​Nanna Sand gjorde comeback på elitenivå som 41-åring med 8 poeng og mange viktige bidrag - som 3-poengeren til 50-49 i sluttminuttene. Her går forwardveteranen sterkt opp på skudd mellom Marte Moe (nr 21) og Tori Solberg Halvorsen. Til venstre i bildet ser vi Lina Stranger-Johannessen.
​Nanna Sand gjorde comeback på elitenivå som 41-åring med 8 poeng og mange viktige bidrag - som 3-poengeren til 50-49 i sluttminuttene. Her går forwardveteranen sterkt opp på skudd mellom Marte Moe (nr 21) og Tori Solberg Halvorsen. Til venstre i bildet ser vi Lina Stranger-Johannessen.

Handlet om å tro det var mulig

Sandvika sjokkerte Ullern med Nanna Sands comeback – og nedkjempet serielederne.
 

Sandvika – Ullern 53-50

- Vi gikk inn i en kamp der vi følte vi ikke hadde noe å tape, og det handlet egentlig bare å tro det var mulig å slå Ullern, sa Sandvika-trener Ola Gravem Knutsen da den jevnspilte og nervepirrende kampen i Bærum Idrettspark var over og Sandvika-jentene kunne juble for seier 53-50.

Etter 26 kamper og over et år uten tap i norsk basket, stoppet Ullerns seiersrekke mot laget som debuterte i BLNO i september. 

Ullerns forrige tap kom 7. januar i fjor mot Ulriken Eagles i Bergen (61-75), og selv om spesielt Asker Aliens flere ganger har vært nær ved å slå de fem siste års norgesmestre, har Ullern rutinert rodd seirene i land i sluttminuttene.

Da Jeanine Flaaten satte inn tre straffekast og sendte Ullern i føring (49-47) før første gang siden åpningsminuttene i kampen, trodde nok de fleste at serielederne skulle ta enda en seier.

Superveteranen Nanna Sand la sin andre 3-poenger i kampen (50-49), og like etter plukket 25 år yngre Maria Thoresen Myklebust (16) opp en løs ball i Ullern-feltet og scoret: 52-49.

Makala Roper økte til 53-49 på straffekast da Ullern-coach Gunnar Nesbø pådro seg teknisk feil, og alt gjestene greide mot slutten var en strafferedusering fra Mia Henriksen – toppscorerens eneste poeng i kampen!

53-50, med begge lag i flere angrep det siste minuttet – men Ullern bommet 3-poengsforsøkene som kunne ha gitt uavgjort og overtime.

 

Comeback og debut

Ullern vant ikke mer enn 63-53 da lagene møttes for første gang i november, men Sandvika er blitt tryggere utover i den første BLNO-sesongen – og stilte med en joker fra start:

Den tidligere landslagsprofilen Nanna Sand (41) var tilbake i norsk elitebasket, for første gang på Sandvikas A-lag!

Hun debuterte som 15-åring i Hovedserien med Bærum Basket i 1992, to sesonger etter at Sandvika hadde sagt takk for seg i toppseriesammenheng. Nanna vant NM på Asker-laget som i 1996 brøt Høybråtens lange seiersrekke, og senere igjen i 2006 med Bærums Verk og i 2010 med konstellasjonen Bærums Verk/Asker.

- Men jeg er jo oppvokst i Sandvika Basketballklubb, den har vært som en familie for meg opp gjennom årene. Så jeg er veldig stolt av at klubben tar dette steget, sa Nanna i mars i fjor da det var klart at det unge laget skulle opp i ligaen – der Nanna Sand tok rollen som team manager.

- Det har hele tiden ligget litt i bakhodet at jeg ville være med og spille, selv om jeg er langt unna topp matchform eller der jeg var før jeg fikk barn. Men jeg har trent to ganger i uka med laget siden jul og jobber med saken, sier 41-åringen som er mamma til Lauritz (2) og Mikkel (1) og som inntil nå har spilt for Sandvikas lag i 1. divisjon kvinner.

- Jeg følte det var greit å prøve seg nå, spurte Ola (Gravem Knutsen) og fikk ja. Laget trenger jo litt tyngde, bokstavelig talt. De er unge, men spiller som de er eldre, men det er fint å kunne bidra med litt erfaring, sier lagets Team Manager.

 

- Levert over forventningene

Av de øvrige spillerne er Makala Roper (22) og Cathinka Sandsdalen (26) foreløpig de eneste over 20 år.

- Å slå Ullern var bare kjempegøy, og jeg vil si vi sportslig har levert over forventningene. Jentene viste tidlig i sesongen at de er gode nok til å spille med hvem som helst i ligaen. De er mange atletiske spillere, og forskjellige som stepper opp – Anniken (Hartveit) i dag, Tiril (Hjelde), Embla (Bøckmann Øvstebø), fin balanse i laget og alle som kommer inn bidrar. Veldig ålreite jenter som jeg trives kjempegodt med, selv om jeg er dobbelt så gammel som de fleste av dem, sa Nanna.

 

- Smartness og erfaring

Ola Gravem Knutsen var ikke i tvil om at den 181 cm høye forwarden og tidligere Italia-proffen kunne gi laget noe ekstra.

- Nanna er en fin spiller å få inn, god på kommunikasjon og med smartness og erfaring som de andre høye spillerne i laget kan lære mye av. Hun var ikke tiltenkt så mye spilletid som hun fikk i dag (23 minutter), men det gikk jo bra og vi trengte henne på banen, fastslo Sandvika-treneren.

- En litt dårlig forsvarskamp av oss, og offensivt manglet vi rytme og bommet altfor mange skudd, presiserte Ullern-trener Gunnar Nesbø.

Han ga også ros til Nanna Sand:

- Hun gir Sandvika struktur og rebounds de ikke pleier å ha, pluss selvfølgelig masse rutine, sa Nesbø.

 

Møtes igjen i siste seriekamp

Ullern (17-1) møter tabelltoer Gimle (14-2) i en seriefinale neste søndag i Ørakerhallen, men har innbyrdesfordel på Gimle (2-0) og har dermed uansett stø kurs for et nytt seriemesterskap.

Sandvika kom opp i 9 seire og 9 tap og tok steget opp på fjerdeplass, forbi Asker Aliens (8-9) som spiller hjemme mot Ulriken Eagles lørdag.

Vi fikk bygget en liten ledelse da vi switchet over til soneforsvar i tredje periode, men gikk tilbake i mann-til-mann da de fant ut av det. Likevel holdt vi Ullern til 19 poeng i de to siste periodene, og det må vi jo være veldig godt fornøyd med, mente Ola Gravem Knutsen.

- Dette var bare veldig moro for jentene. Å vinne denne typen kamper gjør at de kan tro på seg selv. Når de kjenner at de lykkes med å slå topplaget, vet de at de kan gjøre det samme igjen, fastslo Sandvika-treneren.

Sandvika og Ullern møtes for tredje gang i siste seriekamp søndag 31. mars, igjen i Bærum Idrettspark.

 

Poengscorere i Sandvika – Ullern:

Sandvika: Makala Roper 13, Maria Thoresen Myklebust 12, Anniken Hartveit 10, Nanna Sand 8, Severine Uggen 7, Embla Bøckmann Øvstebø 3.          

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 13, Therese Häger 10, Marte Moe 8, Jeanine Flaaten 5, Anniken Eika Frey 4, Josephine Allen 3, Selma Nybø Vangstein 3, Lina Stranger-Johannessen 3, Mia Henriksen 1.