Sturla Sand i god posisjon når Plaisir Nzitani Mukoko driver mot Øivind Lundestad i Asker Aliens' hjemmekamp mot Centrum Tigers i februar. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Sturla Sand i god posisjon når Plaisir Nzitani Mukoko driver mot Øivind Lundestad i Asker Aliens' hjemmekamp mot Centrum Tigers i februar. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Jevnt da "Årets dommere" ble kåret

Sturla Sand ble «Årets dommer» i BLNO menn, hårfint foran Torkild Rødsand og med Viola Györgyi like bak. Andreas Isaksen var tre stemmer foran Akrem Dagnew og fem foran Lars Ryde som beste dommer i BLNO kvinner.

Sturla Sand vant prisen foran Torkild Rødsand også i fjor, da med Nikola Bejat på tredjeplass. Andreas Isaksen vinner for første gang.

Norges Basketballforbund kårer etter hver sesong «Årets dommer», i år med stemmer fra de sju BLNO-coachene, i tillegg til dommerinstruktørene Kjell Løvold og Tor Christian Bakken og dommerkomitéens Jan Korshavn og Linda Evensen.
Alle har stemt på tre dommere i rangert rekkefølge, med 3 poeng til vinner, 2 til nummer to og 1 til nummer tre. Utmerkelsene følges av et trofé som vanligvis deles ut under NM-finalene, men i år vil utdelingen finne sted «ved en senere anledning».

Totalt 10 dommere fikk stemmer i BLNO menn. Sturla Sand oppnådde 21 poeng, Torkild Rødsand og Viola Györgyi 16.
Som «Årets dommer» i BLNO kvinner fikk Andreas X. Isaksen 11 stemmer, Akrem Dagnew 8 og Lars Ryde 6. Her stemte juryen på totalt 13 dommere.

I Pål Bergs podkast tidligere denne uka ble Sturla Sand blant mye annet spurt om hva som kjennetegner «den idelle dommer».
- Du må selvfølgelig kunne regler og være godt trent, men også rett og slett være glad i basket, det tror jeg er helt grunnleggende. Hvis ikke vil du ikke kunne bruke den tiden som trengs for å kunne nå et godt nivå som dommer, fastslo Sand.


Og om det er viktig å ha spilt på høyt nivå selv:
- En god dommer er nødt til å ha en grunnleggende forståelse for spillet. Du må enten ha spilt på et høyt nivå eller kompensere ved å se veldig mye basket. Hvis du ikke har gjort noen av delene, vil du ikke kunne nå et høyt nivå. Nå er det ikke så mange toppspillere som velger å gå over til dømming når de gir seg som spillere, men de dommerne som er i dag bruker vanvittig mye tid på dømmingen og ser vanvittig mange kamper, presiserer 33-åringen.

- Det er utrolig viktig med forberedelser også. Noen tror vi kommer, dømmer kampen og drar hjem, men sånn er det absolutt ikke. Hvis jeg skal fra Oslo til en kamp i Nadderudhallen, tar det seks timer. Vi er der en time før kampstart, ser kamper og klipp og forbereder oss – og analyserer i etterkant, forteller han.

Og det beste komplimentet han kan få som dommer:
- Hvis ingen husker at vi var i hallen og dømte dagen før.