- Jeg ville til en større by enn Tromsø og har alltid likt Bergen, sier Sofia Burkow. Hvis alt går bra med opptreningen, er hun klar for spill igjen allerede i Ulrikens serieåpning mot Bærum 18. oktober. – Men det vil være få minutter i mange kamper fremover, for kroppen min må venne seg til å spille i det hele tatt, siden det er to år siden jeg spilte en ordentlig kamp, sier 19-åringen. Hun skal også studere psykologi profesjon i Bergen og er i tillegg engasjert som trener for Frøyas U13-jenter.
FOTO: ARILD SANDVEN
- Jeg ville til en større by enn Tromsø og har alltid likt Bergen, sier Sofia Burkow. Hvis alt går bra med opptreningen, er hun klar for spill igjen allerede i Ulrikens serieåpning mot Bærum 18. oktober. – Men det vil være få minutter i mange kamper fremover, for kroppen min må venne seg til å spille i det hele tatt, siden det er to år siden jeg spilte en ordentlig kamp, sier 19-åringen. Hun skal også studere psykologi profesjon i Bergen og er i tillegg engasjert som trener for Frøyas U13-jenter. FOTO: ARILD SANDVEN

Prøver på nytt i ny by

To års skademareritt stopper ikke Sofia Burkow. Nå nærmer 19-åringen fra Tromsø seg comeback på banen og har valgt Bergen som sin nye by og UIriken Eagles som sitt nye lag.

Hun spilte på Norges U16- og U18-landslag og markerte seg som ligaens toppscorer med 18,4 poeng i snitt i 2017/18-sesongen, selv om Tromsø Storm Ungdom ikke vant en eneste kamp.

Så snudde alt for Sofia Burkow.

- Jeg har hatt trøbbel med knærne siden jeg gikk i 5.- klasse, fastslår hun.

Under landslagssommeren 2018 ble det riktig ille.

- Smertene i knærne ble verre og verre mot slutten av nordisk i Finland, men jeg tenkte: «OK, jeg tar tre ukers pause og kjenner hvordan det går». Men jeg burde åpenbart ikke vært med til EM i Østerrike. Hvis jeg hadde blitt hjemme, hadde jeg kanskje sluppet de lange skadeavbrekkene, tenker Sofia i dag.

- Jeg hadde egentlig lyst til å dra på college i USA etter videregående skole. Men etter det året med skader var jeg ikke bra nok verken fysisk eller spillemessig til å reise. Jeg valgte å ta en sesong for å trene meg opp igjen, forteller hun.

Men på nest siste trening med Tromsø Storm Ungdom før sommerferien i fjor satt venstrefoten hennes fast i gulvet etter en spin-move, og MR-undersøkelsen viste at korsbåndet i kneet var røket. Løsningen ble operasjon av både korsbånd og jumper’s knee i venstrekneet.

- Nå har holdt på meg opptrening i ett år og ti dager, fastslår Sofia.

Og håper uflakskvoten er oppbrukt.

 

- Tar det gradvis og forsiktig

- Det føles veldig bra å ha fått henne hit, sier Ulriken-trener DuRell Sanford.

- Hun kan skyte med laget, men er ikke helt klar til å ha kontakt ennå. Det kan kanskje skje i løpet av de to-tre neste ukene. Men vi er bevisste på å ta det gradvis og forsiktig med henne. Det er en lang sesong, og jeg vil heller ha Sofia 110 prosent klar enn å kaste henne innpå når hun er på 85, presiserer Sanford.

- Hun er en god skytter, men måtte gjøre mye og ha mye ansvar i Tromsø. Her kan hun score lettere, slippe å ta 20 skudd i hver kamp og kanskje få 12 poeng på langt færre skudd. Men hun har allerede markert seg som en god lagkamerat hos oss, hjelpsom og positiv, forteller Ulriken-treneren.

 

- Lærer mye

Sofia Burkow har bare spilt én sesong i BLNO og har bare opplevd tap i ligaen.

- Det føles merkelig å komme til et lag som vinner det meste, erkjenner hun.

