Stine Austgulen har fått kongepokalen og jubler med lagvenninnene for Ulriken Eagles' første NM-gull siden 2012. Fra venstre ser vi Celine Klett, Maren Austgulen (bak), Synne Jacobsen (bak), Aurora Sørbye (nr 5), Sunniva Sørbye, Katrine Vinther Fjærestad, Vilde Tveito (bak), Helene Klett (nr 1) og Anna Linnea Hovig Wikstrøm (bak). Nora Anie Hisdal har gjemt seg bak Synne Jacobsen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Stine Austgulen har fått kongepokalen og jubler med lagvenninnene for Ulriken Eagles' første NM-gull siden 2012. Fra venstre ser vi Celine Klett, Maren Austgulen (bak), Synne Jacobsen (bak), Aurora Sørbye (nr 5), Sunniva Sørbye, Katrine Vinther Fjærestad, Vilde Tveito (bak), Helene Klett (nr 1) og Anna Linnea Hovig Wikstrøm (bak). Nora Anie Hisdal har gjemt seg bak Synne Jacobsen. FOTO: ERIK BERGLUND

– Veldig deilig og veldig fortjent!

Ulriken både jublet og følte enorm lettelse da NM-gullet endelig var sikret. Med en 13-0-run fram til pause fikk bergenserne kontroll på finalen, stoppet Bærums offensiv og hadde i praksis avgjort kampen allerede etter tre perioder.

Ulriken Eagles – Bærum 66-46

Nadderudhallen var så godt som fullsatt, stemningen stor og Ulriken så desidert på bortebane i Bærums egen «hule».

Hjemmelaget var helt på høyden i en og en halv periode og ledet 25-21 før seriemestrene stakk – i dobbelt forstand. Med en 13-0-run hadde Ulriken fått forspranget som ga dem både selvtillit og ro.

Det sto 52-35 før den siste perioden og Bærum hadde verken ork eller klasse til å gjøre noe med det. De blå ble holdt til 13, 12, 10 og 11 poeng i de fire periodene og var 23 poeng bak (60-37) da Synne Jacobsen la en vill trepoenger med 5 minutter igjen å spille.

– Veldig deilig og veldig fortjent, har jeg lyst til å si, smilte Stine Austgulen.

 

– Visste vi var i bedre form

Ulriken-kapteinen ble kåret til finalens MVP og var toppscorer med 19 poeng, delt med Aurora Sørbye.

– Vi skulle løpe på dem og være fysiske. Vi visste vi var i bedre form og at hvis vi kunne holde trykket oppe i 40 minutter, ville forskjellen vise seg, forklarte hun.

– Og det syns jeg den gjorde.

 

Tredje NM-gullet

Stine var på laget som vant både i 2011 og 2012, det første året med storesøster Maren som forsvant til collegespill i Idaho. Det andre året med Vilde Tveito som fortsatt henger med, begge årene med DuRell Sanford som coach.

At det betyr mye å vinne igjen, etter tre tapte Ulriken-finaler i 2015, 2016 og 2022, er det liten tvil om.

– Det er jo dette vi har jobbet med siden vi tapte i fjor, understreket Stine Austgulen.

 

Justerte forsvaret

Skuffelsen i finalen mot Bærum for et år siden (59-63) har motivert Ulriken-jentene denne sesongen. Det var et topp forberedt lag som gikk på banen i Nadderudhallen søndag.

– Nå trenger vi ikke lenger å høre om det som skjedde i fjor, konstaterte DuRell Sanford.

– Vi vinner med 20 poeng, det er en god seier. De har oss litt i andre periode, men vi gjør noen justeringer, bytter litt på forsvaret og stoler ikke bare på presset vårt, men har forskjellige ting med sone og mixed. Bærum er også i sone, det er en litt ukarakteristisk kamp fra begge lag, påpekte Sanford.

 

Playmaker Sørbye

Da Bærum slo Ulriken 58-48 i Landåshallen 19. mars, spilte hjemmelaget uten Aurora Sørbye. I finalen søndag fikk vi se hvor mye hun betyr. Som styrende pointguard, temposetter, pasningslegger, scorer med langskudd og driver. Og med voldsom intensitet i forsvar og innsats i alle situasjoner.

Med 19 poeng, 5 assists, 4 returer og 2 steals var 17-åringen Ulrikens mest effektive spiller. Maren Austgulen hadde også en glimrende finale med 8 poeng, 11 returer, 3 steals og solid forsvar.

