Christian Tøfte er ikke mer enn 22 år, men like fullt en veteran i Nidaros Jets. Her scorer han på trening i Trondheim Spektrum, med nykommer Max Dahl Svendsen i venstre bildekant og lagets eneste «big man» Brage Sørensen til høyre.
FOTO: PHILIP MITTET
Christian Tøfte er ikke mer enn 22 år, men like fullt en veteran i Nidaros Jets. Her scorer han på trening i Trondheim Spektrum, med nykommer Max Dahl Svendsen i venstre bildekant og lagets eneste «big man» Brage Sørensen til høyre. FOTO: PHILIP MITTET

- Blir ikke noen kasteball

- Vi er her for å overraske og underholde med morsom basket, sier Christian Tøfte. Nidaros Jets er underdogs og svekket på papiret, men inspireres av sin nye hjemmearena i Trondheim Spektrum – og får kanskje en importspiller i løpet av sesongen.

Nidaros-coach Thor Inge Øvermo bekrefter at det ikke er et prinsipp, men økonomi som har ført til at trondheimslaget går inn sin tredje sesong på rad uten importspillere.

Tyler Wimbish og Anthlon Bell var de to siste i 2018/19, Bell bare i den andre halvdelen av den sesongen.

- Vi har jobbet veldig godt med sponsorer i det siste, så akkurat nå ser det lovende ut med tanke på å kunne hente en forsterkning som passer inn i laget, mener Øvermo.

- Det vi trenger aller mest er en allsidig 4-er, en som også kan ta returer og score, fastslår han.

Lagkapteinen og lagets ledende spiller Jakob Baiden har tatt seg basketpause på ubestemt tid, mens forrige sesongs toppscorer Jørgen Kjesbu (13,1 poeng per kamp) har forsvunnet til studier i Oslo. Med de to 2-metersmennene og pålitelige scorerne og rebounderne ute, ser Nidaros ut til å måtte slite under kurvene.

Brage Sørensen (2,06) er eneste «big man» og de hvite og svarte sliter fysisk fra før: Forrige sesong var laget klart dårligst i ligaen i returer, med bare 26 per kamp.

 

Må tørre å skyte

- Vi blir små og må være aggressive og løpe, spre gulvet og få fart på ballen. Så håper jeg gutta tar ansvaret og tør å angripe. Vi har flere gode trepoengsskyttere, men har slitt med å ville ta de ledige skuddene. Nå ser jeg på trening at flere og flere tar de rette skuddene, sier Thor Inge Øvermo, som er i gang med sin tredje sesong som head coach.

- Vi skal ikke bli noen kasteball, forsikrer han.

 

Overrasket mot Fyllingen

Nidaros Jets vant bare to av sine 14 kamper i fjor og hadde bare Centrum Tigers bak seg.

Centrum ble slått på bortebane (78-60), men gjevest var 97-92 hjemme over Fyllingen, en av forrige sesongs største overraskelser i ligaen.

- Det viser at det går an når vi får ut makspotensialet i laget. Men det må vi ta ut på hver trening og på hver kamp, da blir det bra over tid. Samtidig er det vanskelig når det er unge gutter som må dra hele lasset. Christian (Tøfte) som er en veteran i laget er ikke altfor gammel han heller, 22 år. Men han har vært med masse og gir oss viktig erfaring, understreker Nidaros-coachen.

 

Fire fra Sandvika

En Sandvika- og Bærum-kvartett utgjør den største gruppa i et lag dominert av østlendinger.

Torkel Westby og Mateusz Nilsen var i Nidaros allerede forrige sesong og får nå selskap av sine tidligere lagkamerater fra Sandvikas G01-lag som vant U16-NM og spilte to sesonger i Europaligaen EYBL, Max Dahl Svendsen og Arne Marius Grevskott.

Alle fire var på Bærums ligalag sesongen 2019/20, mens Svendsen var den eneste i kvartetten forrige sesong og i startfemmeren for de lyseblå i flere kamper. Arne Marius Grevskott er tilbake i toppbasket etter et år på folkehøgskole.

- Samholdet i gruppa er sterkt og de nye har sklidd veldig bra inn, sier Øvermo. I tillegg til Svendsen og Grevskott har Nidaros Jets tatt opp 17-åringene Mats Bergsjordet, Jo Mathias Bjørnevog og Tobias E. Øvermo (trenerens sønn) fra Sverresborg og fått inn Kevin B. Raaen (19) fra Sørsia.

Med 13 spillere i troppen når sesongen starter, er det gitt at unggutta får prøve seg i Firi-ligaen.

- De er hardtarbeidende, vet hva som skal til og er villige til å ta steget. Jeg forventer at de også er tøffe i hodet, sier Nidaros-treneren.

