Faatimah Amen-Ra A utfordret hjemmelagets forsvar med driver og fart, og endte på 20 poeng, 7 returer, 7 steals og 4 assists i sin første BLNO-kamp for Tromsø Storm Ungdom. Her er den kanadiske guarden i en en-mot-en-situasjon med Emma Thowsen Harloff, mens Ulrikke Hoff (nr 18), Kristin Skåtun Hannestad (nr 8) og Ingrid Skåtun Hannestad (nr 5) er Bergen Elite-spillerne lenger bak på banen. Tromsøs Kyasia Duling med nr 29 og Oda Austheim med nr 12.
Faatimah Amen-Ra A utfordret hjemmelagets forsvar med driver og fart, og endte på 20 poeng, 7 returer, 7 steals og 4 assists i sin første BLNO-kamp for Tromsø Storm Ungdom. Her er den kanadiske guarden i en en-mot-en-situasjon med Emma Thowsen Harloff, mens Ulrikke Hoff (nr 18), Kristin Skåtun Hannestad (nr 8) og Ingrid Skåtun Hannestad (nr 5) er Bergen Elite-spillerne lenger bak på banen. Tromsøs Kyasia Duling med nr 29 og Oda Austheim med nr 12.

Vil gi Tromsø noe å være stolt over

Med tre utlendinger på plass kom Tromsø-jentenes første seier i ligaen, i sesong tre.
 

Bergen Elite – Tromsø Storm Ungdom 52-82

Høybråten – Bærum 73-55

- Veldig godt gjennomført til å være den første kampen med et helt nytt lag, sa den nye treneren for Tromsø Storm Ungdoms jenter, Kjetil Andresen.

- Gøy å se de lokale jentene blomstre med nye og så gode spillere rundt seg, fastslo han.

Ute på banen var et Tromsø-lag helt forvandlet fra det som har spilt de to første ligasesongene og tapt 45 strake kamper i serie og sluttspill.

Det sørger først og fremst lagets utlendingstrio for:

* Den 191 cm høye USA-forwarden Kyasia Duling (24) debuterte i BLNO med 28 poeng og 17 returer, og var nærmest ustoppelig for et Bergen Elite uten høyde og uten to av sine beste spillere, Sigrid Hardie og Sofie Paulsen.

* Kanadiske Faatimah Amen-Ra A (27) utfordret med stor fart, driver og skudd – og endte på 20 poeng, 7 returer, 7 steals og 4 assists i sin første kamp i norsk basket.

* Micol Torresani (21) som er italiensk psykologistudent i Tromsø styrte laget i høyt tempo fra pointguard, spilte fri de andre på laget og viste blikk med utsøkte pasninger – i tillegg til 2/2 på 3-poengere. Torresani noterte seg for 10 poeng, 5 assists og 5 steals..

 

Vil bygge vinnerkultur

- Jeg vil gjerne være med på å bygge opp en vinnerkultur her, og komme inn og gi Tromsø noe å være stolt over, sa Faatimah Amen-Ra A.

- Med denne seieren markerer vi oss og får de andre lagene til å se annerledes på oss enn tidligere, mente den allsidige guarden, som ganske sikkert blir en av de ledende spillerne i denne sesongens BLNO.

- Jeg håper de andre jentene får selvtillit av dette og at det gir laget en domino-effekt: Når de ser oss skyte, tør de å ta skudd også, sa Kyasia Duling.

- Jeg er veldig glad på de andres spillernes vegne, at de endelig har vunnet etter to år, det fortjener de, sa Micol Torresani, som var godt fornøyd med sin og lagets første kamp.

Rundt trioen spilte de unge Tromsø-jentene med større selvtillit enn tidligere, og gled fint inn i det tempofylte spillet. 17-årige Hannah Ørjansdatter Wasmuth hadde for eksempel 6 poeng, 4 assists, 2 steals og 2 returer.

Mens veteranen og eks-landslagsspilleren Oda Austheim også viste at hun er godt trent og går mot en god sesong. Forwarden og kapteinen hadde 9 poeng og 5 assists.

- Oda hjelper oss masse og det er et kult comeback hun gjør. Hun er nesten enda viktigere utenfor banen, sier Kjetil Andresen.

 

16-0-run

Bergen Elite holdt godt følge til starten av andre periode, men fra 28-25-ledelse suste Tromsø Storm Ungdom rett opp i 44-25 med en 16-0-run på fem minutter, anført av Duling og Amen-Ra A og avsluttet med to 3-poengere fra Torresani i løpet av 45 sekunder.

