​Tromsø Storm Ungdoms utenlandske trio i 2019/20-sesongen. Fra venstre Faatimah Amen-Ra, Micol Torresani og Kyasia Duling.
​Tromsø Storm Ungdoms utenlandske trio i 2019/20-sesongen. Fra venstre Faatimah Amen-Ra, Micol Torresani og Kyasia Duling.

Trioen som skal løfte Tromsø

Med tre utenlandske spillere går Tromsø som forvandlet inn i sin tredje BLNO-sesong.


- Jeg tror vi skal kunne konkurrere i alle kamper, egentlig. Men vi må starte et sted, trene godt i første halvdel av sesongen og prøve å rette opp så mange feil som mulig og bli et samspilt lag, sier Kjetil Andresen.

Han er ny trener for Tromsø Storm Ungdom, med helt andre forutsetninger enn forgjenger Mikki Jackson hadde i de to første ligasesongene.

Da tapte de blå fra nord alle sine totalt 45 kamper i serie og sluttspill, og var egentlig bare i nærheten av seier én gang: Mot Sandvika i kampen om 7.- plassen i NM-sluttspillet i 2018 (60-78). Det minste tapet var ellers på 23 poeng, mot Bergen Elite (48-71), også i den første sesongen.

I den andre måtte Tromsø også greie seg uten sin ledende spiller, ligaens toppscorer Sofia Burkow (18,4 poeng og 9,2 returer per kamp), som slet med «jumper's knee» i begge knær. Og som nå er i gang med en sesong med opptrening, etter at hun måtte ut igjen med avrevet korsbånd i venstre kne.

 

1,91-forward og scoringsguard

18-åringens skader var også medvirkende årsak til at Tromsø Storm Ungdom måtte se seg om etter importspillere til å styrke laget.

Nå er det et helt annet lag som stiller til start i den tredje ligasesongen. Kjetil Andresen har en treningsgruppe på 17 spillere, med tre gode utlendinger, eks-landslagsspiller Oda Austheim (35) i comeback og flere unge talenter flyttet opp fra junioravdelingen i klubben.

191 cm høye Kyasia Duling (24) dro fra D1-laget Saint Francis University i Pennsylvania til fransk toppserie og videre til KAC Marrakech (Marokko), der hun forrige sesong hadde 20 poeng og 12 returer i gjennomsnitt per kamp.

Faatimah Amen-Ra (27) er en kanadisk guard som snittet på 21,2 poeng i MCC Toronto og som forrige sesong endte på 20,8 poeng og 3,5 assists per kamp for Dubbo Rams i Australia.

 

Student og playmaker

Den tredje, utenlandske forsterkningen dukket opp uanmeldt i klubben, som nyinnflyttet psykologistudent i Tromsø: Micol Torresani (21), en pointguard på 164 cm som for to år siden hadde avgjørende scoringer da Libertas Bologna rykket opp i den italienske A2-serien.

- En veldig kreativ playmaker som spiller opp de andre. Jeg tror hun blir bra i ligaen, sier Kjetil Andresen om Torresani.

Han innrømmer at det var flaks å få inn en så god spiller. – Men kanskje kan klubben tenke litt mer på å rekruttere studenter. Det er vel 15 000 studenter på Universitetet i Tromsø, og mange nye hvert år, minner han om.

 

- Supre jenter

Kyasia Duling og Faatimah Amen-Ra er hentet inn både som scorere, forbilder og trenere.

- «Ky» er en atletisk spiller som er sterk inside, men som også kan skyte og drive, og er effektiv og stor med lange armer. Faatimah er veldig offensivt én-mot-én, forteller Andresen.

- De funker også veldig bra med de andre jentene og utenfor banen. Ky trener juniorlaget og Faatimah gir veldig god individuell oppfølging til spillere og lærer dem skills. Det er to supre jenter som er veldig interessert i å dele kunnskap, sier Tromsø-treneren.

 

Spennende comeback

Den tidligere landlagsforwarden Oda Marie Austheims comeback er også imøtesett med spenning. 35-åringen spilte fire kamper for Tromsø Storm Ungdom i mars i år, men det er først nå hun er kommet med i troppen for fullt.

- Oda ser veldig bra ut, hun er godt trent og har trent mye gjennom sommeren. Hun er også et godt forbilde for de yngre jentene, har mye erfaring å dele og bringer ro til gruppa, sier Kjetil Andresen.

Austheim (35) spilte for Tromsø Basket i 2003/04, i Ullern noen sesonger, tilbake i Elite Nord i 2007/08 og så i Ullern med siste sesong i 2011/12 før årets comeback.

 

Mor og datter på samme lag

Samtidig er Embla Fuhr tilbake fra militæret og styrker guardsiden, mens flere av de unge jentene fra de to første sesongene har tatt steg og flere nye er kommet inn.

Tromsø-laget har også i år mor og datter på samme lag, denne gang tidligere landslagsspiller Kjerstin Havnes (47) og datteren Vilde (15), som er flyttet opp fra 04-laget og som spilte for Norges U15-landslag i Copenhagen Invitational i juni.

- Kjerstin er primært en treningsspiller, men jeg skal ikke utelukke at hun vil spille noen kamper, sier coach Andresen.

Vilde Havnes er derimot tiltenkt mye spilletid i BLNO-laget, og er ikke langt unna en plass i startfemmeren.

Det unge Tromsø-laget har spilt to sesonger uten å vinne en eneste kamp.

- Det er klart at alle de store tapene preger de lokale og unge spillerne, men jeg ser for hver trening at det skjer ting og at de forbedrer seg. Nå ser vi fram til å få testet oss i de to første kampene mot Bergen Elite neste lørdag og hjemme mot Høybråten 6. oktober, fastslår Kjetil Andresen.

 

TROMSØ STORM UNGDOM

Trener: Kjetil Andresen.

Spillere INN: Kyasia Duling (KAC Marrakech, Marokko), Faatimah Amen-Ra (Dubbo Rams, Australia), Micol Torresani (Libertas Bologna, Italia), Oda Marie Austheim (comeback), Embla Pauline Fuhr tilbake fra militæret, Ingeborg Gruber, Eline Wang Gustavsen, Ragnhild Lundesgaard, Vilde Havnes og Vilde Robertsen Sjåvik flyttet opp fra egen junioravdeling.

Spillere UT: Emma Perry hjem til Sverige, Emma Liva Vendelbo hjem til Danmark, Ann Kristin Voldnes, Marit Paulsen.

 

SPILLERSTALLEN 2019/20:

4 Ingeborg Gruber, 9 Sara Ingebrigtsen, 10 Eline W. Gustavsen, 12 Oda Marie Austheim, 13 Vilde Havnes, 16 Isabel Anne Iversen, 18 Ragnhild Lundesgaard, 19 Embla Pauline Fuhr, 20 Hannah Ørjansdatter Wasmuth, 21 Faatimah Amen-Ra 22 Micol Torresani 24 Vilde Robertsen Sjåvik 25 Ingrid Elise Karlsen 28 Nora Kristine Karlsen 29 Kyasia Duling, 33 Kjerstin Havnes, 36 Ester Sevinc Feidal.

Sannsynlig starting-5 (?): Torresani, Fuhr, Amen-Ra, Austheim, Duling.

Åpningskamp: Bergen Elite – Tromsø Storm Ungdom, Amalie Skram vgs lørdag 28. september kl. 15.00.