Mens Sandvika-spillerne er knust og Makala Roper (til venstre) fortviler, jubler Gimle over NM-gull etter tidenes snuoperasjon i norsk basket. Fra venstre ser vi Maren Mildestvedt (nr 10), Karoline Falch-Monsen (delvis skjult), Andrea Bolstad Raa, Audun Eskeland, Sigrid Hardie, Ingeborg Nævdal Gundersen, Henriette Raa Ellingsen og Josefin Winther.
Mens Sandvika-spillerne er knust og Makala Roper (til venstre) fortviler, jubler Gimle over NM-gull etter tidenes snuoperasjon i norsk basket. Fra venstre ser vi Maren Mildestvedt (nr 10), Karoline Falch-Monsen (delvis skjult), Andrea Bolstad Raa, Audun Eskeland, Sigrid Hardie, Ingeborg Nævdal Gundersen, Henriette Raa Ellingsen og Josefin Winther.

Sykeste jeg har vært med på

Gimle-jentene hentet inn 25 poeng og «stjal» gullet fra Sandvika 3,5 sekunder før slutt.
 

NM-finale: Sandvika – Gimle 74-75

Det var tidenes snuoperasjon i en NM-finale i basket:

Outsideren Sandvika ledet sensasjonelt med 25 poeng på det meste (59-34), 24 da fjerdeperioden begynte, 19 fem minutter før slutt da Nanna Sand gikk ned for full telling og ut med overtråkk – og med 8 poeng ETT minutt før slutt.

Men etter sju 3-poengere i sisteperioden (!), med tre hver fra Maren Mildestvedt og Sigrid Hardie, smuldret hele Sandvikas ledelse bort.

Da Hardie fikk ballen fra Mildestvedt og drivet inn 75-74 med 3,5 sekunder igjen å spille, var det første gang i kampen Gimle var i ledelsen. Men Sandvika hadde ikke flere timeouts igjen, det var ikke tid til å komme seg opp banen og score. Gullmedaljene og kongepokalen forsvant for øynene på vantro Sandvika-spillere.

Mens Gimle-jentene jublet uhemmet for sin fantastiske opphenting og for kvinnelagets 11. NM-gull og det første siden 2013.

- Det er det sykeste jeg har vært med på i basket, den villeste snuoperasjonen, fastslo Audun Eskeland.

- Jeg vekslet mellom å ha troen og å tenke at «nei, dette gidder jeg ikke tro på lenger». Men da vi kom ned til under 10 og Sandvika virket preget, forsto jeg at vi hadde sjansen. Og så tok Sigrid og spesielt Maren fullstendig fyr utpå der, det var veldig sterkt, sa Gimle-treneren.

 

- Tror mange hadde gitt opp

Sigrid Hardie ble matchvinner, toppscorer og finalens MVP, men det var det ingen skulle trodd da 35 av 40 minutter i finalen var spilt.

- Herregud, dette er bare helt vanvittig, sa 24-åringen midt i Gimle-jubelen, etter at lagkaptein Josefin Winther hadde mottatt kongepokalen og spillerne hadde fått sine gullmedaljer.

- Vi måtte bare jobbe videre og ikke slutte å spille. Jeg tror egentlig mange på laget nesten hadde gitt opp, men samtidig måtte vi tenke at vi skulle spille 40 minutter og aldri gi oss. Hadde vi tapt, ville det bare vært en kjip finale å tenke tilbake på, presiserte guarden som endte med 24 poeng etter å ha truffet seks 3-poengere.

 

- Utrolig surt

For Sandvika ble det nesten like uvirkelig å gi bort seieren som at laget utklasset favorittene Gimle i de tre første periodene (63-39).

- Når vi er så nær, er det bare utrolig surt, sa Ola Gravem Knutsen.

- Det var nesten ikke til å tro hvor bra jentene spilte de første 25 minuttene. Gimle fikk ikke løpt mot oss og de bommet enormt mye, men traff desto mer i fjerdeperioden. Så virker det som om vi blir veldig preget av at Nanna må ut med fem minutter igjen. Vi var veldig fokusert helt til det skjedde, men ble stresset da Gimle begynte å treffe og ta innpå. Ledelsen var likevel så stor, men plutselig var det Gimle som ikke hadde noe å tape, forklarte Sandvika-treneren.

Likevel klarte han å verdsette prestasjonen som endte med NM-sølv.

- Vi må prøve å se ting i perspektiv. Ingen hadde forestilt seg at vi skulle stå her i dag og være i ledelsen i NM-finalen til det gjensto 3,5 sekunder, presiserte Knutsen.

For ja: Sandvika har prestert over all forventning i debutsesongen i BLNO, og NM-sluttspillet ble et eventyr, med klubbens første finale siden 1988. 

