Nedenfor Furuset Senter: En F på veggen, Moskeen til venstre - og den turkise døra som markerer inngangen til Furuset Idrettshall, Høybråtens hjemmearena i Firi-ligaen. Der mye ikke er som det skal være.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Nedenfor Furuset Senter: En F på veggen, Moskeen til venstre - og den turkise døra som markerer inngangen til Furuset Idrettshall, Høybråtens hjemmearena i Firi-ligaen. Der mye ikke er som det skal være. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Her bor Høybråten

Mens Høybråten-jentene sliter nederst på tabellen uten en eneste seier, kjemper klubbens ledelse for å få gjort noe med forfalne Furuset Idrettshall. Det haster, og nå har Oslo kommune reagert.

Høybråten – Ullern 31-55

– Ja, vi har dialog med kommunen, og det er positivt. Noen i Bymiljøetaten har vært og sett litt her, men vi har ikke fått noen tempoplan og det begynner å bli noen uker siden. Så vi må etterlyse status nå, sier Eva Male Davidsen.

Styrelederen i Høybråten Basketballklubb sendte tidlig i januar «Bekymringsmelding og varsel vedrørende Furusethallen» til Bymiljøetaten i Oslo, med kopi til blant andre KIF – byrådsavdelingen for kultur, idrett og frivillighet.

I løpet av få dager hadde KIF anmodet Bymiljøetaten om å følge opp henvendelse og komme i dialog med Høybråten BBK om hallens tilstand og rehabiliteringsbehov.

Det var positivt, og det tolket Eva Male Davidsen som at noe ville skje raskt.

 

Korsbånd, kulde, vannlekkasjer

For Høybråten, klubben med 15 strake NM-gull for kvinner i årene 1981 til 1995, begynner å få dårlig tid. Furuset Idrettshall var flott da den sto ferdig til klubbens andre finaletriumf i 1982, men nå er alt gammelt og forfallent.

Høybråtens hjemmearena er blitt beryktet for alle skadene, spesielt korsbåndskadene til flere toppspillere – som Ullerns Cecilia Gnaly og Bergen Elite-duoen Annabel Wendel og Emma Thowsen Harloff, de siste årene.

Det en iskald hall, det er mugg og vond lukt i garderobene og gangene – og fuktskader etter vannlekkasjer og hull i taket.

 

– Sitter fast i gulvet

Men verst er gulvet.

– Vi har hatt to ødelagte korsbånd i Bergen Elites år i ligaen, og begge kommet i Furusethallen, forteller Bergen Elite-trener Geir Bangstad.

Nederlandske Annabel Wendel måtte hjelpes av banen i sin andre seriekamp i norsk basket, Emma Thowsen Harloff var ute i over et år før hun kom tilbake i ligaen denne sesongen.

– Gulvet er hardt og har et tynt plastdekke over med en friksjon som gjør at du sitter litt fast i gulvet. Man får ikke det naturlige «squeak»-et (knirkingen) som på et parkettgulv, underfoten står igjen og overkroppen fortsetter litt. Annabel endret retning, Emma gjorde en vanlig basketballbevegelse med en fartsendring, forklarer Bangstad.

 

– Viktig å satse i dette området

Den erfarne treneren er lei for at forholdene i Furuset Idrettshall er som de er, og unner Høybråten en langt bedre hjemmebane.

– Jeg syns det er kjempekult at vi spiller på Furuset Senter, norsk idrett er altfor lite til stede på den multikulturelle arenaen. Det er også gunstig med tanke på infrastrukturen, med Furuset T-bane rett ved siden av.

– Og mens Asker har en flunkende ny og flott hall, hadde Høybråten fortjent noe tilsvarende. Tenk hvilket tilskuerpotensial de har rundt seg på Furuset Senter! For norsk idrett og norsk basket er det viktig å satse i dette området, understreker Bangstad.

