannigan 19, Arne Ingebrigtsen 18, Nikola Vasojevic 9, Haakon Heradstveit 3, Daniel Alsaker Sandven 3, Peter Bullock 2, Jonas Kessler 1.