Sigrid Male Davidsen i skuddet mot Sandvika i 2018/19-sesongen, da hun snittet på 16,6 poeng og ble tatt ut på ligaens Allstar-lag. Nå er 25-åringen på vei tilbake etter å ha vært ute med stressfraktur i begge legger gjennom hele fjorårssesongen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Sigrid Male Davidsen i skuddet mot Sandvika i 2018/19-sesongen, da hun snittet på 16,6 poeng og ble tatt ut på ligaens Allstar-lag. Nå er 25-åringen på vei tilbake etter å ha vært ute med stressfraktur i begge legger gjennom hele fjorårssesongen. FOTO: ERIK BERGLUND

Det lysner for Høybråten

Enighet med NBBF om unntak fra 48-timersregelen og ny samarbeidsavtale med Oppsal gjør Høybråten optimistiske foran 2020/21-sesongen.

For bare en uke siden så Høybråten for seg det verste scenarioet: At klubben med 16 NM-titler fra ’80- og ’90-tallet skulle se seg nødt til å trekke laget fra BLNO.

- Vi var bekymra, erkjenner lagkontakt Eva Male Davidsen, tidligere landslagsspiller og sentral i Høybråtens gullperiode.

Datteren, kapteinen og toppscoreren Sigrid Male Davidsen og veteranen Anneli Widén var begge langtidsskadet, og 48-timersregelen for bytte av treningsgruppe – som smittevernstiltak – gjorde situasjonen kritisk.

Basketballforbundets oppdaterte veileder fastslo at «en spiller må avstå fra trening i andre treningsgrupper i 48 timer før treningen med BLNO-gruppen kan finne sted».

- Det betydde at de unge spillerne vi er helt avhengig av ikke ville få trent med sine yngre lag hvis de skulle trene med oss. De måtte velge enten Bøler eller Oppsals U19-lag så vi ville stå med for få spillere, eller velge oss så de selv ikke kunne få spillere nok. Vi ville slitt med å få samarbeidet med andre klubber og med vårt eget juniorlag til å gå rundt, forklarer Eva Male Davidsen.

 

To døgn ble til ett

Men NBBF så med velvilje på Høybråtens søknad, og klubben får nå mulighet til å søke om dispensasjon for navngitte spillere.

- Vi har fått en 24-timersregel som betyr at spillerne kan trene med Oppsals U19-lag mandag og med oss tirsdag. Om det blir akkurat 24 timer eller om det blir 19 eller 20 er ikke avgjørende, men at de skal få kunne trene med oss dagen etter. Og da ser livet mye lysere ut, fastslår Davidsen.

- Dette endrer veldig mye, samtykker Høybråten-trener Bilal Rodgers, som tirsdag fikk avklart det nye samarbeidet med Oppsals U19-lag.

Høybråten har i flere sesonger hatt et lignende samarbeid med Bøler.

- Den avtalen er ikke videreført i år, men vi samarbeider fortsatt med Bøler om spillerutvikling, forteller Eva Male Davidsen. I tillegg har Høybråten vært i dialog med Kolbotn om fire av klubbens lovende 04-jenter, men her er det enighet om å avvente et år.

 

Håper å rekke seriestarten

Ariana Sefaj (21) har vært en viktig spiller for Høybråten de siste sesongene, men den svenske guarden har valgt å prioritere studier og droppe basket denne sesongen. Rutinerte Teuta Haxhimehmedi (25) har hatt skadeproblemer og tar en pause, mens Anneli Widén (36) er langtidsskadet og neppe klar før i andre seriehalvdel.

Derimot håper Sigrid Male Davidsen fortsatt å rekke ligastarten mot Bærum om en snau måned.

25-åringen har hatt double-double i poeng og returer i alle de fem hele sesongene hun har spilt i BLNO, og endte med 16,6 poeng og 10 returer i 2018/19. Nå har stressfraktur i begge legger satt henne utenfor siden oktober i fjor.