Synne Jacobsen hadde 10 poeng og 9 returer, Ulriken matchet Bærum på returene med 39-39 i statistikken.

 

Scoringene forsvant

Men mest av alt hadde de rødkledde fra Bergen ballflyt, samspill og finesser Bærum ikke kunne matche. Og ork til å stå hele kampen.

Skytingen og det gode angrepsspillet fra semifinalen mot Asker Aliens (84-68) var som blåst bort. Abbey Hoff falt fra 31 poeng lørdag til 6 i finalen, Tiril Rokne Hjelde fra 23 til 2.

Makana Stone var mest på hugget og endte med 14 poeng og 12 returer, til tross for en pause på benken etter at hun fikk en smell i magen på stillingen 43-31 midtveis i tredje periode.

Lagkaptein Julie McCarthy kjempet innbitt og gjorde jobben med 12 poeng, 9 returer og 4 blokker.

Men som lag holdt ikke Bærum, 24 turnovers blir for mange og 3 av 19 på trepoengere ble for lite til at scoren kunne bli jevn.

 

– Begynner å stresse

– Jeg syns vi har god flyt fram til midtveis i andre periode, løser det vi skal på en god måte og spiller kontrollert. Er flinke til å gjøre det vi skal offensivt, kommer til balanserte og gode skudd, oppsummerte Ola Gravem Knutsen.

– Men de endrer på forsvaret og presset sitt, bytter litt og får fremprovosert turnovers som de scorer på. Får runs og skaper momentum, vi begynner å stresse for mye og er ikke gode nok. Presset greier vi å bryte, men i overgangen til etablerte angrep er vi ikke dyktige nok, det blir for mye tilfeldig og ting stopper opp.

– De har mer flyt, de kjører oss inn i sets og gjennomfører løpene veldig bra, kommer enklere til scoringssituasjoner der vi må jobbe mye. Det blir energikrevende for oss, energien vår faller mens de greier å opprettholde trykket, fastslo Bærum-treneren.

 

– Får oss ut av komfortsona

Knutsen presiserte også at motstanden var veldig mye bedre i søndagens finale enn det Asker kunne gi i semifinalen lørdag.

– Vi møter mye større intensitet i Ulrikens spill, spesielt i presset og doblinga på sidene. De spiller med mye energi, vi får ikke roen på oss, de får oss ut av komfortsona og det håndterer vi ikke bra nok.

Like fullt har Bærum levert en god sesong, vært de eneste som har slått seriemestrene Ulriken (i én kamp) og står igjen med sølvmedaljer.

– Jeg har ingen problemer med å akseptere at Ulriken vinner, og de har vært det beste laget de siste to årene. Det er det ikke tvil om selv om vi greide å ta dem i fjor på at vi leverte en solid finale. Ulriken har gjort seg fortjent til dette, fastslo Ola Gravem Knutsen.

 

60 seire, 2 tap

Ulriken Eagles hadde vunnet 34 kamper på rad i Norge da de tapte for Bærum i finalen i fjor. Denne sesongen er det blitt 23 seire og 1 tap i seriespillet, og tre strake i sluttspillet.

Altså: 60 seire og 2 tap i de 62 siste kampene.

Da kan vel NM-gullet kalles fortjent, ja.

 

Poengscorere Ulriken Eagles – Bærum (66-46):

Ulriken Eagles: Stine Hoff Austgulen 19, Aurora Sørbye 19, Synne Jacobsen 10, Maren Hoff Austgulen 8, Sunniva Sørbye 5, Celine Klett 4, Katrine Vinther Fjærestad 1.

Bærum: Makana Stone 14, Julie McCarthy 12, Abbey Hoff 6, Camilla Gjerstad 3, Selma Deisz 3, Sofia Brokhaug Koch 3, Tiril Rokne Hjelde 2, Bodil Brokhaug 2, Shiba Haji Ahmadi 1.

 

DE SISTE 11 NM-FINALENE

2010/11 Ulriken Eagles – Gimle 64-57

2011/12 Ulriken Eagles – Gimle 78-66

2012/13 Gimle – Ullern 70-68

2013/14 Ullern – Gimle 81-58

2014/15 Ullern – Ulriken Eagles 75-49

2015/16 Ullern – Ulriken Eagles 79-45

2016/17 Ullern – Asker Aliens 76-68

2017/18 Ullern – Gimle 61-53

2018/19 Gimle – Sandvika 75-74

2019/20 (avlyst)

2020/21 (avlyst)

2021/22 Bærum – Ulriken Eagles 63-59

2022/23 Ulriken Eagles – Bærum 66-46