Brooke Fields var viktig med steals og scoringer da Bærum hentet inn Ullern og vant 56-55 i Ørakerhallen. Her er den amerikanske guarden på vei mot layup og to poeng, presset av Selma Freng Sørensen. Til høyre i bildet ser vi Astaja Tyghter. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

«Stjal» seieren i sluttminuttene

Bærum kom tilbake fra 10 poeng minus til seier og henger med i kampen om førsteplassen og seriegullet.

Ullern – Bærum 55-56

Høybråten – Asker Aliens 58-64

Tromsø Storm Ungdom – Bergen Elite 54-64

Det var en toppkamp Ullern dominerte, på mange måter fortjente å vinne og så ut til å kontrollere. Med 55-45 og fem minutter igjen i Ørakerhallen så det lyst ut for hjemmelaget.

Men Bærum gikk over i en sone, stengte forsvaret og fikk steals og break-scoringer.

Med 2:10 igjen på tavla drivet Shiba Haji Ahmadi inn to poeng til 56-55 for Bærum og ledelse i kampen for første gang siden slutten av andre periode. Og så scoret ingen av lagene mer, i en kamp preget av godt forsvar, stor innsats – og mye bom.

Ullern fikk siste sjanse i kampen også, etter at Bærum pådro seg i en turnover fra innkast i angrepssonen med seks sekunder igjen å spille. Hjemmelaget fikk satt opp Selma Freng Sørensen til en 3-poenger i hjørnet, og forsøket hennes var godt. Men ballen gikk i ringen og ut igjen og Bærum hadde vunnet.

Samtidig var det Ullerns første tap på hjemmebane siden februar 2015!

11-0-run

- Vi er ikke der vi skal være i store deler av kampen, mye fordi Ullern gjør en god jobb og bremser tempoet vårt. Men den jobben vi gjør de siste fem minuttene med en 11-0-run når kampen ser tapt ut, er sterk. Den viser karakter, sa Bærum-trener Ola Gravem Knutsen etter at gjestene hadde «stjålet» seieren i sluttminuttene.

- Vi begynner å stresse mot slutten og får noen veldig unødvendige turnovers, fastslo Ullern-trener Gunnar Nesbø.

Raske 3-poengere

Hjemmelaget ledet det meste av kampen, etter 11-2 ut fra start, 17-12 etter første periode og 24-21 midtveis i den andre. Men da startet Bærum et lite 3-poengsshow med tre raske fra Embla Bøckmann Øvstebø, Cecilia Riise og Øvstebø igjen til 30-24-ledelse.

På det tidspunktet hadde Ullern 0 av 13 på 3-poengere, men utover i tredjeperioden prikket Astrid Sturlason, Olivia Priestley, Lina Stranger-Johannessen og Jeanine Flaaten inn hver sin og sørget for at de hvitkledde gikk til siste pause med 43-41.

I en poengfattig kamp så Ullern ut til å ha tatt det avgjørende rykket med Selma Nybø Vangsteins 3-poenger og Olivia Priestleys 2+1-situasjon til 55-45, men det var altså ikke nok.

- Jentene gjør en tidvis veldig solid jobb defensivt, og Selma (Nybø Vangstein), Astrid (Sturlason) og Lina (Stranger-Johannessen) en kjempejobb mot Bærums amerikanere. Det gjør at enkelte andre spillere hos Bærum får flere åpne skudd, men de to amerikanerne bærer mye av laget deres, sa Gunnar Nesbø.

Styrket med Sturlason

Astrid Sturlason som bodde og studerte fram til jul var tilbake fra Danmark og bidro med 9 poeng og viktig rutine.

- Hun var med tilfeldig nå fordi det passet, og har vært her en uke og fått fem treninger med oss, forklarte Nesbø. Den tidligere danske U-landslagsforwarden vil etter all sannsynlighet også bli med Ullern til NM-sluttspillet i Bergen siste helg i mars.

I et jevnt og hardtkjempende Ullern-lag hadde både Tori Solberg Halvorsen og Olivia Priestley 11 poeng og 7 returer, mens Cecilia Gnaly hentet ned 9 returer. Det ga hjemmelaget overtaket under kurvene og 38-34 i returstatistikken, selv om Astaja Tyghter hadde 13 for Bærum. Julie McCarthy var mestscorende med 12 poeng og hadde i tillegg 7 returer.

Brooke Fields kom inn mot slutten og ble avgjørende med en 3-poenger, steals og driver – 7 av de 11 poengene i lagets knusende run.

Shiba Haji Ahmadi leverte også viktige bidrag med fire steals, fire assists og scoringen til 56-55.