Da basket.no besøkte Høybråtens trening torsdag i forrige uke, deltok lagkapteinen bare forsiktig.

- Det kommer seg, men jeg kan ikke hoppe ennå. Det er belastningsskader, så jeg prioriterer å ta det litt med ro så det faktisk gror som det skal, sier den 1,85 m lange forwarden.

 

Mor og tre døtre på samme lag?

Blant alle ungjentene på Høybråten-treningen finner vi også Lisbeth Jansen, den fremste profilen og lederskikkelsen på Høybråtens gull-lag. Playmakeren var med på samtlige 16 NM-gull.

56-åringen har holdt seg i god form i alle år og spiller fortsatt på klubbens 1.- divisjonslag.

Men kan det bli BLNO-spill også?

- Jeg vet ikke, sukker veteranen og er litt brydd. – Hvis de trenger meg, så.

I så fall kan det bli norsk basket-historie: Mor og tre døtre på samme lag. Astrid (24) og tvillingene Jofrid og Ingrid (16) er alle i Høybråtens BLNO-tropp.

- Det er rart, jeg har villet ha henne med i flere sesonger, sier trener Bilal Rodgers.

- Hun er skeptisk, men jeg har tilbudt henne noen hjemmekamper, få henne til å være på banen i bare 10 minutter, til situasjoner der vi trenger å roe ned. Hun er viktig for treningene våre, setter tonen og er en inspirasjon både for de andre spillerne og for meg. Og hun er absolutt mer enn god nok til å bidra. Visdom forsvinner aldri, presiserer Rodgers.

 

- I ferd med å bygge noe

Han er optimist foran den nye sesongen.

- Sigrid ser ut til å kunne bli spilleklar tidligere enn vi trodde og en ung spiller som Frida (Liholm Strøm) har tatt store steg i løpet av sommeren og blitt veldig mye sikrere. Adrianna (Berg) begynner å forstå sin rolle i laget, og samtidig får vi inn unge spillere fra samarbeidsklubbene med Oppsal i spissen. Vi er i ferd med å kunne bygge noe nå, sier Høybråten-treneren.

Frida Liholm Strøm som kom fra Bøler er lagets høyeste spiller med sine 187 cm og fremstår langt sterkere fysisk enn i debutsesongen i fjor.

- Hun er nesten blitt et helt annet menneske, sier Sigrid Male Davidsen med et smil, og er imponert over 17-åringens fremgang.

Lagkapteinen ser også positivt på sesongen:

- Vi har fortsatt rutine og har fått inn flere nye talenter. Det er blitt en kjempebra gruppe også utenfor banen, med veldig god stemning. Så får vi se hvordan det blir når vi skal spille.

 

HØYBRÅTEN

Trener: Bilal Rodgers.

Spillere INN: Emily Andersen, Ximena Morales og Alba Reinhart på parallell spilletillatelse fra Oppsal U19, Maria Ottersen fra Bøler, Cristina Ferrer Teixidor (tidligere aktiv i Spania).

Spillere UT: Ariana Sefaj prioriterer studier og har gitt seg, Teuta Haxhimehmedi (skade/basketpause), Alva Hopland (militæret).

 

SPILLERSTALLEN 2020/21:

Emily Andersen, Adrianna Live Berg, Sigrid Male Davidsen, Ariam Germeskel, Ingrid Jansen Gjersvik, Jofrid Jansen Gjersvik, Astrid Jansen, Lisbeth Jansen, Flaka Kelmendi, Tine Martinsen, Ximena Morales, Henon Ogbazion, Maria Ottersen, Alba Reinhart, Frida Liholm Strøm, Cristina Ferrer Teixidor, Anneli Veronica Widén.

Sannsynlig starting-5: Martinsen, Kelmendi, Berg, Davidsen, Strøm.

Åpningskamp: Bærum – Høybråten, Nadderudhallen søndag 11. oktober kl. 18.00.