Alison Lewis i skuddet i Nadderudhallen, i sin andre trening for Bærum. 24-åringen fra Kennett Square i Pennsylvania kommer fra Div. 1-spill i NCAA med to sesonger i Providence College og de to siste i University of Delaware.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Alison Lewis i skuddet i Nadderudhallen, i sin andre trening for Bærum. 24-åringen fra Kennett Square i Pennsylvania kommer fra Div. 1-spill i NCAA med to sesonger i Providence College og de to siste i University of Delaware. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Ny USA-duo skal løfte Bærum

Alison Lewis er på plass i Nadderudhallen og trener Ola Gravem Knutsen har fått grønt lys til å hente inn en USA-import nummer to, som i forrige sesong. Med gullekspert Mia Stenersen (36) tilbake i ligaen ser Bærum unektelig ut som en NM-favoritt.

- Vi er sårbare nå i starten med bare åtte etablerte spillere og tre 16-åringer. Men målet er å sette oss i samme posisjon som vi var forrige sesong og bli så gode at vi kan gå helt til topps, sier Bærum-treneren.

Ulriken Eagles og Bærum duellerte i toppen sist vinter, og mange har utpekt de to samme lagene til klare favoritter i den nye sesongen. Det er ikke Ola Gravem Knutsen så glad for å høre.

- Fra mitt ståsted er det litt respektløst overfor resten av lagene i serien, at noen lag skal gjøre det og det. Flere lag ser mye bedre ut på papiret denne sesongen, så det kan bli mange morsomme kamper i ligaen, tror Knutsen.

 

Ny amerikaner snart klar?

Astaja Tyghter og Brooke Fields som utgjorde forrige sesongs USA-duo har reist, og Alison Lewis er allerede på plass som ny amerikansk guard. Med en tynn spillerstall, har klubben nå bestemt seg for å få inn en import nummer to. En ny amerikaner, opplyser Ola Gravem Knutsen:

- En small forward eller big guard-type. Vi arbeider med det nå og har noen spillere til vurdering. Målet er å finne det ut i løpet av uka.

 

Comeback med nytt navn

Julie McCarthy var på ligaens Allstar-lag forrige sesong, ble kåret til beste forsvarsspiller og var nummer to i reboundstatistikk med 11,7 returer per kamp. Nå får den 187 cm lange forwarden to nye USA-importer og Mia Stenersen. 36-åringen har giftet seg i sommer og byttet navn fra Mia Henriksen til Stenersen. Den tidligere Gimle- og UIlern-profilen er tilbake i ligaen etter en hvilesesong.

- Jeg spilte noen få kamper for Ullerns 1K-lag og har ellers bare hatt fokus på kondisjonstrening, forteller hun.

- Livet tok plutselig en sånn vending at jeg bestemte meg for at det ville være gøy å spille igjen. Situasjonen på jobb var blitt mer stabil og jeg følte jeg hadde overskudd og hadde fått trent bort mange av skadene jeg har hatt, hovedsakelig nakke- og skulderskaden min, sier forwarden, som står med til sammen sju NM-gull – to for Gimle og fem strake for Ullern.

 

- Høyest spiller-IQ i Norge

Hun var toppscorer med 28 poeng i 2017-finalen da Ullern slo Asker 76-68, og har snittet på tosifret score i ligaen i alle år, senest med 12,7 poeng per kamp i 2018/19.

- En fin og sammensveiset gjeng med mye talent, sier Stenersen om Bærums lag.

- Jeg merker at de har en drive til å jobbe hardt. Folk kommer og er fokuserte på treninger og jeg følte jeg bare gled rett inn. Jeg har mest glede av å være der for de yngre spillerne, og kan bidra med erfaring, tålmodighet og disiplinert jobbing. Score litt også, og være en solid forsvarsspiller, understreker forwardveteranen.

- Mia er som aldrende vin, hun har hatt et års pause, men er kommet raskt i bra form, fastslår Ola Gravem Knutsen.

- Hun er kanskje den spilleren i Norge som har høyest spiller-IQ, med veldig god forståelse av alt som skjer på banen. Hun kommer inn med mye lederskap, er flink til å kommunisere med spillerne og har tilført mye allerede, understreker han.

 

Lewis skal være leder

Alison Lewis hadde bare sin andre trening med Bærum i Nadderudhallen mandag, etter å ha vært i ti dagers karantene etter ankomsten fra Philadephia.