 

Inn i Trondheims storstue

Øvermo har fått mye av æren for at Nidaros Jets og det nye laget i kvinnenes liga, Midtbyen, nå får Trondheim Spektrum som hjemmebane.

Det vil si: gigantiske Trondheim Spektrums hall F2, som er omgjort til en lekker arena med parkett og basketoppmerking – og med uttrekkbare tribuner med plass til 1000 tilskuere.

- Jeg har vel brukt noen hundre timer på prosjektet, medgir han.

- Grunnen til at vi fikk komme inn her, er at vi hadde gjort en god research og laget en veldig fin PowerPoint og forberedt oss. Basketregionen her (Midt) likte det, og vi fikk dem med oss i møte med idrettsrådet i byen og Trondheim kommune, som tente på ideen, forteller Øvermo.

 

Tilbake på parkett

- Hovedbudskapet var at vi ville ha en basketarena vi kunne være stolte av. Jeg tror det betyr veldig mye for oss som klubb, vi får en helt annen profesjonalitet med tanke på fasiliteter rundt arenaen. Og for spillerne er det en drøm å være tilbake på parkett, fastslår treneren.

Husebyhallen hadde parkettgulv tidligere, men det ble erstattet av et gummidekke med parkett under.

- Jeg skal love at gir en helt annen glød for spillerne å være her i Spektrum. For meg som coach også, det er godt å se det er en basketarena og slippe «700» streker, presiserer han.

 

Ny motivasjon

Christian Tøfte er eneste trønder blant de etablerte Nidaros-spillerne og gleder seg til å spille på den nye hjemmebanen.

- Det har gitt meg ny motivasjon, og det er takket være arbeidet fra de som styrer i klubben. Når folk rundt meg er seriøse og motiverte, blir jeg det også. Så jeg har pushet på litt ekstra i sommer, forteller 22-åringen.

Nidaros-spillerne kjenner sitt utgangspunkt og vet de er små og må kompensere ved å løpe og være aggressive.

- Vi er her for å overraske og underholde med morsom basket. Vi er mange som kan pushe ballen, og jeg håper det blir en av styrkene våre at vi blir gode i transition, sier Christian Tøfte.

- Vi er fleksible i forsvarsspillet, kan bytte mye og har mange som er mobile i forsvar. Så har vi store guarder som er gode på returer, og mye allsidighet. Vi vet vi kan konkurrere med alle, men det gjelder å kunne vinne kamper også, understreker den energiske guarden.

 

Serieåpner mot Gimle

Seriestarten blir en ilddåp for det unge Nidaros-laget:

Forrige sesongs seriemestre Gimle er motstandere i den første kampen i Trondheim Spektrum.

- Som jeg har prata inn til gruppa er dette bare gøy. Å møte de beste for å måle krefter, vise at vi har tatt steg vi også og at vi er bedre forberedt, sier Thor Inge Øvermo.

- Vi har ny hall, entusiastiske fans og en positiv gjeng å ta med oss inn i ligaen, forsikrer han.

 

NIDAROS JETS

Trener: Thor Inge Øvermo.

Assistenttrenere: Marco San Martin og Ole Thomas Trobe.

 Spillere INN: Max Dahl Svendsen (Sandvika/Bærum), Arne Marius Grevskott (et års basketpause, tidligere Sandvika/Bærum), Kevin B. Raaen (Sørsia) og 17-åringene Mats Bergsjordet, Jo Mathias Bjørnevog og Tobias E. Øvermo fra Sverresborg.

Spillere UT: Jørgen Kjesbu (studier i Oslo), Burak Kizilirmak (Frøya), William Lybæk (Vigor Matelica, Italia og videre til Kongsberg Miners).   

 

SPILLERSTALLEN 2021/22

1 Mats Bergsjordet, 3 Mikkel Aarnes, 4 Jo Mathias Bjørnevog, 5 Christian Tøfte, 6 Tobias E. Øvermo, 7 Mateusz Nilsen, 8 Torkel Westby, 9 Mihajlo Krivokapic, 10 Max Dahl Svendsen, 12 Mats Selboe, 15 Petter Skjellaug, 17 Aleksander Fredheim, 21 Brage V. Sørensen, 23 Kevin B. Raaen, 24 Arne Marius Grevskott, 42 Jakob Baiden.

Av de 16 i stallen har Jakob Baiden basketpause, Aleksander Fredheim er langtidsskadet og Petter Skjellaug er på skole i Portugal og ikke spilleklar før i januar.

Sannsynlig starting-5: Aarnes (Grevskott), Tøfte, Krivokapic (Selboe), Svendsen, Sørensen.

Åpningskamp: Nidaros Jets – Gimle, Trondheim Spektrum lørdag 25. september kl. 14.30.