 

– Ekstremt kaldt

Flaka Kelmendi var ute i 16 måneder etter korsbåndskade og opptrening før hun gjorde comeback i ligaen i februar. Det var riktignok i Vollenhallen og ikke på Furuset hun ble hjulpet av banen med kneskade.

– Men jeg pådro meg en strekk i kneet da vi spilte hjemme rett før kampen i Vollenhallen, og fysioterapeuten sa skaden kunne stamme derfra, forteller 23-åringen.

Hun erkjenner at det er litt skummelt å skulle spille i Furusethallen igjen.

– Det er det, men heldigvis har jeg hatt veldig god tid på meg, og jeg bruker ekstremt lang tid på å varme opp, sier Kelmendi, som ikke starter i Høybråtens kamper selv om hun er den drivende kraften som guard.

Og selv om laget bare taper, er det akkurat nå viktigere for spillerne at hjemmearenaen rustes opp.

– Vi får ikke trent ordentlig, for det er så ekstremt kaldt her. Vi har hatt spillere fra Ammerud og Ullern som er kommet til oss tidligere, og vi kunne invitert flere til å begynne med basket. Men gulvet og temperaturen her gjør det ikke så innbydende, og nå har vi jo fått bakterier i vannet også, sier Kelmendi oppgitt.

 

Legionellabakterier i dusjen

På to av garderobedørene henger skilt om at garderoben er stengt fordi det er gjort funn av legionellabakterier i dusjanlegget. Nylig har det også vært vannlekkasje i en av garderobene.

– Det er vannlekkasjer rett som det er, med vanndammer på gulvet, forteller Eva Male Davidsen.

– Hver vår når det er snøsmelting, renner vannet ned på gulvet, supplerer Høybråten-veteranen Stein Tore Davidsen, gift med Eva og sentral i driftskomiteen i klubben.

– Og når det er lave temperaturer, blir gulvet speilglatt, fastslår han.

 

Hull i blått gir grønt

Furuset Idrettshall fikk faktisk nytt gulv i 2010, men alt ble egentlig bare verre.

– Vi ville jo ha parkettgulv, men det ble sagt den gangen at de skulle legge et nytt og moderne sportsdekke av beste kvalitet, forteller Eva Male Davidsen.

– Men det blå gulvbelegget vi har er noen millimeter tjukt og har ikke noen demping. Og så oppstår det hull så vi ser det grønne gulvet som var der, påpeker den tidligere toppspilleren.

 

– Sjelden mer enn 15 grader

At det også er en kald hall i vinterhalvåret, kan hun skrive under på.

– Når det er kuldegrader ute, er det sjelden mer enn 15 grader i hallen og ofte ned mot 10. Det blåser iskald luft over sekretariatet og benkene, og det hjelper ikke så mye at vi dekker til temperaturanlegget. Og når det har gått en stund, legger støvlaget seg over. Derfor flyr Stein Tore rundt og mopper gulvet to-tre ganger hver eneste kveld, sier Eva Male Davidsen.

Høybråtens egne spillere har selvfølgelig ikke sluppet unna skader i hjemmehallen.

– Flaka hadde jo en kneskade før hun røk korsbåndet i Vollenhallen, Anneli Widén hadde skader, Tine Martinsen hadde belastningsskade, oppsummerer styrelederen og legen. Som har god grunn til å tro at datter Sigrid Male Davidsens stadige skader – med tretthetsbrudd i begge legger – ikke har hatt godt av gulvet i Furusethallen.

 

Gnaly tilbake på åstedet

Det var også her Cecilia Gnaly fikk et langt avbrudd i karrieren, etter at hun var kommet tilbake etter en korsbåndsskade. Tirsdag satt 29-åringen på Ullern-benken i hallen der hun skadet seg i desember 2020.

– Jeg skulle hoppe opp og hente ballen og hadde en Høybråten-spiller ved siden av meg, men fikk en liten dytt og landa på det ene beinet. Da kjente jeg at korsbåndet var røket, for det hadde skjedd før med det andre beinet, forteller hun.