 

- Sand og Roper styrte

Audun Eskeland erkjente at Sandvika hadde vært maksimalt uheldige med å miste veteranen Nanna Sand med skade fem minutter før slutt, da de ledet 68-49.

- Jeg skal ikke lyve og si at det ikke hadde mye å si. Hun var tryggheten selv for Sandvika, og av alle utpå banen var det hun og Makala Roper som styrte det meste og gjorde det vanskeligst for oss.

Men hvorfor Gimle havnet så langt bak Sandvika i de tre første periodene, kunne ikke coachen forklare:

- Det har jeg ikke noe godt svar på. Vi var ekstremt energifattige og Sandvika plukket oss fra hverandre. Vi skulle kjøre tempo, men de scoret hele tiden, sa Eskeland.

Dermed måtte Gimle nesten alltid spille mot etablert forsvar, og de kom verken mye inside eller traff på 3-poengerne utenfra. Det var ingen overraskelse at laget skulle slite med å følge opp 3-poengsskytingen fra semifinalen mot Ulriken lørdag (65 prosent treff, 15 av 23), men i begynnelsen av kampen bommet Gimle i stedet på det meste, mens Sandvika hadde flyt og traff.

 

Sandvika storspilte

Lenge så det ut til å gå mot en uvirkelig utklassingsseier til BLNO-nykommerne som endte på femteplass i ligaen etter å ha tapt flere kamper enn de vant (9-12) – og som imponerte alle ved å slå ut tittelforsvarerne Ullern i lørdagens semifinale.

Severine Uggen storspilte, hadde 17 poeng i første halvdel og endte på 20 poeng og 11 returer, mens 16-årige Maria Thoresen Myklebust var på hugget gjennom hele kampen, utfordret tøft i angrep og scoret 19 poeng.

Sandvika vant den første perioden med 12 poeng, den andre med 11, den tredje med ett – før de tapte den siste med 25.

Mens Gimle scoret 39 poeng i de tre første periodene (63-39) og 36 i den fjerde!

Bergenserne traff 6 av 23 3-poengere i de tre første periodene – og 7 av 13 de siste ti minuttene. Og de kom på best mulige tidspunkt for snuoperasjonen, og verst mulig for Sandvika:

Tre strake fra Maren Mildestvedt (68-54), Sigrid Hardie (68-57) og Andrea Bolstad Raa (68-60), den tredje med over 3 minutter igjen. Det var match igjen, for alltid når et jagende lag i basketball kommer ned i under 10 poeng, er det plutselig de som har momentum og lederlaget som er på defensiven.

 

Ustoppelige

Det gjensto fortsatt mye for Gimle, men de hadde ikke lenger noe å tape, presset intenst og klarte å beholde roen i skuddøyeblikkene når de vant ballen tilbake. Mildestvedt traff en ny 3-er (70-63), Hardie én til (74-66) og Mildestvedt den kanskje alle viktigste: 74-71 med 43 sekunder igjen.

Da hadde frykten for å tape for lengst grepet Sandvika-jentene, som kastet bort ballen hver gang de fikk tak i den.

Maren Mildestvedt, derimot, var ustoppelig: 19-åringen drivet inn og ble feilet – og traff begge straffene med 21 sekunder igjen: 74-73!

Sandvika mistet ballen igjen og Gimle brukte det siste angrepet godt. Mildestvedt spilte til Hardie, som drivet inn og traff:

74-75, Gimle var i ledelsen for første gang i kampen, alt var snudd – og det var 3,5 sekunder igjen. Ikke nok til at et rystet Sandvika kunne svare.

 

Nytt Gimle-gull mandag?

Brutalt? Ja, som idrett kan være. Fantastisk? Ja, for alle som holdt med Gimle. Fascinerende? Utvilsomt, for alle nøytrale. En av de mest dramatiske NM-finalene som har vært spilt, og den som har svingt aller mest.

For Audun Eskeland og Gimle fortsetter spenningen mandag, med den andre finalen mot Kongsberg Miners i mennenes NM-sluttspill. Der Gimle har matchball etter å ha vunnet 86-83 i Kongsberghallen torsdag.

- Jeg orker bare ikke èn kamp til som denne i dag, fastslo Gimles gulltrener.

 

Poengscorere i finalen:

Sandvika: Severine Uggen 20, Maria Thoresen Myklebust 19, Makala Roper 15, Nanna Sand 9, Cathinka Sandsdalen 5, Tiril Hjelde 4, Pernille Mellem 2.

Gimle: Sigrid Hardie 24, Maren Mildestvedt 20, Angela Escobar Alvarez 7, Karoline Falch-Monsen 6, Julie Winther 6, Andrea Bolstad Raa 5, Josefin Winther 4, Ingeborg Gjengstø 3.