Så slapp Tromsø seg løs og økte til 67-34 før sisteperioden etter å ha vunnet den andre 26-11 og den tredje 21-7. Før Bergen Elite fikk pynte litt på resultatet på slutten og flere av lagets unge og nye spillere også rakk å markere seg.

 

Svekket hjemmelag

Sigrid Hardie var i barnedåp og Sofie Paulsen hadde vakt i militæret, og dermed var hjemmelaget klart svekket. Forwarden Rikke Sjumarken er neppe på banen før nyttår og bygger seg opp etter skade, men blir en god forsterkning etter hvert.

Tuva Andersen og Kristin Skåtun Hannestad scoret lagets 18 første poeng og endte begge på 15, mens spesielt Ulrikke Hoff bidro sterkt offensivt utover i kampen.

- Vi har tunge bein i dag og er inne i en tøff treningsperiode, sa Bergen Elites trener, Geir Bangstad. Samtidig hadde de hvitkledde lite å stille opp med i høyden mot Kyasia Duling og hennes 191 cm.

- Hun er sterk, har et høyt skudd og gjør gode bevegelser uten å sette ballen i gulvet. Da når vi ikke opp til henne, forklarte Bangstad.

Tromsø Storm Ungdom får tøffere motstand allerede førstkommende lørdag, når Høybråten kommer til Tromsøhallen.

 

Poengscorere:

Bergen Elite: Tuva Andersen 15, Kristin Skåtun Hannestad 15, Ulrikke Galtung Døsvig Hoff 12, Emma Thowsen Harloff 3, Susanne Blydt Paulsen 3, Lotta Felicia Andersen Lundqvist 2, Hanna Nordtveit Sand 2.

Tromsø Storm Ungdom: Kyasia Duling 28, Faatimah Amen-Ra A 20, Micol Torresani 10, Oda Marie Austheim 9, Hannah Ørjansdatter Wasmuth 6, Nora Kristine Karlsen 4, Isabel Anne Iversen 3, Vilde Havnes 2.

 

Høybråten-duo dominerte

Flaka Kelmendi og Sigrid Male Davidsen storspilte og sto for 52 av de 73 poengene da Høybråten seriestartet med en klar seier over Bærum (73-55).

Kelmendi endte på 27 poeng, 13 returer, 3 assists og 3 steals, mens Davidsen hadde 8 returer i tillegg til de 25 poengene.

Hjemmelaget imponerte også med 16 av 16 fra straffelinja – 7/7 fra Flaka Kelmendi, 6/6 fra Ariana Sefaj og 3/3 fra Sigrid Davidsen.

Bærum spilte sin første kamp i BLNO etter «overgangen» fra forrige sesongs NM-finalist Sandvika, men debuten i blått ble ikke som klubben hadde tenkt seg og som det så ut for noen uker siden.

Den ene av lagets USA-importer, Natalie Zamora, reiste hjem med ryggskade. Den andre, Brooke Fields, venter på klarsignal fra USA Basketball. Julie McCarthy er på USA-ferie som var bestilt og betalt før hun signerte med Bærum, mens Josefin Winther hadde karantene. Bærum søkte om å unngå karantenetid siden Winther kommer fra et Gimle-lag som ikke lenger eksisterer, men fikk avslag i to instanser i NBBF.

 

Henter ny amerikaner

- Vi har fått grønt lys fra klubben til å hente en erstatter for Natalie, og er i en prosess med en ny spiller nå, opplyser Bærum-trener Ola Gravem Knutsen.

Det blir altså et ganske annet Bærum-lag i ligaen om noen uker.

Shiba Haji Ahmadi gjorde en god debut for de lyseblå mot sin tidligere klubb, og ble lagets toppscorer med 17 poeng. Eirin Vreim Holm (Kjelsås og U18-landslaget) noterte seg for en double-double i BLNO-debuten med 12 poeng og 13 returer.

 

Poengscorere:

Høybråten: Flaka Kelmendi 27, Sigrid Male Davidsen 25, Ariana Sefaj 10, Tine Martinsen 6, Adrianna Live Berg 3, Frida Liholm Strøm 2.

Bærum: Shiba Haji Ahmadi 17, Eirin Vreim Holm 12, Anniken Hartveit 8, Pernille Mellem 8, Embla Bøckmann Øvstebø 8, Cecilia Riise 2.