- Men jeg er blitt veldig godt tatt imot her, det er utrolig kule folk og de er «super-competitive». Jeg er veldig glad for å få denne muligheten, det er så mange gode på treningene og de har så mye spilleforståelse, så jeg lærer mye her.

- Jeg vil alltid savne Tromsø, men ville til en større by og har alltid likt Bergen. Å komme hit er en ny drive, understreker 19-åringen, som ved siden av spill for Ulriken Eagles skal studere psykologi profesjon ved UIB og i tillegg er engasjert som trener for Frøyas J13-lag.

Sofia har ikke altfor store forventninger for den nye sesongen.

- Jeg forventer egentlig å bare kunne spille basketball igjen. Klarer jeg det i denne sesongen, kan jeg bygge videre på fysikken neste sommer og bli bedre. Hvis ting funker da, kan jeg kanskje begynne å sette større ambisjoner. To år med skader tærer litt på, men jeg hadde ikke prøvd å spille hvis jeg ikke trodde det gikk an, så jeg har absolutt trua, presiserer hun.

 

Sultne Ulriken-jenter

Det er et revansjlystent Ulriken som går til seriestart.

- De er sultne, for sesongen endte jo ikke som de ville den skulle ende, sier DuRell Sanford.

Ulriken skulle bare vinne to hjemmekamper mot Asker Aliens og Høybråten for å sikre seriemesterskapet da BLNO ble stoppet og sesongen annullert. Bergenslaget tapte de to siste av tre kamper mot Bærum, men hadde Maren Austgulen i bakhånd til NM-sluttspillet på hjemmebane. Hvordan det hadde gått, vet ingen – men foran den nye sesongen er Ulriken og Bærum igjen de store favorittene.

- På papiret ser de to lagene best ut, ja. Men andre lag kan få inn nye spillere, og vi skal uansett være topp fokusert i alle kamper og ikke ta lett på noen. Men jeg tror vi har et enda bedre lag i år, vi har jo en base av spillere som bare er 16-17 år og som er i stadig utvikling, understreker Ulriken-coachen.

 

Snittalder: 18,8!

Når laget seriestarter 18. oktober, er gjennomsnittsalderen blant de 14 spillerne i troppen 18,8 år – aller yngst i BLNO.

Sanford har i praksis et U20-lag med tre «overårige»: Maren Austgulen (fyller 29 før første seriekamp), Stine Austgulen (26) og Vilde Tveito (25).

Sofia Burkow som blir 20 år 24. oktober er fjerde eldst, mens resten av laget er født i årene 2002-05, med Aurora Sørbye og Ella Eikenes som de aller yngste, fra 05-årgangen.

Ulriken Eagles får Bærum på besøk i nyoppussede Landåshallen allerede i sin første seriekamp.

- Det betyr ikke så mye når vi møter dem, sier DuRell Sanford.

- Sesongen er lang og uansett vil ikke den første kampen være avgjørende for mesterskapet.

Bærum og Ulriken møtes for andre gang i Nadderudhallen søndag 13. desember og til slutt i Landåshallen 14. mars. NM-sluttspillet er lagt til Nadderudhallen 9.- 11. april, med EB85 som arrangør.

 

ULRIKEN EAGLES

Trener: DuRell Sanford.

Spillere INN: Sofia Burkow (Tromsø Storm), Maya Carroll og Ella Eikenes flyttet opp fra klubbens J04-lag.

Spillere UT: Kari Kyrkjebø (University of Riverside, California), Nora Anie Hisdal, Victoria Barkovskij-Jacobsen.

 

SPILLERSTALLEN 2020/21:

Maren Hoff Austgulen, Stine Hoff Austgulen, Sofia Burkow, Maya Carroll, Ella Eikenes, Maria Hallingstad, Synne Jacobsen, Celine Klett, Fatima Mohammad, Hanne Løkkebø Nybø, Karyn Sofie Sanford, Aurora Sørbye, Sunniva Sørbye, Vilde Tveito.

Sannsynlig starting-5: Sanford, S. Austgulen, Nybø (Mohammad), M. Austgulen, Tveito.

Åpningskamp: Ulriken Eagles – Bærum, Landåshallen søndag 18. oktober kl. 16.00.