Astaja Tyghter i skuddet mot Karyn Sanford (til venstre) og Vilde Tveito. Bærums amerikanske guard var sentral med 24 poeng og 12 returer da Ulriken ble slått 71-65. Julie McCarthy til venstre i bildet. FOTO: NICHOLAS NORENG

Neste duell i NM-finalen?

Bærum ledet hele kampen mot UIriken Eagles, men hjemmelaget var bare 3 poeng bak med under et halvt minutt igjen å spille.

Ulriken Eagles – Bærum 65-71

Asker Aliens – Bergen Elite 79-61

Ulriken-jentene vant den første duellen mellom topplagene 73-70 i Frøya Arena 9. februar, før Bærum revansjerte seg med 81-64 hjemme i Nadderudhallen. Søndag var Bærum i førersetet gjennom samtlige 40 minutter i Haukelandshallen og holdt unna for hjemmelagets sluttspurt.

Som i Bærum for tre uker siden kunne Ulriken Eagles sikret seriegullet med seier, men igjen blir gullfeiringen satt på vent noen uker. Inntil videre er Bærum lederlaget i BLNO med 13-4 i seire og tap, foran Ulriken på 13-3 – på grunn av 2-1 i innbyrdes oppgjør. Bærum har igjen hjemmekamp mot Høybråten neste søndag, men Ulriken har to hjemmekamper – mot Asker Aliens lørdag 14. (førstkommende) og mot Bergen Elite søndag 22.

Med forventede hjemmeseire der, kan Ulriken motta gullmedaljer som seriemestere søndag 22. mars i Haukelandshallen.

- Playoff-atmosfære

Samtidig har Bærum presentert seg som favoritt til å vinne NM-gullet i sluttspillet i Frøya Arena siste helg i mars, og de færreste kan bli overrasket hvis de to beste lagene i ligaen også møtes i finalen. Ulriken Eagles mot Bærum?

- Begge lag har en jobb å gjøre før vi eventuelt kommer dit. I playoff må vi ta kamp for kamp, understreker Bærum-trener Ola Gravem Knutsen.

Men han underslår ikke at de lyseblå fikk et viktig overtak på Ulriken med dominansen og seieren i den tredje kampen.

- Vi hadde en solid gjennomkjøring over 40 minutter, gikk ut og tok ledelsen og holdt den hele veien. Vi snakket på forhånd om en kamp som har playoff-atmosfære over seg, og visste at Ulriken var veldig innstilt på å rette opp tapet mot oss for tre uker siden og på å vinne seriemesterskapet i dag. Vi ville vinne for å ha med oss en god følelse hjem igjen og å sette oss i posisjon. Nå klarte vi det, og nå må Ulriken vinne de to siste kampene. Dette var en sterk seier på deres hjemmebane, og vi har tatt steg siden vi tapte mot dem for en måned siden, fastslår Knutsen.

Manglet Maren

Vel å merke var det igjen mot et Ulriken-lag uten Maren Hoff Austgulen (28), som er ute med ribbeinsbrudd. Den 1,82 m høye forwarden er etter all sannsynlighet tilbake i NM-sluttspillet og vil bidra med både poeng, returer og viktig rutine i et ungt lag.

Anført av i første rekke Astaja Tyghter, som scoret 11 av lagets 14 første poeng, koblet Bærum grepet fra start i Haukelandshallen – med 8-1 før det var spilt to minutter.

Ulriken hang noen poeng bak hele veien og var nede i 6 (29-35) noen minutter før pause, men gjestene økte til 13 (55-42) tidlig i fjerde periode.

3-poengere skapte spenning

Så ble det spennende likevel, da hjemmelaget endelig begynte å treffe utenfra. Karyn Sanford og Kari Kyrkjebø la hver sin 3-poenger før 15-årige Celine Klett kom inn og senket to 3-ere i løpet av to minutter, til 56-60 og 59-65.

Ulriken kom enda nærmere: Karyn Sanford satte 3 poeng og reduserte til 62-65, og fremdeles gjensto 2:40 av kampen. Josefin Winther ga Bærum et pusterom med 67-62 og Julie McCarthy satte én av to straffer til 68-62. Men 27 sekunder før slutt kom 65-68 på en ny 3-er fra Stine Austgulen, og gjestene følte presset. Men Astaja Tyghter ble feilet to ganger, la tre av fire straffer og reddet Bærums seier – mens Ulriken ikke maktet å score i sine siste angrep.

55 av 71 poeng

Bærums ledende trio sto denne gang for 55 av lagets 71 poeng. Astaja Tyghter var banens dominerende spiller og endte med 24 poeng og 12 returer, mens Julie McCarthy ruvet under kurvene og noterte seg for en nesten like sterk double-double, 19 poeng og 14 returer. I tillegg gikk Brooke Fields av banen med 12 poeng, 5 returer og 4 assists.

Bærum vant returstatistikken 47-36, men det kan bli tøffere når Maren Austgulen er med igjen for Ulriken.

Stine Austgulen hadde 15 poeng og 11 returer og Karyn Sanford 15 poeng og 7 assists for hjemmelaget. Ulriken traff 34 prosent på 3-poengere (10 av 29) etter 7 av 11 i fjerdeperioden.

Poengscorere:

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 15, Karyn Sanford 15, Kari Kyrkjebø 12, Celine Klett 8, Hanne Nybø 7, Fatima Mohammad 4, Synne Jacobsen 2, Vilde Tveito 2.

Bærum: Astaja Tyghter 24, Julie McCarthy 19, Brooke Fields 12, Shiba Haji Ahmadi 7, Eirin Vreim Holm 5, Josefin Winther 4.

Askers 3-poengere knekket Bergen Elite

Med fem 3-poengere fra fire forskjellige spillere tok Asker ledelsen 17-2 før det var spilt fem minutter i Leikvollhallen. Det greide Bergen Elite aldri helt å reise seg fra, og gjestene kom ikke nærmere enn 9 poeng (30-21) midtveis i andreperioden.

Asker ledet med 22 (63-41) før siste periode og vant 79-61. Dermed må Bergen Elite slå Ulriken Eagles i siste kamp for å kunne ta steget opp fra sjetteplassen som betyr møte med Ullern i NM-kvartfinalen.

Hjemmelaget endte på pene 43 prosent på 3-poengere, 10 av 24. Her hadde Hedwig Follestad Johansen 4 av 7, Julie Skorpen 2 av 3 og Josephine Traberg 2 av 3.

Tuva Andersen hos Bergen Elite ble kampens suverene toppscorer med 28 poeng etter 8/9 på straffer og 4/13 på både 2- og 3-poengere.

Asker Aliens: Hedwig Follestad Johansen 14, Julie Skorpen 13, Julie Wilborn 12, Kristine Nyegaarden 11, Josephine Traberg 10, Nina Nyegaarden 6, Ingrid Selvik 6, Alva Julsrud 4, Karianne Øysted Sørbye 2, Mathilde Bull Tuner 1.

Bergen Elite: Tuva Andersen 28, Kristin Skåtun Hannestad 14, Ulrikke Galtung Døsvig Hoff 6, Rikke Sjumarken 5, Mia Andersen 4, Ingrid Skåtun Hannestad 2, Susanne Blydt Paulsen 2.