- Hun må ha tålmodighet, det går fort tre ukers tid til å akklimatisere seg til norsk basket, komme inn i rollen sin og bli kjent med de andre. Hun skal være en ledertype på banen, gjøre de andre bedre og ta ansvar i slutten av angrep når situasjonen tilsier det, sier Bærum-coachen.

Lewis er fra Kennett Square i Pennsylvania, drøyt 50 km vest for Philadelphia. 24-åringen spilte NCAA Division 1-basket i to sesonger for Providence College og de to siste for University of Delaware.

- Det er veldig spennende å være her og inntil nå er alt veldig bra. Høstfargene er vakre, spillerne på laget supervennlige og coachen hyggelig også, forteller hun.

- Nå får jeg se hvordan det er å spille på dette laget. Foreløpig føles det bra, med mye løping, sier den 178 cm høye guarden.

Alison Lewis gleder seg til å få inn en amerikansk lagvenninne i Bærum, selv om hun ikke vet hvem det er ennå.

- Hun blir romkameraten min, så jeg håper hun er god til å lage mat! sier 24-åringen med et smil.

 

To importer vs. to søstre

Med to importer skiller Bærum seg markant ut i BLNO kvinner, der forrige sesongs MVP og toppscorer Kyasia Duling i Tromsø Storm Ungdom er den eneste i de øvrige seks lagene.

Det er likevel i tråd med satsingen som var en av forutsetningene da NM-finalist Sandvika i fjor vår sa ja til å gå over i Bærum.

- Vi var enige om at det skulle være likebehandling mellom dame- og herrelagene og samme satsing på de to lagene, bekrefter Ola Gravem Knutsen.

- Samtidig har jo Ulriken to søstre (Maren og Stine Austgulen) som har spilt på samme nivå som våre amerikanere, så de har den kvaliteten i et par av sine norske spillere. Og når vi får inn spillere utenfra, gir det mange positive ringvirkninger. Vi ønsker å dra opp nivået, vi får høyere kvalitet på treningene våre og disse spillere blir forbilder for våre yngre. De er også tilgjengelige til å trene yngre lag i våre samarbeidsklubber – Sandvika, EB85 og Lommedalen, forklarer Bærum-coachen.

 

Fire finalister reiste

Han minner om at fire av spillerne fra Sandvikas finalelag i fjor har reist ut: Severine Uggen og Maria Thoresen Myklebust til USA, Helene Cecilie Kystad til Canada og Tiril Hjelde til England.

Pernille Mellem skal spille for Asker Aliens igjen, mens Josephine Traberg som kom fra Asker tidligere i sommer har valgt å dra tilbake til de gule og svarte.

Josefin Winther har lagt opp, mens Anniken Hartveit forsvant til militærtjeneste.

Severine Uggen trener også med Bærum til hun drar tilbake til Florida Tech i desember, men er ikke spilleberettiget i norsk basket denne sesongen.

Derimot går det mot BLNO-debut for tre av jentene fra EB85s lovende 04-lag. Malena Waage Thomsen er guard, mens Camilla Gjerstad og Lena Olberg er forwarder på henholdsvis 1,84 og 1,89.

- Spillere med veldig bra potensial, understreker Bærum-trener Knutsen.

 

BÆRUM

Trener: Ola Gravem Knutsen.

Spillere INN: Alison Lewis (University of Delaware) og Mia Stenersen (Ullern 1K). Tre spillere fra EB85s 04-lag hentet opp i treningsgruppa: Camilla Gjerstad, Lena Olberg og Malena Waage Thomsen.

Spillere UT: Pernille Mellem (Asker Aliens), Josefin Winther (lagt opp), Anniken Hartveit (militæret), Astaja Tyghter, Brooke Fields, Kristina Aamodt Rødningen, Uzoma Ifejilika.

 

SPILLERSTALLEN 2020/21:

0 Shiba Haji Ahmadi, 2 Eirin Vreim Holm, 3 Camilla Gjerstad, 5 Cecilia Riise, 6 Malena Waage Thomsen, 7 Embla Bøckmann Øvstebø, 12 Edel Sofie Øverli, 13 Mia Stenersen, 18 Lena Olberg, 33 Julie McCarthy, 35 Alison Lewis.

Uavklart: Avtale med USA-import nummer to ventes klar i løpet av de neste ukene.

Sannsynlig starting-5: Ahmadi, Lewis, Øvstebø (Holm), Stenersen, McCarthy.

Åpningskamp: Bærum – Høybråten, Nadderudhallen søndag 11. oktober kl. 18.00.