Gimle-jentene forsvinner fra BLNO, og dermed må Sigrid Hardie (med ballen) og lagkaptein Josefin Winther finne seg nye klubber i 2019/20-sesongen. Bildet er fra NM-finalen fra Sandvika i april og Sandvika-spillerne fra venstre Severine Uggen, Tiril Hjelde og Nanna Sand.
Gimle-jentene forsvinner fra BLNO, og dermed må Sigrid Hardie (med ballen) og lagkaptein Josefin Winther finne seg nye klubber i 2019/20-sesongen. Bildet er fra NM-finalen fra Sandvika i april og Sandvika-spillerne fra venstre Severine Uggen, Tiril Hjelde og Nanna Sand.

Utrolig tungt for oss i Gimle

De regjerende norgesmestrene og kvinnelaget med 11 NM-gull trekkes fra BLNO.


7. april jublet Gimle-jentene ellevilt i Rykkinnhallen etter å ha sikret NM-gullet med 75-74 over Sandvika, takket være en nesten uvirkelig opphenting fra 19 poeng minus med fem minutter igjen. Og med Sigrid Hardies avgjørende scoring 3,5 sekunder før slutt.

Nå er Sandvika blitt til Bærum Basket, men fortsetter med full styrke. Nyheten om Gimles sorti er derimot rystende for basket-Norge, under fire måneder etter at laget ble hyllet som norgesmestre.

På Gimle Baskets facebookside lå det selvfølgelige forsidebildet med jublende Gimle-jenter og tittelen «NM-GULL 2019» fortsatt ute da denne artikkelen ble skrevet.

 

- Glade i og stolte av

Gimle dominerte 2000-tallet i norsk basket med sju NM på rad i årene 1999 til 2005, to nye i 2007 og 2008 og de to siste i 2013 og 2019.

- Dette er bare utrolig vondt og tungt for alle i Gimle, fastslår Frederik Gnatt, daglig leder i basketballklubben.

- Gimle har hatt en kultur ikke bare med kvinnelag i eliten, men med gode lag som har vunnet mye, og som tok Kongepokalen i vår etter en vanvittig kamp. Samtidig er det en gruppe jenter vi er veldig glade i og stolte av, og som har vært fantastiske representanter for Gimle Basket. Jente- og kvinnebasket er veldig viktig for Gimle, men vi skal være en bærekraftig klubb og må ta beslutninger som er best for klubben på lengre sikt, presiserer Gnatt.

 

Åtte spillere

Gimle får nå betale prisen for mangelfull rekruttering på jentesiden, og var uten juniorlag med spillere som sto klare til å ta steget opp da mange fra vårens gull-lag av forskjellige grunner trakk seg.

Med bare åtte spillere på lista valgte klubben å trekke laget, etter en vår og sommer der alarmklokkene ringte tidlig.

Gimle sto igjen med NM-finalens matchvinner Sigrid Hardie, lagkaptein Josefin Winther og kvartetten Andrea Bolstad Raa, Ingeborg Gjengstø, Henriette Raa Ellingsen og Angela Escobar Alvarez fra sesongen som var. I tillegg var Solveig Mildestvedt og Rikke Sjumarken tilbake etter henholdsvis folkehøgskole og noen sesonger i 1. divisjon med Ytrebygda.

Åtte toppspillere som nå må finne seg nye klubber.

 

"Varslet katastrofe"

- Vi har visst lenge at det var kritisk, og at vi ikke kunne greie å gi noe klart svar innen avmeldingsfristen 1. mai. Vi fikk utsettelse og bestemte oss for å prøve å få det til, for det dukker jo ofte opp studenter i Bergen i juli, og det var andre hensyn som kunne få det til å bedre seg. På et tidspunkt var vi oppe i 10 spillere, men det er heller ikke nok. Vi har satset hardt på Audun Eskeland som trener, og at hans trenerkompetanse skulle skape en topp treningshverdag for spillerne. Men hvis man skal gjøre det ordentlig, må man ha en stor nok treningsgruppe, og vi vet det kan komme skader, sykdom og jobb i veien.

- Åtte spillere er ikke bærekraftig, understreker Frederik Gnatt.

Han samtykker i at det er en «varslet katastrofe», fordi klubben har store hull i rekrutteringen på jentesiden.

- Hadde vi hatt et U19-jentelag, ville ikke dette ha skjedd. Vi har ligget brakk i for mange sesonger, men har startet en prosess nå for å øke rekrutteringen. Vi har fått opp flere nye lag, men det er stort sett jenter 6-10 år, forklarer Gnatt.

 

Bærum-forslag: Kvadruppel serie

Med BLNO kvinner redusert til sju lag, har Bærum Basket foreslått å øke fra trippel til kvadruppel serie.

- Med trippel serie blir det 18 kamper, som er altfor lite gjennom en hel sesong. Vi foreslår derfor å øke til kvadruppel serie og håper de andre klubbene er enige i det, sier Atle Bøckmann, lagleder for Bærum.

Hvis lagene skal spille fire ganger mot hverandre, får de 24 seriekamper i stedet for 18.

- Samtidig er økningen bare fra 21 til 24 ut fra hva vi hadde. Og det gir også én ekstra fordel, at vi slipper skjevfordeling av hjemme- og bortekamper som vi har i en trippel serie, der vi får to hjemmekamper mot noen lag og én mot andre, presiserer Bøckmann.

Bærum-trener Ola Gravem Knutsen mener det er en "selvfølge" å øke til 24 kamper.

- Skal vi forbedre og utvikle produktet må matchtilbudet være godt nok, understreker han.

- Det er jo derfor spillerne trener, for å spille kamper. Og vil vi ha publikumsinteresse og økt rekruttering kan vi ikke gjøre oss mindre synlige, fastslår Knutsen.

De ti BLNO-lagene for menn spiller for øvrig 27 kamper hver.