Asker 3-poengere knekket Tromsø

Etter en pangstart med seks 3-poengere i første periode slapp Asker-jentene seg løs.
Asker Aliens – Tromsø Storm Ungdom 85-58

Med to 3-poengere fra Hedwig Follestad Johansen og én fra Julie Skorpen gikk hjemmelaget rett opp i 9-0-ledelse i Leikvollhallen. Like etter satte Skorpen én til (12-2), og så kom ytterligere to fra Follestad Johansen og Julie Wilborn før førsteperioden var over: 27-11.

Det var en kraftig knockout fra Asker-jentene, som aldri lot Tromsø komme tilbake i kampen igjen – og som seilte fra til sluttseier 85-58. I lagets beste kamp hittil i sesongen, det var de fleste enige om.

- Det var digg å treffe de første 3-erne og vår beste kamp så langt, samtykket Hedwig Follestad Johansen. Den skuddsterke guarden ble toppscorer med 22 poeng og satte seks av lagets ti 3-poengere. 6 av 13, og i praksis 50 prosent treff før hun sendte av gårde et sjanseløst midtbaneskudd i kampens siste sekund.

Men både 22 poeng og seks 3-poengere er «all-time high» for 20-åringen, som hadde 18 poeng mot Bergen Elite i 2017 og fire 3-ere mot Ulriken Eagles i Bergen tidligere i høst. Men da ble det tap.

Lagspill og åtte scorere

Nå tok Asker-jentene sin fjerde seier (4-3), er likt med Bærum på tabellen og passerte Tromsø Storm Ungdom (3-4).

- Hele laget bidro veldig i dag, med god bevegelse i angrep og mange gode pasninger. Det er jo derfor vi får de ledige skuddene også. Vi holder Tromsø greit i forsvar også. Jeg var litt redd for at vi skulle slippe oss nedpå når vi ledet så mye, men det syns jeg ikke vi gjorde, fastslo Follestad Johansen – som også noterte seg for 6 returer, 4 assists og 4 steals.

Åtte av ni Asker-spillere scoret, alle unntatt den lovende 15-åringen Mia Præsttun som fikk slippe til i de fire siste minuttene av kampen.

- Kampen som helhet er det beste vi har levert denne sesongen, mente også lagets coach, Jan Henrik Nyegaarden, selv om laget scoret 91 poeng mot Bergen Elite (91-70), leverte en råsterk tredjeperiode mot Høybråten (24-6, seier 82-47) og slo Ullern i seriestarten (59-55).

- Jentene gjorde alt vi var enige om på forhånd. Vi hadde sett på hvordan Tromsø spiller og fikk stoppet dem godt, selv om (Kyasia) Duling var tøff å stoppe. Så har vi god bevegelse i angrep og får spilt oss til åpne skudd også fordi skytterne våre plasserer seg helt riktig i forkant.

- Og det var mange som hadde en veldig bra kamp i dag, mente Nyegaarden.

Han kunne blant annet glede seg over at Ingvild Jørstad stadig tar steg og denne gang endte som nest-toppscorer med 14 poeng etter en solid angrepskamp. Ingrid Selvik landet på en double-double med 12 poeng og 10 returer, mens Julie Skorpen hadde 8 assists i tillegg til sine 11 poeng.

Nyegaarden-comeback

Moro var det også å se trenerens eldste datter Kristine Nyegaarden tilbake i ligaen etter noen års pause fra toppbasket. 24-åringen fikk 16 minutter på banen og bidro blant annet med 4 poeng, 2 assists, 2 steals og 2 blokker.

23 assists og 21 steals forteller også om et sterkt Asker-kollektiv.

Hos Tromsø scoret importduoen Kyasia Duling (USA) og Faatimah Amen-Ra A (Canada) til sammen 43 av de 58 poengene, og 191 cm høye Duling leverte igjen solid med 23 poeng og 17 returer. Amen-Ra A kom sent i gang, men sluttet på 20 poeng og 5 assists.

15-årige Ingeborg Gruber kan også være godt fornøyd med kampen etter 5 poeng og 6 returer på sine snaut 14 minutter.

- Det gikk for sakte

- Asker åpnet sterkt og var klare for å spille, mens vi ikke beveget ballen godt nok. Det gikk for sakte, rett og slett, mente Tromsø-coach Kjetil Andresen.

- Vi slet også med å komme ut på skytterne deres, og må jobbe med defensiven vår, la han til.

Tromsø Storm Ungdom vant returstatistikken 38-34, mye takket være Kyasia Duling – men slet med altfor mange turnovers: 28.'

Seierssjansene bør være langt større mot Høybråten i Furuset idrettshall søndag. Tromsø vant lagenes første møte, 81-53 i Tromsøhallen i oktober.

Poengscorere:

Asker Aliens: Hedwig Follestad Johansen 22, Ingvild Jørstad 14, Julie Wilborn 14, Ingrid Selvik 12, Julie Skorpen 11, Karianne Øysted Sørbye 6, Kristine Nyegaarden 4, Alva Julsrud 2.

Tromsø Storm Ungdom: Kyasia Duling 23, Faatimah Amen-Ra A 20, Ingeborg Gruber 5, Oda Marie Austheim 4, Micol Torresani 3, Embla Pauline Fuhr 3.