​Ariana Sefaj og Høybråten ledet det meste av kvartfinalen, men Helene Kongestøl og Ulriken Eagles kom tilbake i siste periode og vant 59-54

Bittert og tappert Høybråten

Høybråten-jentene hadde Ulrikens favoritter i kne, men mistet alt i sluttminuttene.

Ulriken Eagles – Høybråten 59-54

Gimle – Bergen Elite 71-51

I en poengfattig kvartfinale ledet Høybråten med 11 poeng (41-30) mot slutten av tredje periode og 49-48 ett minutt før slutt, oppildnet av et entusiastisk publikum som ga laget en solid hjemmebane og sørget for liv og stemning i Gamle Rykkinnhallen. Men etter å ha rystet Ulriken i to og en halv periode, kastet Høybråten-jentene bokstavelig talt bort seieren og semifinaleplassen.

Plutselig virket det umulig å få ballen ut fra innkast og pasningene til medspiller mot Ulrikens helbanepress. Og selv om begge lag endte på 26 turnovers, var det Høybråtens i de siste minuttene de klart mest synlige og avgjørende.

Sanford: 15 poeng på 11 minutter

Ulrikens opphenting begynte i slutten av tredjeperioden, anført av Karyn Sanford som scoret 15 av sine 21 poeng de siste 11 minuttene av kampen.

15-åringen utlignet til 43-43 fem minutter før slutt, Helene Kongestøl ga bergenserne 44-43 og Madison Burroughs sørget for 46-45. Men Høybråten bet seg fast. Sigrid Male Davidsen fortsatte å utfordre, og la to nye scoringer - til Høybråten-ledelse 49-46.

Men så overtar Karyn Sanford regien. Pointguarden legger to straffer, før hun setter sin femte 3-poenger for kvelden, til ledelse 51-49. Og så finter hun seg fri og driver inn 53-49 med 25 sekunder igjen.

Flaka Kelmendi gir Høybråten nytt håp ved å treffe to straffer (53-51), men Høybråten som har lagfeil må sende Ulriken til straffelinja for å stoppe klokka. Og selv om Ulriken bommet på 16 av 29 straffer i kampen, kom treffene da det gjaldt.

Madison Burroughs legger 4 av 4 og Anna Hammer 2 av 2 de siste 16 sekundene av kampen, selv om Høybråten-fansen gjør alt de kan for å forstyrre.

- Mister hodet

59-54, Ulriken snudde fra minus 11 til pluss 5 på litt over en periode. Ikke rart Høybråten-jentene var langt nede etterpå.

- Det føles veldig dårlig. Vi mister hodet, og det er noe vi har gjort flere ganger denne sesongen. Vi roter det til i tredje periode. Det er mentalt, vi leder og føler vi har noe å tape. Vi spiller ikke lenger for å vinne, men for ikke å tape, forklarte Shiba Haji Ahmadi.

Høybråten-trener Bilal Rodgers supplerer:

- Vi kjemper så bra, og vi håndterer presset deres. Vi mister fokus, vi har altfor mange turnovers og bommer altfor mange straffer. Det «dreper» oss, presiserte han.

Ulriken bommet mest

Høybråten traff 11 av 21 straffer (52 prosent), men Ulriken var et hakk dårligere med sine 17 av 33 (51 prosent). Helene Kongestøl, normalt en habil straffeskytter med 65 prosent, endte på 3 av 14.

Enda verre: Bergenslagets 2-poengsskyting med 12 av 37 (32 prosent, mot Høybråtens 44). Og 3-poengerne? 6 av 28 (21 prosent), og da hadde Karyn Sanford god uttelling med sine 5 av 12 – resten av Ulriken 1 av 16.

- Det var nesten utrolig hvor mye vi bommet, sa Ulriken-coach DuRell Sanford.

- Men vi har ligget mange poeng bak også i tidligere kamper, og likevel kommet tilbake. Vi fikk ikke noen effekt av presset vårt før i siste periode, men jeg er glad vi fortsatte med det. Høybråten virket mer slitne og ble stresset og vi begynte å få steals, fastslo Sanford.

Austgulen ut med knetrøbbel

Sigrid Male Davidsen var kampens dominerende spiller og endte på 17 poeng og 15 returer. Flaka Kelmendi, Shiba Haji Ahmadi og Ariana Sefaj kom også alle opp i tosifret score etter en solid kamp.

Hos Ulriken måtte Maren Hoff Austgulen gi seg for kvelden da åtte minutter gjensto.

- Hun fikk en smell i kneet, og vi ville ikke ta noen sjanser, forklarte DuRell Sanford. Austgulen kom tilbake på banen i januar etter halvannet års opptrening etter kneoperasjon, og er blitt stadig viktigere for laget – med 22 og 19 poeng i de to siste seriekampene mot Sandvika og Gimle. I kvartfinalen var hun også Ulrikens klart mest effektive forward.

Fredag kveld var det usikkert om 27-åringen kan spille lørdagens semifinale mot Gimle.

- Vi må se nærmere på det og vurdere i morgen, sa coach Sanford.

Mens Ulriken skal ut i semifinale, fortsetter Høybråtens NM-helg med kamper om plassene 5 til 8 – og Bergen Elite som motstander lørdag.

Poengscorere i Ulriken – Høybråten:

Ulriken Eagles: Karyn Sanford 21, Maren Hoff Austgulen 10, Madison Burroughs 10, Anna Hammer 7, Helene Kongestøl 3, Fatima Mohammad 3, Hanne Nybø 3, Vilde Tveito 2.

Høybråten: Sigrid Male Davidsen 17, Flaka Kelmendi 15, Shiba Haji Ahmadi 10, Ariana Sefaj 10, Ingrid Hutchesson 2.

Full kontroll for Gimle

Gimle tok sesongens fjerde seier over Bergen Elite, og avgjorde tidlig. Tabelltoeren ledet 19-10 etter første periode og økte ledelsen til 26 poeng (51-25) ved pause. Da senket Gimle intensiteten betraktelig, «tapte» tredjeperioden 7-18 (!) og vant til slutt 71-51.

Bergen Elite var nede i 11 poeng (60-49) seks minutter før slutt etter en 3-poenger fra Kristin Skåtun Hannestad, men da svarte Sigrid Hardie og Maren Mildestvedt med hver sin 3-er for Gimle.

Hardie var toppscorer med 22 poeng mot gamleklubben etter å ha truffet på seks 3-poengere (6/14), mens Maren Mildestvedt hadde tre (3/7).

Poengscorere i Gimle – Bergen Elite:

Gimle: Sigrid Hardie 22, Angela Escobar Alvarez 14, Maren Mildestvedt 13, Josefin Winther 9, Karoline Falch-Monsen 7, Andrea Bolstad Raa 4, Ingeborg Gjengstø 2.

Bergen Elite: Tuva Andersen 22, Kristin Skåtun Hannestad 10, Sofie Blydt Paulsen 8, Susanne Blydt Paulsen 4, Ulrikke Døsvig Hoff 3, Mia Andersen 2, Ingrid Skåtun Hannestad 2.