- Men i store deler av kampen ble det altfor mye tilfeldigheter og én mot én i angrep. Vi gikk oss fast og hadde ikke god nok rytme offensivt. Det henger sammen med at Ullern spilte bra forsvar og at de fikk så mange andresjanser i angrep fordi de tok offensive returer. Det bremset også tempoet og rytmen i det vi ønsker å gjøre, erkjente Ola Gravem Knutsen.

Kjemper om seriegullet

Med den niende strake seieren er Bærum på 9-3, mens Ullern falt ned til 9-4 – og UIriken har 9-1.

- Det var en «do or die»-kamp for å kunne bli nummer én, og med seieren her posisjonerte vi oss så vi fortsatt kan vinne serien. Men skal vi greie det, må vi sannsynligvis slå UIriken i alle tre kampene – og det er tøft. Målet har vært topp-2 og da trenger vi nok en seier eller to mot Ulriken for å sikre andreplass, sa Knutsen.

- En oppvekker

- På mange måter var det akkurat en kamp som denne vi trengte. Vi har hatt mange store seire, og da er det lett å forville seg inn i troen på at man er bedre enn man er. Vi trengte en oppvekker, og nå får vi tre ukers pause og må jobbe for å komme tilbake og ha kvalitet, forklarte Bærum-treneren.

Bærums neste kamper er borte mot Bergen Elite og Ulriken 8. og 9. februar. Deretter skal Ulriken til Nadderudhallen helgen etter, 16. februar.

Poengscorere:

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 11, Olivia Priestley 11, Astrid Sturlason 9, Jeanine Flaaten 8, Selma Nybø Vangstein 8, Lina Stranger-Johannessen 5, Cecilia Gnaly 3.

Bærum: Julie McCarthy 12, Brooke Fields 9, Embla Bøckmann Øvstebø 9, Astaja Tyghter 8, Josefin Winther 6, Shiba Haji Ahmadi 5, Eirin Vreim Holm 4, Cecilia Riise 3.

Asker kontrollerte mot Høybråten

Asker-jentene var oppe i 22 poengs ledelse (54-32) midtveis i tredje periode og var foran med 20 (58-38) tidlig i den fjerde, men Høybråten kjempet godt og fikk redusert tapet til 6 poeng, 58-64.

Asker er dermed oppe på 6-5 etter 11 kamper.

Sigrid Male Davidsen er fortsatt ute med skade for Høybråten. Gjestene dominerte ikke uventet kampen om returene, og vant den statistikken 57-44. Ingrid Selvik endte på en double-double med 10 poeng og 17 returer.

Høybråten: Flaka Kelmendi 12, Henon Binyam Hadgu 10, Astrid Jansen Gjersvik 9, Ariana Sefaj 7, Alva Hopland 4, Frida Liholm Strøm 4, Anneli Widén 4, Ariam Germeskel 2, Tine Martinsen 2.

Asker Aliens: Julie Wilborn 13, Hedwig Follestad Johansen 12, Ingrid Selvik 10, Julie Skorpen 8, Mathilde Bull Tuner 6, Ingvild Jørstad 4, Kristine Nyegaarden 3, Marika Underwood 3, Eira Stirling 2, Josephine Traberg 2, Mia Præsttun 1.

Bergen Elite fikk revansj

Bergen Elite revansjerte seg etter to nederlag for Tromsø Storm Ungdom tidligere i sesongen, med 64-54 i Tromsøhallen søndag.

Hjemmelaget ledet 16-12 etter første periode, men Bergen Elite gikk i føring i andreperioden (26-24) etter en 3-poenger fra Tuva Andersen og beholdt den resten av kampen.

Tromsø var bare 4 poeng bak (40-44) midtveis i tredje periode og 7 bak (47-54) tidlig i den fjerde, men gjestene kontrollerte inn til 10-poengsseier.

Kyasia Duling var igjen dominerende hos Tromsø, med 25 poeng og 15 returer. Vilde Havnes (15) gjorde en sterk kamp med 12 poeng etter blant annet å ha truffet to 3-poengere.

Tuva Andersen var Bergen Elites ledende spiller med 17 poeng, 7 returer og 5 steals.

Ingen av spillerne på de to lagene ble registrert med assists: Her må NBBF gå inn, se på kampen igjen og få rettet opp statistikken.

Tromsø Storm Ungdom: Kyasia Duling 25, Vilde Havnes 12, Oda Marie Austheim 6, Kjerstin Havnes 4, Isabel Anne Iversen 3, Embla Fuhr 2, Ingeborg Gruber 2.

Bergen Elite: Tuva Andersen 17, Mia Andersen 12, Ulrikke Galtung Døsvig Hoff 11, Rikke Sjumarken 10, Ingrid Skåtun Hannestad 6, Hanna Nordtveit Sand 6, Kristin Skåtun Hannestad 2.