– Det er jo et veldig hardt gulv, og jeg merket på oppvarmingen at det verket i kneet der jeg hadde hatt operasjon, det høyre. Jeg var usikker og vurderte å si til treneren (Fredrik Blomqvist) at jeg ikke ville spille, men gjorde ikke det. Nå var det venstre kne som røk.

Den 1,82 m lange forwarden hadde håpet å være på banen tidligere denne sesongen, og har ikke gitt opp håpet om å spille sluttspill med Ullern i Bergen første helg i april. Det er gått snart et år siden hun ble operert i kneet.

– Vi får se, jeg er i trening og kan løpe og hoppe og er med på alt utenom fysisk kontakt og spill. KANSKJE det kan bli sluttspill, sier Cecilia Gnaly.

 

25-0-run for Ullern

Ute på den blå banen og med 17,5 grader i hallen åpnet Ullern med 7-0-ledelse. Men da Flaka Kelmendi kom på banen, ble det mer fart på Høybråten. Og etter 3-poengere fra Kelmendi og Ariam Germeskel pluss en sen 2-poenger fra Kelmendi, ledet hjemmelaget plutselig 12-11 etter første periode.

Så ble det helt svart. Høybråten scoret ikke et eneste poeng i andre periode, faktisk ikke før Ingrid Jansen Gjersvik reduserte til 14-36 fire minutter ut i tredjeperioden etter Ullerns 25-0-run. Og det var de eneste poengene hjemmelaget fikk i den perioden. Med 0-17 i andre periode og 2-12 i tredje var naturligvis løpet kjørt.

Ullern benyttet anledningen til å la jentene fra 05- og 06-årgangene spille mye – og bra – i fjerdeperioden, der Høybråten fikk pyntet litt på resultatet, til 31-55.

 

Likt med Midtbyen

Tina Stenerud Moen gjorde comeback i Ullern-drakten søndag, men gjorde jobben som coach mot Høybråten, ettersom tirsdagens kamp var en hengekamp og hun ikke var spilleberettiget da den opprinnelig skulle vært spilt.

Felicia Dyngeland-Sundén satte 3 av 5 trepoengere, ble toppscorer med 20 poeng og hadde i tillegg 9 returer og 5 steals.

Resultatet sendte Ullern opp i 9-8 i seire og tap, det samme som Midtbyen. Men trondheimslaget slo Ullern to ganger tidligere i sesongen og vil gå foran på innbyrdes oppgjør hvis lagene havner likt i poeng. De møtes i Trondheim Spektrum lørdag 19. mars, i en kamp som avgjøre 4.- og 5.- plassen i ligaen. De vil uansett møtes i NM-kvartfinale i Frøya Arena fredag 1. april.

 

Møter Bærum søndag

Ullern får en fin utfordring mot Bærum i Nadderudhallen søndag, og skal deretter spille borte mot Midtbyen og Ulriken 19. og 20. mars før den avsluttende hjemmekampen mot Høybråten søndag 27.

Midtbyen har Asker Aliens og Høybråten borte førstkommende helg, hjemmekamp mot UIlern og bortekamp mot Bergen Elite.

Høybråten som fikk sitt 18. strake tap prøver igjen hjemme mot Midtbyen og Tromsø Storm Ungdom de to neste søndagene (13. og 20.), før sesongens tredje og siste møte med Ullern, på bortebane søndag 27.

 

Poengscorere:

Høybråten: Ariam Germeskel 9, Ingrid Jansen Gjersvik 6, Frida Liholm Strøm 6, Flaka Kelmendi 5, Jofrid Jansen Gjersvik 2, Ralitsa Topalova 2, Adrianna Live Berg 1.

Ullern: Felicia Dyngeland-Sundén 20, Camilla Wold Wægger 9, Tori Solberg Halvorsen 6, Marika Kromberg 6, Fanny Dyngeland-Sundén 4, Sabrina Bouthalja 2, Elin Kjølseth 2, Malin Schneidt 2, Micol Torresani 2, Aurora Toyomasu 2.